Dr. Mihai Craiu, despre „rosul in gat”! Cand e cazul sa mergeti la spital. Celebrul „rosu in gat” este omniprezent si nu exista copil care sa nu se confrunte cu episoade repetate de „rosu in gat”.
Cuprins:
Gatul rosu este observat de catre cadrul medical la examinarea faringelui, amigdalelor, palatului moale/ dur. Asadar, „rosul in gat” poate insemna un diagnostic de faringita acuta, dar si amigdalita acuma, faringo-amigdalita acuta, herpangina, rinofaringita etc.
De asemenea, este bine de stiut ca „rosul in gat” insoteste bolile copilariei, cele virale: varicela, rujeola, oreion sau cele bacteriene: scarlatina, informeaza Irina Costache, medic pediatru.
In anuarul pe anul 1923, apărut la Editura Cartea Româneasca SA din București, apar următoarele recomandări despre „Cum se caută în gât” in rubrica Sfaturi si Leacuri:
„Durerea in gât la copil este o boală foarte des intâlnită. Mama trebuie să se uite în gât să vada ce este… In fundul gurii pe lânga omușor, mai este și câte o umflătură moale. La durere in gât acestea sunt mai umflate și roșii. Dacă e numai atât, mama să nu aibă nici o grijă. Să puie pe copil în pat, să-i invelească bine picioarele și să-i deie ceai călduț de nalbă ori romăniță… Dacă însă vede niște pete albe… atunci trebuie chemat doctorul…”
Citeam, alături de posesorul cărții (una din Doamnele INSMC) și zâmbeam trist, mirându-mă unde s-a evaporat, in ultimul secol, acest „bun simț” românesc? Acum avem așteptări nerezonabile in fața unui astfel de scenariu și ne dorim imediat o prescripție de antibiotic si nebulizări cu orice.
MESAJ DE LUAT ACASĂ – invățați să vă jucați cu copilul dvs de-a „uitatul in gât”. Atunci cand e sănatos. Si mai ales când e bolnav! In acest fel nu va mai fi un adevărat război uitatul în gât la cabinetul medical sau la spital.
Procedând astfel va fi evident dacă „roșu în gât” este realmente o problemă… In scenariul improbabil al difteriei veți vedea „falsele membrane” ce seamănă cu niște perdele de piele, gri-vezui.
Când gâtul e doar roșu și curg mucii, iar copilul strănută si tușește, dar nu are nimic spectaculos și se joacă normal, e suficient să oferim repaus, ceai cald si simptomatice.
Când este altfel, mergem la medic, scrie Dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…