Educație

Dispare clasa pregatitoare! Incepand cu 2020, copiii de 6 ani intra direct in clasa I

Schimbare majora anuntata de Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, incepand cu anul 2020.

Dispare clasa pregatitoare (clasa 0)

Notiunea de „clasa pregatitoare” n-o sa mai existe, iar copiii de 6 ani vor intra pe bancile scolilor direct in clasa I. Insa programa scolara nu se va schimba, va ramane aceeasi care exista si in prezent.

„Clasa întâi va fi ceea ce este azi clasa pregătitoare. Asta pentru că în mentalul colectiv a intrat din păcate cu clasa zero. Ceea ce este total greșit, cum să fie un copil in clasa zero?”, a spus ministrul Ecaterina Andronescu.

Nu toata lumea este fericita cu aceasta decizie. Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, o blameaza pe Ecaterina Andreescu, sustinand ca vrea doar sa-si lege numele de o lege, „dată dintr-un pix obișnuit să scuipe venin și minciuni”.

„O mitomană rea, ranchiunoasă, avidă după funcţii şi bolnavă de putere (citez din ce îmi răcnea în Parlament: <De ce să fie Legea Funeriu şi nu Legea Andronescu >)”, a scris acesta pe pagina personala de Facebook.

Daniel Funeriu este cel care a introdus clasa pregatitoare in invatamantul obligatoriu. In ultimul timp, au fost facut schimbari importante in sistemul de invatamant romanesc.

Astfel, invatamantul obligatoriu va contine ultimii doi ani de gradinita, grupa mare si cea mijlocie, dar si ultimii doi ani de liceu, clasele a XI-a si a XII-a.

Grupa mijlocie si cea mica urmeaza sa fie obligatorii, din 2013, respectiv 2030, pentru a evita abandonul scolar cu care se confrunta Romania de multi ani. In medie, peste 50000 de copii abandonează in fiecare an scoala, iar multi o fac din cauza inceputului deficitar pe care l-au avut in clasele mici.

Va fi redus numarul de elevi dintr-o clasa

Ecaterina Andronescu doreste sa reduca si numarul elevilor dintr-o clasa, iar din 2020 numarul maxim de copii admisi intr-o clasa va fi de 25.

„Școlile din România se depopulează, este o realitate tristă. Sunt școli cu performanțe foarte bune și școli cu performanțe slabe, iar părinții fac o presiune extraordinară pe școlile bune. Ceea ce este foarte normal, pentru că orice părinte și-ar da copilul la o școală bună.

Și-atunci suntem în situația în care în școlile care se depopulează să avem puțini elevi și să avem foarte mulți elevi – 30-35 de elevi în clasă în școlile foarte bune. Încercăm să găsim soluții în așa fel încât să nu mai ajungem aici”, a spus Ecaterina Andronescu.

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună