Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire, iritație și mâncărime intensă. Aceasta afectează frecvent copiii, dar poate persista sau apărea și la adulți. Care sunt cauzele dermatitei atopice, dar și opțiunile de tratament, aflăm de la doamna doctor Monica Dima, Medic specialist dermatovenerolog.
Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima
Ce este dermatita atopică?
Dr Monica Dima: Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică, care afectează frecvent copiii (10-20% dintre copii sunt afectați), dar și adulții (1-3% dintre adulți sunt afectați). Aceasta debutează de obicei în primii ani de viață. Vestea bună este că la 70-80% dintre copiii afectați, dermatita atopică dispare după vârsta de 5-6 ani.
Dermatita atopică este asociată frecvent cu un istoric personal/ familial de atopie (pacientul poate asocia astm, rinită alergică).
Cum se manifestă dermatita atopică?
Dr Monica Dima: Afecțiunea se manifestă prin piele uscată și leziuni roșii cu vezicule cu conținut clar sau cruste, asociate cu mâncărime intensă, localizate de obicei la nivelul feței sau în regiunile flexurale (plica cotului, încheietura mâinii, fosa poplitee), care, în timp, din cauza scărpinatului, se transformă în leziuni de eczemă cronică, cu piele îngroșată și pierderea cadrilajului tegumentar.
Ce cauzează dermatita atopică?
Dr Monica Dima: Dermatita atopică este cauzată de mai mulți factori: afectarea înnăscută a barierei cutanate și reducerea cantității de lipide de la acest nivel, afectarea microbiomului cutanat (totalitatea bacteriilor bune de la nivelul pielii care previn apariția infecțiilor) cu prezența în număr crescut a Staphyloccocus Aureus, și o reacție inflamatorie exacerbată la alergenii din mediu.
Astfel, pielea celor cu dermatită atopică este mai uscată, se deshidratează mai ușor și este mai predispusă la inflamație sau contactarea unor infecții.
Cum se pune diagnosticul?
Dr Monica Dima: Diagnosticul pozitiv se pune pe baza aspectului clinic. Majoritatea cazurilor care apar în copilărie prezintă manifestări suficient de evidente încât să nu pună probleme de diagnostic.
Testele de laborator sunt rareori necesare fiindcă nu există o analiză specifică pentru acest tip de afecțiune. Majoritatea pacienților cu dermatită atopică au un nivel crescut al imunoglobulinelor E (Ig E total). Totuși, un nivel normal al Ig E total nu exclude acest diagnostic.
În cazul pacienților cu episoade frecvente de dermatită de contact sau urticarie se pot recomanda teste alergologice pentru depistarea diferiților alergeni sau iritanți.
Care este tratamentul?
Dr Monica Dima: În primul rând, sunt foarte importante măsurile generale de îngrijire a pielii prin utilizarea de emoliente ce refac bariera cutanată.
Este necesar consultul la medicul dermatolog pentru a stabili un tratament corect care să amelioreze leziunile și să prevină recăderile.
În funcție de severitate, tratamentul este topic sau sistemic. Tratamentul presupune ameliorarea mâncărimii intense prin folosirea regulată de antihistaminice.
Dacă există leziuni active, medicul poate recomanda o cremă cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația pielii. Aceste creme sunt eficiente în faza acută, dar trebuie folosite o perioada scurtă de timp (1-2 săptămâni) pentru a nu apărea efecte adverse, cum ar fi subțierea pielii. De asemenea, pot fi folosite creme care conțin inhibitori de calcineurina (tacrolimus si pimecrolimus). Aceste medicamente sunt eficiente în diminuarea nevoii de corticosteroizi. Dacă leziunile prezintă semne de infecție, se pot utiliza creme cu antibiotice.
În cazurile severe care nu pot fi controlate cu tratament topic, medicul poate recomanda corticosteroizi sistemici, cum ar fi prednison, pentru perioade scurte de timp, sau alte variante mai noi de tratament, cum ar fi tratamentul biologic cu dupilumab.
În cazul persoanelor cu dermatită atopică, anumiți alergeni pot declanșa episoadele de dermatită. De aceea, poate fi util și un consult la alergologie pentru efectuarea unor teste cutanate ce pot evidenția alergii la diferite substanțe.
Cum pot fi prevenite perioadele de agravare?
Dr Monica Dima: Vreau să menționez anumite măsuri de îngrijire a pielii care pot preveni apariția episoadelor acute de dermatită și ameliora simptomatologia.
- Recomand ca băile sau dușurile să fie scurte, cu apă la temperatură apropiată de cea a corpului și să se folosească geluri sau uleiuri de curățare blânde cu pielea, cu un Ph neutru, care protejează bariera cutanată și nu usucă excesiv. Uscarea pielii să se facă prin tamponare și nu frecare.
- Hidratarea pielii să se facă prin utilizarea unor creme, unguente sau loțiuni cu o textură mai grasă pentru refacerea barierei lipidice a pielii și aplicarea cremelor hidratante să se facă pe pielea puțin umedă.
- Recomand folosirea unui detergent pentru piele sensibilă și evitarea folosirii produselor parfumate sau a balsamurilor.
- Hainele trebuie să fie lejere și din materiale naturale, cum ar fi bumbacul 100%. Sunt de evitat hainele strâmte, din materiale iritante, cum ar fi lâna sau materialele sintetice.
- În locuință, umiditatea ar trebui să fie între 30% și 50%. Se poate folosi un umidificator de cameră pentru a obține umiditatea adecvată.
- Este important să se identifice și să se evite factorii cu potențial alergen, cum ar fi praful, polenul sau anumite alimente, care pot declanșa sau agrava afecțiunea.
- Recomand reducerea stresului si anxietății.
Despre Dr Dima Monica
- Medic specialist dermatovenerolog 2023-prezent
- Medic rezident Dermatovenerolog in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta „Elias” 2017-2023
- Facultatea de Medicina din cadrul UMF „Carol Davila” Bucuresti 2010-2016
- Cursuri si congrese nationale si internationale 2017-prezent
Specializată în:
- Dermatologie generală și venerologie
- Dermatologie corectivă – microneedling, peeling-uri chimice, tratament cu dispozitivul Tixel, injectare de toxină botulinică, mezoterapie
- Dermatologie pediatrică
- Patologie unghială
- Dermatoscopie
- Chirurgie dermatologică
- Electrocauterizare
Dr Monica Dima face parte din echipa Clinicii Dr Daniela Diveică.
- Clinica Dr. Daniela Diveică, str Ștefan Negulescu, nr 34, Sect. 1, București (Reper Dorobanți – Piața Floreasca)
Mai multe informații despre proceduri, intervenții, dar și rezultate înainte și după le puteți vedea pe:
- contul de Instagram
- pagina de Facebook Dr. Daniela Diveica – Chirurgie Estetica
- site-ul doamnei Dr. Daniela Diveică
Vezi și: Cum corectăm asimetriile la nivelul feței? Ce spune specialistul Dr. Daniela Diveică | Demamici.ro