Dezvoltarea motricității fine și grosiere la bebeluși. Dezvoltarea motricității prezintă numeroase beneficii pentru creșterea armonioasă și sănătoasă a copilului, vorbind atât de cele fizice, cât și de cele lingvistice, emoționale și psihice. Este dovedit că atât vorbitul, cât și echilibrul psiho-emoțional sunt în strânsă legătură cu creșterea și dezvoltarea fizică. Aceste abilități merg mână în mână și sunt interdependente, iată de ce dezvoltarea motricității fine și grosiere este foarte importantă. Vom discuta în rândurile de mai jos despre achizițiile motrice pe care bebelușul ar trebui să le prezinte în funcție de vârsta și vom oferi câteva sfaturi părinților pentru a-i ajuta pe cei mici.
Cuprins:
Motricitatea grosieră se referă în general la mișcările mari, care nu necesită finețe, nu necesită realizarea unui lucru exact, precis, cum ar fi scrisul. Motricitatea grosieră vizează în special mișcările incontrolabile, ca atunci când ne împiedicăm de exemplu. La bebeluși este reprezentată în special de mișcările incontrolabile și neîndemânatice pe care sugarul le realizează în încercările sale de a explora mediul și de a merge în picioare.
Prinderea jucăriilor, lovirea lor cu piciorul sau cu mâna, rostogolirea de pe o parte pe alta, mersul de-a bușilea și în picioare reprezintă câteva exemple.
Motricitatea fină implică în special mișcările de finețe și precizie pe care sugarul le exersează diferit în funcție de fiecare etapă a dezvoltării sale. Prinderea jucăriilor și ducerea lor la gură, apucarea lingurii pentru a se putea hrăni singur, apăsarea unor butoane, apucarea cu degetele a bucăților de hrană de tip fingerfood reprezintă doar câteva exemple.
Mai târziu, motricitatea fină poate implica încălțarea, închiderea și deschiderea nasturilor, pictatul cu mâinile, apucarea creionului sau a cretei și așa mai departe.
În această perioadă bebelușul va petrece majoritatea timpului stând pe spate, cu atât mai mult cu cât în acest timp doarme foarte mult.
Cu toate acestea sunt câteva aspecte importante de notat din punctul de vedere al dezvoltării motrice:
În această perioadă începe o mai bună dezvoltare a motricității fine, astfel că se observă cum bebelușii capătă abilități și mai bune de manipulare a obiectelor. Pot prinde jucăriile pentru dentiție și le pot duce la gură, pot bate cu ele și le pot arunca.
Este o perioadă foarte importantă în dezvoltarea micuților și include diversificarea – moment prielnic pentru a-i ajuta și mai mult pe cei mici să se dezvolte armonios.
În această perioadă mulți bebeluși încearcă deja să meargă și se pot ridica singuri în picioare, dar este în regulă și dacă nu o fac încă.
Copiii, chiar și bebelușii, învață prin joc și interacțiune directă cu cei din jurul lor. De exemplu pot învăța mai ușor să vorbească atunci când o persoană le vorbește în mod direct și nu când ascultă radio. Interacțiunea tactilă cu cei din jur, apropierea fizică, mângâierile, îmbrățișările sunt acțiuni care îi ajută să se dezvolte cât mai sănătos. Nu vă faceți griji că îi învățați cu afecțiunea, așa este sănătos să se întâmple.
Vezi și: Genu valgum sau genunchii în X la copii: cauze și tratament | Demamici.ro
Vezi și: Piciorul tal valg la bebeluși: cauze și tratament | Demamici.ro
Referințe:
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…