Doamna Rodica este „mamă de împrumut” pentru 21 de copii rămași ai nimănui: „Luam acasă și câte 3 sugari în același timp”. Rodica Șalaru are 54 de ani, este din Botoșani, iar aproape jumătate din viața ei și-a dedicat-o copiilor.
A lucrat ca asistent maternal vreme de 22 de ani, timp în care a reuit să crească și să redea societății 21 de copii orfani, transformați în adulți educați și cu simț civic. Deși are doi copii ai ei, acest lucru nu a împiedicat-o să adopte și alți copii, rămași singuri pe lume, care aveau nevoie de căldura unei mame, până la găsirea unei familii adoptive.
Povestea doamnei Rodica începe încă din anii ’90, atunci când fabrica la care lucra împreună cu soțul ei (Fabrica de Textile Moldova) s-a închis. Rodica și soțul ei, Costică, au fost disponibilizați și așa au ajuns să se reorienteze către sistemul de protecție socială.
Era o meserie nouă în România atunci, dar a atras-o încă de la început, tocmai fiindcă iubea copiii şi era cunoscută ca o femeie cu suflet foarte bun.
Doamna Rodica este „mamă de împrumut” pentru 21 de copii rămași ai nimănui
„Eu am 36 de ani vechime, în muncă. Când s-a desfinţat Întreprinderea Textilă Moldova, m-am gândit ce fac. Nu aveam loc de muncă. Şi atunci mi-am găsit serviciu la casa de copii. Am lucrat patru ani jumătate. Dar m-am îndreptat către profesia aceasta de asistent maternal. Când am auzit de primii asistenţi maternali, eram foarte interesată. Nu ştiam despre ce este vorba, dar am zis: <Uite, ce bine este să creşti acasă copii>. Îmi plăceau copiii. Pe atunci aveam doi copii, ai mei, biologici”, povesteşte Rodica Şalaru, potrivit adevarul.ro
Astfel, din 1999 și până în prezent, Rodica Șelaru a crescut nu mai puțin de 21 de copii abandonați. Pe acești copii i-a adus acasă, i-a educat, i-a iubit așa cum a știut ea mai bine să o facă, dar și ajutată de soțul ei și cei doi copii ai lor. Mai ales că, unii dintre copii, se confruntau și cu probleme de sănătate.
„Îi luam de micuţi. Pe majoritatea i-am luat fără să-i vedem înainte. Chiar din Maternitate. Numai ne anunţau, avem un copil pe care trebuie să-l dăm în regim de urgenţă. Şi mergeam şi-l luam din Maternitate fără să-l vedem, fără să-i cunoaştem problema. Dacă-l luam cu o problemă de sănătate, noi ne implicam să-l recuperăm, atât cât se putea. Apoi îi educam şi îi creşteam să prindă aripi, aşa, ca într-o familie”, adaugă ea.
Deși uneori le-a fost greu, a fost un drum pe care soții Șalaru singuri l-au ales și care le-a adus multă împlinire sufletească.
„Am avut momente când au fost câte patru copiii odată în plasament. Şi câte trei sugari”, îşi aduce aminte femeia.
Deși i-a crescut de mici și le-a oferit sprijinul necesar, Rodica Șalaru nu i-a ținut pe copii cu forța lângă ea. Le-a dat voie să zburde prin viață.
„Majoritatea au fost adoptaţi. I-am lăsat să zboare unde le-a fost locul. Din casă de la noi au plecat 19 copii spre adopţie şi toate familiile sunt mulţumite. Şi noi suntem mulţumiţi sufleteşte mai ales când vedem că aceşti copii sunt bine”.
Chiar dacă momentele de despărțire au venit și cu lacrimi:
„Rămâne gol când pleacă copiii, trebuie să recunosc. La primii copii era o durere sufletească. Noi ne bucuram că pleacă copilul, dar aveam o durere sufletească. Fata îmi spune: <Ţie îţi pare bine că acel copil a găsit o familie bună, dar dă-i drumul şi din sufletul tău>”, spune asistenta maternală.
Pentru Rodica Șalaru, meseria de asistent maternal s-a dovedit a fi adevărata ei vocație, pe care a îmbrățișat-o din plin.
„Dacă nu au vocaţie, nu rezişti în timp. Renunţi, nu poţi să duci. Am şi citit foarte mult în acest domeniu, m-am documentat, am făcut cursuri”, spune Rodica.
Însă adevărata recompensă vine atunci când primeşte telefoane şi scrisori de la copiii pe care i-a avut în grijă. Toţi îi scriu cu recunoștință și mulţumesc familiei Şalaru pentru căminul oferit, din care n-a lipsit dragostea părintească.
foto: Cosmin Zamfirache
Vezi si: Parintele Damaschin are grija de 4000 de copii. Un om cat o lume. VIDEO emotionant | Demamici.ro