Dreptaci sau stângaci? Cum poți afla, din timp, care este mâna dominantă a copilului tău? De regulă, copiii cu vârsta de până la 2 ani, chiar 3, sunt ambidextri (își folosesc atât mâna dreaptă, cât și mâna stângă).
Cuprins:
Ce înseamnă asta?
Copilul poate mânca o gustare cu o mână, în timp ce se joacă cu cealaltă. Cel mai important lucru este ca părinții să NU intervină atunci când copilul lor își folosește ambele mâini, dacă mănâncă cu mâna stângă asta nu înseamnă că va fi stângaci! Este perfect normal să își folosească ambele mâini în primii ani de viață.
De ce își folosesc ambele mâini?
Creierul copilului tău (ca și al tău, de altfel) are două emisfere: emisfera stângă coordonează partea dreaptă a corpului, iar emisfera dreaptă pe cea stângă. Centrul vorbirii este situat în emisfera stângă, gândirea logică și calculele matematice. Emoțiile, abilitățile spațiale și recunoașterea facială se află în emisfera dreaptă.
Dreptaci sau stângaci? Cum poți afla, din timp, care este mâna dominantă a copilului tău
Anumiți copii au o înclinație mai mare spre poezie sau pictură, alții spre matematică sau informatică. Indiferent de înclinațiile și preferințele copilului, nu este deloc bine ca noi să le impunem o altă preferință, voită de noi, pentru că așa considerăm noi că ar fi corect.
Încercând să determinăm copilul să devină dreptaci când el este stângaci, nu facem nimic altceva decât să îi provocăm frustrare și confuzie.
Deci, indiferent de mâna dominantă a copilului tău, această caracteristică este încă de la naștere – chiar dacă se manifestă mai târziu. Totul este genetic, dacă părinții sunt stângaci atunci sunt șanse de 45-50% ca și copilul să fie. Aproximativ 10% din populație este stângace, iar ambidextri sunt în jur de 4-5%.
Dreptaci sau stângaci? Cum poți afla, din timp, care este mâna dominantă a copilului tău
Cum pot afla ce mână dominantă are copilul meu?
Un scurt test te poate ajuta să determini acest lucru:
• Oferă-i jucăria preferată și observă cu ce mână o apucă
• Lasă-l să amestece crema, aluatul sau compoziția unei prăjituri. De regulă, copiii își folosesc mâna dominantă pentru astfel de acțiuni
• Jucați-vă cu mingea și observă cu ce mână ridică pentru prima dată mingea.
• Colorați și pictați
• Înșiră pe jos cuburile din lemn cu care se joacă des și roagă-l să te ajute să le strângeți. Observă cu ce mână repetă cel mai des acțiunea
• Spălatul pe dinți sau pieptănatul părului sunt activități care stimulează capacitățile motorii, de asemenea
Studiile au demonstrat că, indiferent de mâna dominantă pe care o au, nu există nicio diferență între dreptaci sau stângaci ( în ceea ce privește inteligența generală, abilitățile motorii sau cele de limbaj).
Surse:
https://kids.frontiersin.org/article/10.3389/frym.2014.00013
https://pure.mpg.de/rest/items/item_1922356_4/component/file_1937998/content
Vezi si: Cum putem contribui la dezvoltarea limbajului bebelușului nostru | Demamici.ro