Educație

Dr. Mihai Craiu, sfaturi pentru părinți și copii odată cu începerea școlii: „Scuturile de plastic sunt periculoase. Copiii se vor cățăra pe ele, se vor lovi, tăia” | Demamici.ro

Dr. Mihai Craiu, sfaturi pentru părinți și copii odată cu începerea școlii: „Scuturile de plastic sunt periculoase. Copiii se vor cățăra pe ele, se vor lovi, tăia.” Doctorul Mihai Craiu susține revenirea elevilor în sălile de clasă, dar nu toate măsurile de protecție și igienă care vin la pachet.

Cu doar o săptămână înainte de începerea școlilor, dr. Mihai Craiu avertizează cu privire la modul în care copiii ar trebui să fie instruiți de părinți, dar și măsurile de precauție pe care dascălii ar trebui să le adopte.

Dr. Mihai Craiu, sfaturi pentru părinți și copii odată cu începerea școlii

Întrebat ce ar trebui să facă, atunci când ajung la școală, copiii, medicul a recomandat dublarea distanței stabilite, de un metru, dintre copii.

„E o măsură reflectată în toate reglementările de la ECDC și OMS și care, în momentul acesta, este aplicabilă în țări ale Uniunii Europene care deja au deschis școlile”, a explicat medicul la Gândul Live.

În unele locuri ale instituției, purtatul măștii este esențial pentru prevenirea infectării.

„În România, datorită condițiilor de construcție de dimensiuni reduse ale școlilor, probabil că s-a mers pe distanța minimă prevăzut de autorități, de un metru. Nu e rău, câtă vreme se respectă celelalte trei elemente absolut majore, adică aerisirea serioasă a claselor, în fiecare pauză, nu o dată pe săptămână, spălatul corect al mâinilor și purtatul măștii cel puțin în interior, unde sunt spații închise neventilate, acolo este esențială purtarea măștii”, a mai spus Mihai Craiu.

„Este puțin probabil ca picăturile de salivă ale copiilor să ajungă la nivelul bunicilor”

Un subiect important care s-a adus în discuție odată cu revenirea în băncile școlare a fost riscul la care sunt expuși vârstnicii.

Este vorba de pensionarii care trăiesc în aceeași casă cu nepoții, care petrec mult timp împreună și care sunt cei mai vulnerabili în fața unei posibile infectări.

„De aceea înțeleg îngrijorările părinților, e normal să existe îngrijorare, nu este productiv să existe panică, de aceea cred că trebuie să le spunem tuturor și ascultătorii dvs. să realizeze că așa de fapt stau lucrurile: un copil foarte mic, de clasa întâi sau a doua, are un metru, un metru și douăzeci înălțime, deci el chiar când vorbește cu bunicul său este puțin probabil ca acele picături care conțin virusul să ajungă la înălțimea de 1,70 metri a bunicului, dacă acel copil poartă măscuță sau dacă nu țipă, nu emite foarte abundent aceste picături de salivă”, a mai spus Mihai Craiu.

„Scuturile de plastic sunt periculoae. Copiii se vor cățăra pe ele, se vor lovi, se vor tăia”

La recomandarea medicului Mihai Craiu, profesorii ar trebui să se prezinte în sălile de curs cu viziere. Astfel, copiii pot urmări expresia facială a profesorului, iar comunicarea va avea mai puțin de suferit decât în cazul purtatului de mască.

Un aspect îngrijorător îl reprezintă despărțitoarele de plastic dintre elevi, care odată montate se transformă într-un pericol.

„În momentul ăsta ceea ce putem să facem este să folosim aceste scuturi faciale, să spălăm mâinile, să le dezinfectăm de câte ori atingem lucruri în comun și, în ultimă instanță, încercând în primele două – trei săptămâni să facem tot ceea ce au recomandat autoritățile, o să e vadă imediat limitele unui anumit tip de organizare.

O să vadă că la clasa întâi și la clasa zero o să vadă că sunt chiar periculoase scuturile de plastic, se vor cățăra pe ele, se vor lovi, se vor tăia, cei mici sunt plini de energie. La ciclul gimnazial, s-ar putea să fie perfecte, pentru că cei mari înțeleg și încearcă să se încadreze, iar pentru cei mai mari, adolescenții, probabil că acolo va exista și un risc de frondă – am citit un articol despre un grup de elevi care ziceau „Ce o să facă profu’ când o să ne vadă fără mască?” – adolescenții reprezintă o planetă specială care trebuie manageriată și emoțional, nu numai educațional”, a conchis medicul Mihai Craiu.

Vezi si: Peste 70 de copii, morti din cauza rujeolei! Dr. Mihai Craiu: „Adresati-va medicului de familie daca copilul nu are 2 doze de ROR!” | Demamici.ro

Vezi si: Infectia cu RSV. Ce trebuie sa stii despre virusul sincitial respirator | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună