Dezvoltarea copilului prin joaca. Orice parinte isi doreste ce e mai bun pentru copilul sau si vrea sa micutul sa se dezvolte la capacitatea sa maxima.
Cuprins:
Potrivit cercetatorilor de la Centrul pentru Dezvoltarea Copilului din cadrul Universitatii Harvard, cea mai buna „gimnastica” pentru mintea copiilor este raspunsul pe care parintii trebuie sa-l ofere la reactiile celor mici.
Cu alte cuvinte, comportamentul, sanatatea, potentialul de invatare al viitorului adult depind de jocurile pe care parintii le fac cu cei mici inca din primele luni de viata.
„Joaca este un lucru serios. Nu trebuie să ne oprim niciodată din a ne juca, mai ales când îmbătrânim,” spune Mario Clementoni, fondatorul companiei celebre care ii poarta numele.
Inca din primele saptamani de viata ale Clarei am introdus jocul. La inceput a fost sub forma de stambaturi, gangurit, explicatii, intrebari retorice, ma rog un fel de vorbit neincetat cu ea, fara sa am pretentia la vreun raspuns mai elevat decat un „ggg” prelung, un zambet, niste balute in coltul gurii sau un pedalat nervos.
Mereu am incercat sa fiu la curent cu cele mai potrivite jucarii si sa i le pun la dispozitie pe acelea care ar ajuta-o cel mai mult in dezvoltarea ei.
Acestea fiind spuse, vreau sa va prezint 3 dintre jucariile care au acaparat-o complet in ultima perioada si care imi dau si mie un timp de respiro.
Clara are acum 1 an si 5 luni, insa a fost atrasa de aceste jucarii de cand nu sarbatorise inca prima aniversare.
Dezvoltarea copilului prin joaca – Castelul cu 9 piese – cuburi Clementoni, recomandat intre 10 – 36 luni
Jucaria este compusa dintr-o cutie castel, 7 cuburi si 2 figurine. Clara inca rontaie absolut orice jucarie, iar daca aveti aceeasi problema cu micutii vostri si stiu ca o aveti :), va recomand cu incredere aceste cuburi.
Sunt moi, miros frumos si sunt fabricate din materiale non-toxice. Cuburile de contructie Clemmy pot fi introduse de la 10 luni. Atunci i-am facut cunostinta fetitei mele cu aceste jucarii.
Bineinteles ca pe atunci nu facea altceva decat sa le mestece. Cu alte cuvinte le folosea drept jucarii de dentitie. Din fericire, stiind ca materialele nu sunt toxice si ca le pot spala la chiuveta sau chiar la masina de spalat, m-am relaxat si am lasat-o sa le roada in voie.
De asemenea, joaca cu Clemmy ajuta la dezvoltarea aptitudinilor motorii fine. Bebelusul se intinde dupa ele, le apuca, le muta dintr-o manuta in alta, le duce la gura.
Acum, la un un an si cinci luni, Clara inca baga jucariile in gura (probabil caninii sunt de vina), dar folosim cuburile si pentru a construi :).
M-a uimit cat de repede le potriveste, cum reuseste sa construiasca turnuri si cum a inceput sa-mi indice culorile atunci cand o intreb.
Bineinteles ca entuziasmul a fost atat de mare, inca domnisoara din imagini nu a dorit sa iasa afara fara jucariile ei preferate. Si uite asa cuburile au capatat si o alta intrebuintare si anume aceea de recipiente pentru carat nisipul.
Dezvoltarea copilului prin joaca – Autobuz De Sortat Forme Minnie
Jucaria este compusa dintr-un autobuz dotat cu un capac de sortat forme si 9 cuburi. Capacul are 6 forme, iar copilul trebuie sa bage cele 9 cuburi prin forme, in autobuz.
Sortatorul ne ajuta sa invatam formele si culorile. Nu stiu alti copii la ce varsta au fost interesati de sortatoare, insa Clara mea si-a gasit recent rabdarea de a incerca sa potriveasca cuburile si sa le bage in forme.
Sincer, de multe ori ii indic eu in care forma trebuie bagat cubul, iar ea il rasuceste pana reuseste sa-l bage in recipient. Am ales aceasta jucarie pentru ea pentru a o invata cum sa-si gestioneze frustrarile.
Ce trebuie sa faca parintii cand copiii devin frustrati?
Lucrurile nu le vor iesi din prima. Potrivirea cuburilor in forme este un exercitiu de rabdare, iar bebelusul tau s-ar putea sa devina frustrat extrem de rapid si sa actioneze in consecinta.
Si Clara se enerveaza uneori si arunca cuburile sau incepe sa „se mataie” in stilul caracteristic sa o ajut sa bage cuburile in formele potrivite.
Cand copilul trece printr-un astfel de episod este important ca parintele sa-i vorbeasca copilului despre ceea ce simte, despre ceea ce i se intampla, dar mai ales sa ramana calm.
Chiar daca ti-ai dat seama ce il supara, nu-i oferi imediat solutia, ci invita-l sa-ti comunice frustrarea intr-un alt mod decat plangand.
„Ce este?”, „Ce te supara”, „Ai vrea sa te mai joci o data?” sunt intrebari pe care i le poti adresa pe un ton calm.
Incercati apoi sa descoperiti impreuna solutii la problema. Ii puteti indica forma prin care trebuie sa treaca cubul, dar il puteti lasa pe el sa incerce sa il bage. Asteptati sa o faca, apoi laudati-l.
Treptat, copilul va invata sa acorde importanta starilor lui interioare si isi va dezvolta inteligenta emotionala.
Dezvoltarea copilului prin joaca – Jucarie De Tras Ponei Interactiv
Din nou va spun ca nu stiu altii cum sunt, dar Clara mea a facut o pasiune pentru tras lucruri dupa ea. Din acest motiv, poneiul pe roti a captivat-o inca din prima clipa in care l-a vazut.
Frumos colorat, „i-ha, i-ha” (cum il striga fii-mea) are coama si coada multicolore, confectionate dintr-un material moale numai bun de „smotocit”.
Butoanele din dotare dezvaluie sunete si melodii care au amuzat-o copios inca de prima data cand le-a auzit.
Dupa ce a stat pe burta, in cap, cu rotile in sus, „i-ha i-ha” a pornit la galop. Da, da, a sarit peste trap, caci Clara nu cunoaste sensul mersului, ci numai al alergatului.
Fericita ca-l poate trage dupa ea, mititica mea si „i-ha i-ha” s-au distrat copios zeci de minute si asta intr-o singura zi. Cine are copii de aceeasi varsta intelege ca e o performanta :).
Clarei ii plac foarte mult jocurile de rol, iar „i-ha i-ha” e implicat in multe povestioare alaturi de alte animalute. In acest fel incercam sa-i stimulam imaginatia si sa o facem sa invete in timp ce se distreaza.
Promitem sa revenim si cu alte review-uri despre jucarii, sa impartasim cu voi activitatile pe care micuta noastra le prefera.
Jucariile despre care am vorbit mai sus le gasiti pe AraToys impreuna cu multe alte oferte interesante. Noi ne-am convins de calitatea jucariilor, asa ca vi le recomandam cu caldura.
Ii puteti urmari si pe pagina de Facebook AraToys.
Povestea Clementoni
Povestea Clementoni incepe in 1963 si astazi au peste 50 de ani de cand pun la dispozitia clientilor o gama variata de produse. Misiunea Clementoni este aceea de a-i conduce pe micuti catre un viitor mai bun prin dedicatie, creativitate si pasiune.
Viziunea companiei este aceea de a cauta idei noi pentru a produce Jucarii cu care micutii de pot distra si in care parintii sa aiba incredere in ceea ce priveste caracterul educational. Scopul lor este acela de a produce jucarii de calitate cu puternic continut educational, ce ii pot ajuta pe copii sa se dezvolte inca din primele luni.
Pentru parinti produsele Clementoni reprezinta alegerea ideala pentru ca respecta cateva concepte foarte importante: sigure pentru copii, produse de calitate superioara, au caracter educational si sunt competitive din punct de vedere al pretului.
Copii ar alege jucariile Clementoni pentru ca sunt distractive, amuzante, intalnesc personaje mult indragite precum Mickey si Minnie si, nu in ultimul rand, sunt produse interactive.