Discalculia – tulburările de învățare la copii. Este posibil să nu știți încă dacă cel mic are discalculie. Dar cu cât știți mai multe despre provocări, cu atât veți fi mai capabili să vă susțineți copilul. Cu ajutorul potrivit, copiii care au probleme cu matematica își pot îmbunătăți abilitățile.
Cuprins:
Această prezentare generală vă poate răspunde la multe dintre întrebările de bază și, de asemenea, vă poate conduce la informații mai aprofundate. Dacă credeți că cel mic are discalculie, iată pașii pe care îi puteți urma.
Discalculia poate provoca diferite tipuri de provocări la matematică. Una obișnuită este problema cu un set de abilități numite simțul numerelor. Dar nu toți copiii prezintă aceleași semne, iar semnele pot arăta diferit la vârste diferite. Aici sunt câteva exemple:
Preşcolar
– Are probleme în a învăța să numere și sare peste numere mult timp după ce alți preșcolari își pot aminti numerele în ordinea corectă
– Se luptă să recunoască modele, de la cel mai mic la cel mai mare sau de la cel mai înalt la cel mai scurt
– Are probleme la recunoașterea simbolurilor numerice (știind că „7” înseamnă șapte)
– Pare să nu înțeleagă ideea să numere (poate că atunci când ceri cinci obiecte, copilul tău aduce mai multe)
Școala primară
– Îi este greu să învețe și să-și amintească faptele de matematică de bază, cum ar fi 2 + 4 = 6
– Se luptă să identifice +, ‒ și alte semne și să le folosească corect
– Folosește în continuare degetele pentru a număra în loc să folosească strategii mai avansate, cum ar fi matematica mentală
– Se luptă să înțeleagă cuvinte legate de matematică, cum ar fi mai mare decât și mai puțin decât
Gimnaziu
– Îi este greu să înțeleagă valoarea locului
– Are dificultăți în a scrie cifrele clar sau a le pune în coloana corectă
– Are probleme cu fracțiile și cu măsurarea lucrurilor, cum ar fi ingredientele dintr-o rețetă simplă
– Se luptă să păstreze scorul în jocurile sportive
Liceu
– Are dificultăți în utilizarea conceptelor matematice cu bani, inclusiv estimarea costului total, efectuarea modificărilor exacte și găsirea unui sfat
– Are dificultăți în înțelegerea informațiilor afișate pe diagrame sau grafice
– Are dificultăți în a măsura lucruri precum ingredientele dintr-o rețetă simplă sau lichidele dintr-o sticlă
– Îi este greu să găsească abordări diferite pentru aceeași problemă de matematică
Singura modalitate de a afla dacă copilul dumneavoastră are discalculie este printr-o evaluare. Școala copilului dumneavoastră poate face una gratuit. Se pot face și în privat.
Evaluatorul va folosi un set de teste care sunt doar pentru discalculie și va analiza și alte domenii de învățare. În acest fel, vei ști exact unde se află copilul dumneavoastră. Veți afla și informații despre punctele forte ale copilului. Școala poate folosi aceste puncte forte pentru a ajuta copilul să-și îmbunătățească performanțele, conform understood.org.
Școlile nu „diagnostichează” condițiile. Ei „identifică” dificultăți de învățare. Așa că s-ar putea să auzi că cel mic are dizabilități de învățare la matematică. De asemenea, s-ar putea să auzi că are discalculie.
Un psiholog va căuta alte lucruri care ar putea împiedica învățarea copilului dumneavoastră. Acestea includ ADHD și probleme de sănătate mintală, care sunt ambele destul de frecvente la copiii cu provocări de învățare.
Nu există tratamente medicale pentru discalculie. De asemenea, nu există programe speciale de predare precum cele pentru dislexie.
Dar profesorii de educație specială au metode pe care le pot folosi pentru a ajuta copiii să înțeleagă matematica. Există, de asemenea, o abordare care îi poate ajuta pe copii să învețe matematica folosind diferite simțuri. Se numește instrucție multisenzorială.
