Dr. Mihai Craiu: „Nu dati copiilor sub 4 ani supozitoare novocalmin!” In cazul in care copilul mic face febra mare, parintii folosesc deseori supozitor novocalmin. Supozitoarele novocalmin sunt recomandate chiar si de medici copiilor sub 4 ani, desi in prospect este specificat ca nu ar trebui administrat copiilor sub aceasta varsta.
Cuprins:
Alvotor, locamin, algocalmin, supozitorul novocalmin – substanta de baza a medicamentelor enumerate anterior este metamizolul sodic, o substanta controversata, interzisa in multe tari dupa ce s-a descoperit ca poate cauza o maladie fatala.
Parintii utilizeaza supozitoarele novocalmin in cazul in care copiii au febra mare care nu cedeaza la antitermicele uzuale precum paracetamolul si ibuprofenul.
Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sustine ca administrarea de rutina a novocalminului supozitoare este contraindicata. Aceste supozitoare sunt interzise in 120 de tari.
Supozitoarele novocalmin pot fi administrate copiilor mai mari de 4 ani daca acestia au febra rezistenta la antitermice.
Asadar, supozitoarele novocalmin ar trebui sa fie ultima optiune dupa ce au fost administrate supozitoare cu paracetamol, ibuprofen, diclofenac, sustine Dr. Mihai Craiu, intr-un interviu acordat pentru totuldespremame.ro.
In privinta medicilor care prescriu supozitoare novocalmin copiilor sub 4 ani, Dr. Mihai Craiu sustine ca: „sunt păreri personale și tentația de a ieși dintr-o situație dificilă pe o scurtătură, pentru că metamizolul sodic este un medicament foarte eficace.
Este adevărat că, în 99% dintre cazuri, nu se întâmplă nimic, dar, în situațiile în care merge prost, medicul nu este acoperit de polița de malpraxis.”
Dr. Mihai Craiu: „Pentru că viteza de absorbție din mucoasa rectală și cinetica lui sunt discret diferite. În timp ce în mucoasa rectală, substanța activă se absoarbe în circulația sistemică, administrarea pe cale orală presupune o metabolizare parțială, pentru că trece prin filtrul ficatului și îl modulează.
În cele din urmă, substanța activă ajunge tot în sânge, tot transmucos, dar unul trece prin filtrul ficatului, iar celălalt nu, de unde și potențialul toxic mai mare.”
La copiii mai mici de 4 ani se poate folosi solutie de metamizol sodic sub forma de picaturi. Este vorba despre alvotor.
Spre deosebire de algocalminul sub forma de fiola, alvotorul nu are gustul acela neplacut. Alvotorul trebuie administrat cu precautie. Nu se da de la debutul febrei si ar fi bine de evitat in cazul in care febra scade dupa administrarea altor antitermice.
Dr. Mihai Craiu: Când am dat unul dintre celelalte două antitermice și febra nu a scăzut, iar copilul are și altceva decât febră. Dacă el are în continuare 39 de grade Celsius după antitermic, dar se uită liniștit la desene, nu are nici fotofobie, nu îl deranjează nici lucrurile în mișcare și nu vomită de la ele, atunci nu este necesar să dai novocalmin.
Dacă aveți experiența de părinte, gândindu-vă retroactiv, vă dați seama acum că probabil nu a fost necesar în toate situațiile să dați novocalmin, alvotor sau alte medicamente cu metamizol sodic. În principiu, administrarea trebuie cântărită și, în cele mai multe situații de febră nu foarte mare și la un copil de vârstă rezonabilă, există alternative.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…