Depresia postnatala explicata de psihoterapeutul Isabela Mihut – cauze, simptome, tratament. Maternitatea vine la pachet cu o serie de transformari fizice si psihice care ne pot lua prin surprindere. Mai mult decat atat, schimbarile rutinei cotidiene, presiunea responsabilitatii materne, iesirea din ritmul vietii profesionale ne pot da peste cap atat de mult incat de la tristete si anxietate pana la depresie nu mai ramane decat un singur pas.
Cuprins:
Din fericire, in ultima perioada, mamele au inceput sa se informeze mai mult si mai bine despre transformarile care le asteapta in perioada sarcinii, dar si imediat dupa nastere. Au inceput sa fie mai deschise si sa vorbeasca despre starile prin care trec.
Din ce in ce, tot mai multe mame au realizat ca s-ar putea confrunta cu depresia postnatala si s-au indreptat catre un specialist care sa le ajute sa depaseasca aceasta perioada critica.
Isabela Mihut, psihoterapeut adlerian si psiholog clinician, vine in ajutorul mamelor oferindu-le raspunsuri clare si calde la intrebarile despre depresia postnatala. Interviu exclusiv pentru demamici.ro.
Pentru femei, nasterea este unul dintre cele mai importante momente din viata, iar proaspata mamica are nevoie de sustinere si sprijin din partea familiei si a celor apropiati. Din cauza schimbarilor hormonale aparute dupa nastere, la unele mamici se poate instala o stare de tristete excesiva si anxietate, dar cu sprijinul medicilor, al asistentelor si in primul rand al partenerului si al familiei, se simte incurajata si pregatita pentru a intra in rolul de mama.
Din pacate unele mamici nu primesc sprijin si nu se simt in siguranta, pregatite pentru a face fata noii situatii, speriate. Se simt singure si astfel sentimentele de tristete se pot agrava si poate aparea depresia postanala. In aceste momente mamica nu mai poate avea grija nici de ea si nici de noul nascut.
„Baby Blues” reprezinta sentimente de tristete, ingrijorare si oboseala care sunt normale, tinand cont de modificarile care apar in viata mamicii. Cu sprijinul celorlalti si incurajare sau chiar prin propriile forte, proaspata mamica isi poate reveni destul de repede.
Adica este doar o stare temporara care poate fi depasita fara tratament medicamentos sau sprijin de specialitate.
Potrivit literaturii de specialitate, depresia, de cele mai multe ori, apare la femeile cu tulburare dispozitionala (adica un ton emotional pervaziv, care influenteaza profund punctul de vedere si perceptia de sine, a altora si a mediului in general) sau alta afectiune psihiatrica subadiacenta. Depresia postpartum incepe in decurs de 4 saptamani de la nastere.
Kaplan&Sadock – Manual de buzunar de psihiatrie clinica
Simptomele depresiei postnatale pot fi:
Din pacate multor persoane le e greu sa inteleaga ce se intampla cu proaspata mamica, nu pot intelege de ce se comporta asa si atunci pot spune ca este doar o metoda a lor de a primi atentie. Depresia chiar exista si este o boala ca oricare alta, numai ca este o boala emotionala si astfel trebuie tratata ca atare.
Nu trebuie trecuta cu vederea pentru ca poate pune in pericol viata proaspetei mamici si a nou nasculului.
Sentimentele exagerate de tristete si poate anxietate afecteaza capacitatea mamei de a avea grija de ea si de noul nascut. Mamica are nevoie de ajutor de specialitate pentru a putea face fata sarcinilor de proaspata mamica.
Ca si durata nu se stie exact cat dureaza, poate dura de la cateva luni pana la ani, dar este esential sa se intervina cat mai repede, astfel incat mamica sa se simta ascultata, inteleasa si sa aiba sentimentul de speranta in viitor.
Doar un specialist poate pune diagnosticul de depresie postnatala si face diferenta dintre depresie si „baby blues”, asa ca orice mama care prezinta oricare dintre simptomele descrise mai sus ar trebui indrumata sa se adreseze unui specialist.
Pentru a fi tratata, mai intai trebuie diagnosticata, iar apoi medicul recomanda tratamentul medicamentos in functie de severitate. Alaturi de medicamentatie sau fara aceasta, daca nu este nevoie, se recomanda sedinte de psihoterapie care o vor ajuta pe mamica sa inteleaga ce se intampla, sa se cunoasca si sa-si gasesasca resursele interioare pentru a putea sa-si schimbe gandurile si sentimentele negative prezente in viata ei.
Unele mamici prezinta o probabilitate mai mare de a declansa depresie postnatala datorita urmatorilor factori de risc:
Chiar daca nu a aparut la prima nastere, e posibil sa apara la urmatoarea sarcina, daca s-au produs modificari semnificative in viata mamicii.
Un rol important il are distanta fata de sarcina anterioara, deoarece daca sarcinile sunt foarte apropiate, mamica este posibil sa fie foarte obosita si nelinistita si daca aceasta nu are sprijn s-ar putea declansa depresie la urmatoarea nastere. Fiecare nastere este unica si diferita pentru mamica.
Partenerul are un rol foarte important in momentul in care mamica prezinta simptome de depresie. El trebuie sa fie alaturi de ea,sa o sprijine, sa o inteleaga fara sa o judece si sa o critice, sa o incurajeze sa vorbeasca cu un specialist. Daca partenerul critica, spunand sa-si „revina odata”, simptomele se pot agrava.
Ca si ajutor pe care ni-l putem acorda este sa fim blande cu noi insine si sa solicitam ajutor pentru ca depresia postnatala este o boala care poate fi tratata si nu trebuie vazuta ca o rusine. E important sa avem grija de noi insine pentru a putea avea grija de bebelus.
Studiile de specialitate sustin ca depresia apare la aproximativ 15% dintre femeile care nasc, iar simptomele de „baby blues” apar la aproximativ 80% dintre proaspetele mamici.
Depresia postpartum este reala si trebuie sa-i acordam atentie si importanta inca din momentul in care mamica afla ca este insarcinata. Se poate preveni daca se implica toti cei din jurul viitoarei mamici.
Medicul ginecolog care supervizeaza sarcina ar trebui sa aiba o relatie apropiata cu viitoarea mamica, sa o sprijine cat se poate de mult si daca cumva remarca indici depresivi sa ii recomande un specialist.
La maternitate daca ce remarca simptome depresive, echipa medicala poate atrage atentia familiei sau daca exista in maternitate, se pot solicita serviciile unui psiholog, care sa o incurajeze pe mamica. Este o boala care nu trebuie trecuta cu vederea deoarece consecintele pot fi tragice.
Asa cum unii tatici prezinta simptome de graviditate, ca si cum ar fi ei insusi insarcinati, tot asa pot prezenta si simptome de depresie postnatala. Daca proaspetii tatici nu se simt suficient de pregatiti pentru rolul de tatic, se simt coplesiti de situatie, nu au incredere in propriile abilitati, au ganduri negative legate de sine, ceilalti si viata se poate declansa depresie postnatala, este depresie care apare dupa nastera bebelusului.
Se recomanda ca proaspetii tatici sa solicite ajutor de specialitate sau cei din jurul lui sa-l indrume sa caute ajutor.
Material scris cu sprijinul psihoterapeutului Isabela Mihut.
Cabinet Individual de Psihologie Isabela Mihuț, Timisoara, str. Ion Ionescu de la Brad nr 1, et 2, interfon, 06, pentru programari sunati la tel: 0722324008.
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…