”Copiii cu tulburări de învățare pot beneficia de mici modificări la nivel de școală cum ar fi: realizarea unor teste sau examene fară limită de timp, testele să se realizeze oral sau să poată preda un raport video privind realizarea sarcinilor cerute de învățător/profesor, să li se predea relația dintre sunete și litere într-un mod explicit și structurat, să fie ajutați să recunoască cuvintele pe care le-au văzut anterior.
În mod natural, educativ și de recuperare a acestor copii diagnosticați cu una sau mai multe tulburări de învățare, se acorda anumite beneficii. De exemplu, cei cu dislexie folosesc un font specific, cei cu disgrafie este indicat să folosească o hârtie mai mare decât un A5 sau A4, sau mânuiesc diferite ustensile de scris care prezintă mânere adaptate pentru poziționarea corectă a creionului sau stiloului, iar cei cu discalculie ar trebui să mânuiască jocuri sau obiecte ce au legătură directă cu lumea reală, înconjurătoare. Toate cele trei categorii pot beneficia de lucru suplimentar sau de lucrul ”unu la unu” cu un învățător, psihopedagog sau psiholog specializat”, este de părere Cristina Badea, logoped, Centrul Logokids.
Există multe moduri în care puteți ajuta, de la lucrul cu profesorul copilului până la găsirea de instrumente online gratuite pentru predarea matematicii.
Consultați o grămadă de moduri de a vă ajuta copilul la matematică. Acestea includ jocuri de societate care dezvoltă abilități de matematică și articole din casă pentru a ajuta la matematică.
Rețineți că acești copii care se luptă la școală se pot simți inferiori colegilor lor. Este important să-i spuneți copilului dumneavoastră că toată lumea se luptă cu anumite dificultăți.
– Învățați modalități de a crește stima de sine a copilului
– Descoperiți punctele forte ale copilului
– Găsiți modalități de a vă ajuta copilul să dezvolte o „mentalitate de creștere” și să credeți că abilitățile se pot îmbunătăți
– Obțineți sfaturi pentru a vorbi cu copilul despre diferențele de învățare și gândire. A fi deschis față de provocări poate arăta copilului dumneavoastră că este în regulă să le aibă, understood.org.
Iată un exemplu de joc
Cifrele jucăușe
Materiale utilizate: plastilina (de preferat două culori), o placă de lemn.
Obiectiv: să învețe să recunoască cifrele de la 1-6 și să le reproducă mai întăi după model și apoi fară model.
Scop: dezvoltarea gândirii logice și antrenarea memoriei matematice.
Vârstă: preșcolară și școlară mică.
Timp de lucru: 20 minute
Desfășurarea jocului
Pe o placă de lemn se realizează din plastilină cifrele de la 1 la 6. Apoi, la cifra 1 se face o biluță mică de plastilină din cealaltă culoare și se așază în punctul unde se unesc liniile. La cifra 2 se așază două biluțe mici de plastilină, culoare diferită față de cifră, prima în locul de unde se pleacă scrierea cifrei, iar cea de-a doua în locul unde se termină cifra. La cifra 3 se fixează trei biluțe la fiecare extremitate. Pe cifra 4 se fixează 4 biluțe, după cum urmează: câte una la fiecare terminație și încă două, câte una la fiecare unghi format. Cifra 5 este fixată cu câte o biluță mică la fiecare terminație, fiecare unghi și ultima biluță pe mijlocul curbei care formează cifra 5. Cifra 6 este puțin mai complicată, realizandu-se din 3 biluțe mici și 3 cerculețe din plastilină. O biluță și un cerc în punctul de unde se pleacă scrierea cifrei, apoi o biluță și un cerc la îmbinarea liniei cu cercul și încă o biluță și un cerc pe mijlocul buclei de la cerc.
Vezi și: Școala începe pe 5 septembrie – modificări uriașe în noul an școlar | Demamici.ro
Vezi și: Copilul sta pe tableta si telefon prea mult. Cum i se modifica structura creierului? | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…