Demineralizarea dintilor de lapte. Care sunt cauzele si cum se previne | Demamici.ro

De multe ori, parintii nu acorda o importanta deosebita dintilor de lapte ai bebelusilor. Medicii insa recomanda ca din primele zile de viata, gurita bebelusului sa fie curatata cu degetul infasurat intr-o bucata de tifon cu apa, insistandu-se si pe fata interna a obrajilor sau pe limbuta.

Ce reprezinta demineralizarea dintilor de lapte

Petele de demineralizare incep sa apara ca mici pete cu translucenta diferita pe dinti. Insa pe masura ce procesul avanseaza si conduce catre formarea cariilor, aceste zone isi vor schimba culoarea si vor deveni galbui, apoi maronii sau negricioase.

Cauzele demineralizarii dintilor de lapte

Unii factori vor interveni pe perioada sarcinii, atunci cand intra la mijloc si predispozitia genetica, iar apoi poate sa conteze si insuficienta acordata igienei orale.

De cele mai multe ori, demineralizarile apar la bebelusii nascuti prematur si la cei care au avut o greutate mica la nastere. In cazul dintilor definitivi, infectiile sau traumatismele suferite de dintii de lapte pot afecta smaltul.

Insa si cresterea temperaturii corporale a bebelusului intr-o anumita perioada poate afecta celulele producatoare de smalt, care sunt foarte sensibile la temperatura.

Cum se previne demineralizarea dintilor de lapte

In prima instanta, este important ca mama sa-si ia vitaminele prenatale pentru a fi sigura ca are in organism suficiente minerale incat si fatul in curs de dezvoltare sa beneficieze de tot ceea ce are nevoie.

Insa si o buna igiena orala este extrem de importanta. Bebelusul trebuie spalat pe dinti din momentul aparitiei primului dinte de lapte. Exista pasta speciala pentru primii dintisori si periute sau degetare care usureaza modul in care se face igiena orala.

Cum va actiona medicul dentist cu privire la demineralizarea dintilor de lapte

Inainte de a i se da copilului un tratament, se va tine cont de mai multi factori precum gradul de extindere, instalarea primelor carii si varsta copilului.

Sunt solutii de tratament profesionale care reusesc sa declanseze un proces de remineralizare a dintilor afectati. Se realizeaza in cabinetul stomatologic, insa va fi nevoie de continuare acasa, cu ajutorul unor paste de dinti speciale.

Un bun tratament consta in folosirea unui extract din seminte de struguri care sporeste rezistenta dintilor demineralizati.

Cum se stopeaza procesul de demineralizare a dintilor de lapte

In primul rand este recomandat sa se discute cu medicul pediatru si sa i se faca copilului un set complet de analize pentru a se evalua si prezenta diversele minerale in corp.

In al doilea rand trebuie asigurata o igiena orala corespunzatoare. O igiena orala facuta ca la carte poate incetini procesul, astfel structura dintelui se va conserva pentru mai mult timp.

Este important sa se evite toti factorii asociati procesului de aparitie a cariei de biberon, pentru ca unii dinti pot avea smaltul poros.

Atunci cand apar primele pete suspecte pe dinti trebuie dus copilul la dentist. Si o schimbare in alimentatie poate fi benefica, astfel ca zaharul trebuie exclus. Se recomanda ca dulciurile sa fie preparate in casa, iar zaharul inlocuit cu fructe uscate sau miere.

Supa de oase si organele trebuie incluse in dieta fiindca sunt surse excelente de minerale, la fel ca si alimentele bogate in vitamina D si suplimentele din ulei de ficat de cod.

Foto: Carla Banu

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună