Diferentele dintre copiii nascuti pe cale naturala si cei nascuti prin cezariana. De ce arata diferit | Demamici.ro

Fie ca o femeie aduce pe lume un copil nascand natural sau prin cezariana, tot mama este. Exista nenumarate motive medicale pentru care femeile sunt nevoite sa-si aduca pe lume copiii prin intermediul interventiilor chirurgicale.

Indiferent daca cezariana este o necesitate sau este aleasa de mama pentru a scapa de durerile din timpul travaliului, cert este ca exista anumite diferente intre copiii nascuti prin procedura chirurgicala si cei nascuti pe cale vaginala.

In timpul operatiei de cezariana peretele abdominal si cel uterin sunt sectionati. Mama nu simte contractiile, iar bebelusul nu trebuie sa treaca prin canalul vaginal. Asadar exclamatia „ce frumos e!” referitoare la bebelus e oarecum adevarata, avand o justificare medicala.

In timpul nasterii naturale fatul este supus contractiilor din timpul travaliului si trecerii prin canalul vaginal, motiv pentru care este posibila aparitia anumitor leziuni minore cum ar fi hematoamele sau vasele de sange sparte.

De asemenea, din cauza trecerii prin canalul de nastere care este destul de ingust, forma capului bebelusilor poate fi deformata, alungita. Din fericire totul revine la normal la scurt timp dupa nastere. In cazul operatiei de cezariana, copilul nu prezinta semnele de oboseala ca cele din timpul travaliului.

Acomodarea la mediul extrauterin se face treptat in cazul nasterii naturale. Tranzitia de la „apa” la „aer” este una treptata, iar copilul impinge afara lichidul amniotic din plamani si ia prima „gura de aer”.

In cazul operatiei, efortul depus de copil este unul mult mai mare intrucat trecerea dintre medii se face brusc. De cele mai multe ori, medicii intervin si aspira lichidul amniotic din plamani, in mod mecanic.

Mai mult decat atat, in cazul interventiei chirurgicale, diferenta de presiune este una mare, fapt ce poate produce dureri in piept.

Exista studii care sustin ca copilul care vine pe lume pe cale naturala este mai sanatos decat cel nascut prin cezariana si nu este la fel de predispus insuficientelor respiratorii.

De asemenea se considera ca cei nascuti prin operatie sunt predispusi la obezitate. Acest lucru se explica prin faptul ca cezariana inhiba eliberarea anumitor hormoni si enzime, afectand metabolismul normal al copilului.

Citeste si:

BENEFICIILE NASTERII VAGINALE! NASTEREA NATURALA ESTE MAI SANATOASA PENTRU COPIL | DEMAMICI.RO

STIATI CA BEBELUSII PLANG IN UTER? 13 CURIOZITATI DESPRE SARCINA | DEMAMICI.RO

EPIZIOTOMIA – TAIEREA PERINEULUI IN TIMPUL NASTERII VAGINALE! CUM SE FACE SI CUM POATE FI EVITATA VIDEO | DEMAMICI.RO

Share

Articole recente

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

o zi

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună