Dermatita atopică poate reprezenta un motiv serios de îngrijorare pentru mamele cu copii mici. Iritațiile și mâncărimile puternice cauzate de pielea cu tendință atopică pot transforma nopțile bebelușului și ale părinților într-un adevărat coșmar. Treziri dese, disconfort, plânsete în miez de noapte și neputință pentru mamele care își privesc copiii cum suferă, dar nu le pot alina imediat durerea. Ce este dermatita atopică, care sunt principalii factori declanșatori, cum se manifestă și ce soluții sunt pentru ameliorarea simptomelor și tratarea afecțiunii, dezvoltăm pe larg în cele ce urmează.
Cuprins:
Dermatita atopică este acea afecțiune cutanată inflamatorie, cu evoluție cronică, care determină o senzație intensă de mâncărime (prurit). De regulă, aceasta debutează în primele luni de viață ale copilului (60% dintre cazuri apar în rândul copiilor care nu au împlinit încă primul an de viață), dar nu este exclus să aibă și un debut mai întârziat.
În 85% dintre cazuri, dermatita atopică debutează până la vârsta de 5 ani a copilului. Afecțiunea este din ce în ce mai des întâlnită în ultima vreme. Procentul copiilor diagnosticați cu dermatită atopică se încadrează între 10 și 20%, iar în rândul adulților între 1 și 3% (1).
Există mai mulți factori declanșatori ai acestei afecțiuni. 70% dintre pacienții diagnosticați cu această boală au în familie persoane cu istoric de atopie. Anomaliile imunologice, bariera cutanată alterată, probleme la nivelul sistemului endocrin, dar și agravarea unor leziuni cutanate se numără printre factorii multipli care determină apariția dermatitei atopice (1).
Dermatita atopică mai poate fi cauzată de:
Principalul simptom al dermatitei atopice este mâncărimea puternică (pruritul). Mâncărimea determină scărpinatul. Cu cât copilul se scarpină mai puternic și mai des, cu atât pragul de sensibilitate la stimuli scade, determinând hiperreactivitate cutanată. Aceasta va declanșa din nou senzația de mâncărime care va determina scărpinatul și tot așa. Se formează practic un cerc vicios care va afecta calitatea vieții copilului, dar și a părinților întrucât presupune un somn întrerupt, iritabilitate, disconfort.
Aspectul leziunilor și localizarea acestora depind în funcție de vârstă. În cazul copiilor foarte mici (2 luni și 2 ani), leziunile sunt mai accentuate, sub formă de papule și vezicule și zone zemuinde. Acestea pot să apară pe scalp, pe față (obraji), pliurile gâtului sau zonele flexoare ale membrelor. În cazul copiilor mai mari, leziunile nu sunt atât de grave. De regulă acestea sunt sub formă de papule uscate, eritem, edem în jurul ochilor, lichenificări.
Diagnosticul se pune în urma unui examen clinic. Medicul dermatolog va analiza aspectul leziunilor și va face anamneza.
Dacă boala nu este tratată, există riscul apariției unor infecții cutanate de natură bacteriană, virală sau fungică. Pe lâgă aceste complicații fizice, pot să apară și repercusiuni de natură psihică și emoțională, cu impact asupra relațiilor interpersonale.
Dermatita atopică poate avea o evoluție imprevizibilă. Uneori, leziunile pot să apară sau să se acutizeze, în ciuda unei îngrijiri optime. Din fericire, odată cu trecerea anilor și evoluția către vârsta adultă, manifestările dermatitei atopice se ameliorează simțitor sau chiar dispar.
Schema terapeutică pentru tratarea dermatitei atopice se stabilește de către medicul dermatolog, în funcție de aspectul leziunilor, de vârsta pacientului, de alte patologii asociate. Diagnosticul este simptomatic întrucât fiecare persoană are propriul său mix de simptome. De regulă, tratarea acestei afecțiuni constă în luarea măsurilor de evitare a factorilor declanșatori, controlarea mâncărimii, reducerea inflamației și refacerea barierei cutanate.
În parcurgerea acestor pași, medicul dermatolog va prescrie emoliente, dermatocorticoizii, agenți imunomodulatori, corticoterapia sistemică, antihistaminice, fototerapie. Tratamentul este stabilit în funcție de gravitatea bolii.
Încercați să evitați temperaturile foarte ridicate. Temperatura ridicată a mediului ambiant poate declanșa mâncărimea din timpul nopții și reduce simțitor calitatea somnului. Instalarea unui termostat este utilă în păstrarea unei temperaturi constante. De asemenea, pentru a vă asigura că umiditatea aerului este cea potrivită, puteți folosi un umidificator/ dezumidificator, în funcție de caz.
Asigurați-vă că îmbrăcați copilul cu haine din materiale neiritante precum bumbacul. Este esențial ca stratul care vine în contact direct cu pielea copilului să fie confecționat dintr-un material absorbant și neiritant. Dacă știți că bebelușul are o piele sensibilă, cu tendință atopică, folosiți detergenți blânzi de curățare a hainelor și fără parfum. Există produse speciale pentru persoanele care suferă de dermatită atopică.
Evitați să-i faceți copilului băi lungi, cu spumă sau alte produse de igienă parfumate. Spălatul excesiv poate determina uscăciune cutanată. Apa din cadă nu ar trebui să depășească temperatura de 33°C, iar timpul de îmbăiere 15 minute.
Folosiți un gel de duș/ șampon care conține ingrediente active delicate, care îngrijesc pielea și contribuie la menținerea mecanismului natural de protecție al acesteia.
Dermadep Shower-Shampoo de la Dr. Phyto se bazează pe o formulă special concepută pentru îngrijirea pielii nou-născuților, copiilor și adulților. Este un produs destinat îngrijirii persoanelor cu piele atopică, sensibilă, uscată sau afectată de alergii.
Produsul se aplică pe pielea umezită și se masează delicat până la apariția spumei. Se clătește din abundență cu apă, apoi se usucă delicat, fără frecare. Puteți turna produsul și direct în cadă, în timp ce o umpleți. După baie, clătiți abundent cu apă.
Principalele beneficii ale Dermadep Shower-Shampoo de la Dr. Phyto:
Aplicarea unui agent emolient care protejează pielea conferă o stare de bine. Aplicarea frecventă a cremei este o măsură indispensabilă în tratamentul dermatitei atopice.
Dermadep TOP Cremă de la Dr. Phyto are la bază ingrediente ce acționează sinergic, favorizând refacerea rapidă a pielii și menținerea funcției de barieră cutanată. Dacă bebelușul tău are o piele sensibilă, uscată, predispusă la iritații sau afectată de iritația de scutec, această cremă este potrivită pentru el. Crema se aplică în strat subțire, de mai multe ori pe zi. Pentru a favoriza absorbția rapidă în piele, masați delicat.
Principalele beneficii ale Dermadep TOP Cremă de la Dr. Phyto:
Curiozități despre pielea bebelușului tău:
Surse
https://www.cdt-babes.ro/articole/dermatita-atopica.php, articol scris de Dr. Alina Crișan – Medic specialist Dermatologie-venerologie, Doctor în științe medicale
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…