Durerea la înghițire sau/ și gâtul iritat sunt des întâlnite în cazul persoanelor de toate vârstele. Aceste simptome pot avea cauze multe și diverse. De regulă, dificultatea de a înghiți, asociată cu durere, este în general un simptom al unei infecții sau al unei reacții alergice. În cazul în care durerea devine foarte puternică sau dacă interferează cu mâncatul, băutul sau produce dificultăți în respirație, adresați-vă doctorului pentru un consult medical de specialitate. (1)
Cuprins:
Cele mai comune cauze ale durerii în gât la înghițire sunt:
Problemele de sănătate ale copiilor provoacă multe îngrijorări în rândul părinților, iar unul dintre stresurile majore îl reprezintă tusea. Ce este, ce o provoacă, ce tip de tuse ar trebui să ne îngrijoreze, dar și cum putem să o ameliorăm aflăm direct de la specialist, din materialul „Mituri și adevăruri despre tusea copiilor”.
Alte posibile cauze ale durerii în gât la înghițire, potrivit healthline.com (1):
În cazuri extrem de rare, durerea la înghițire poate indica diferite dipuri de cancere cum ar fi cancerul de esofag.
Când este cazul să contactezi medicul:
Dacă copilul dumneavoastră prezintă și unul dintre aceste simptome, asociate durerii în gât la înghițire, adresați-vă medicului pediatru:
Dacă, în calitate de adult, experimentați unul dintre simptomele de mai jos, adresați-vă medicului:
Gâtul iritat reprezintă un simptom comun care poate avea cauze diverse. Cu toate că, de regulă, trece de la sine, în timp, există câteva metode de ameliorare a durerii și a disconfortului.
Gâtul iritat se manifestă prin durere, mâncărime sau iritație la înghițire. Cauza cea mai comună a gâtului iritat o reprezintă infecția virală provocată de cele mai multe ori de virusurile care cauzează răcelile comune sau gripa. Durerea în gât provocată de un virus nu trebuie tratată cu antibiotice. Dacă inflamația la nivelul gâtului este determinată de o infecție bacteriană (deși acest lucru se întâmplă destul de rar), medicul va recomanda antibiotic pentru a preveni complicațiile, potrivit mayoclinic.org (2).
Durerea în gât (faringita) reprezintă unul dintre cele mai comune simptome cu care mai mult de 2% din populația lumii se prezintă în unitățile de îngrijire medicală în fiecare an. Cele mai multe cazuri înregistrându-se iarna și în primăvara timpurie. În 80% dintre cazuri, infecția este una virală. Infecțiile bacteriene sau fungice sunt foarte rare, potrivit studiului publicat în „Librăria Națională de Medicină” (SUA) în 2020. (3).
În funcție de partea gâtului care a fost afectată, durerea în gât poate fi un simptom al (4):
Gâtul iritat se caracterizează prin senzație de mâncărime, arsură, uscăciune, durere la înghițire sau în timpul vorbitului.
Gâtul iritat este cauzat, de regulă, de infectarea cu un virus, inclusiv virusurile care produc răceala comună, gripa sau unele boli ale copilăriei precum varicela (vărsatul de vânt) sau rujeola (pojarul). În cele mai multe dintre cazuri, durerea în gât trece de la sine, fără a fi necesară administrarea vreunui tratament. Pe de altă parte, dacă infecția este de natură bacteriană, este necesară administrarea de antibiotice, pentru prevenirea complicațiilor. Doar medicul vă poate prescrie tratamentul potrivit după examinarea clinică și rezultatul analizelor solicitate.
Răceala, gripa sau alte infecții virale:
Faringita streptococică sau alte infecții bacteriene
Infecțiile bacteriene pot cauza durere în gât. Cea mai comună este infecția cu bacteria Streptococ beta-hemolitic grup A. Faringita streptococică este responsabilă pentru 20 – 30% dintre cazurile de dureri în gât la copii. (5) Amigdalita reprezintă o altă cauză a gâtului iritat.
Alergiile
Când sistemul imunitar se consideră „atacat” de unii alergeni precum: polenul, iarba, păr de animale etc. se eliberează substanțe care pot determina simptome precum congestia nazală, ochi înlăcrimați, strănut sau gât iritat. Mucusul în exces poate ajunge în spatele nasului, de unde coboară în gât. Sindromul picăturii postnazale poate cauza senzația de gât iritat.
Aerul uscat
Aerul uscat poate determina senzația de uscăciune la nivelul gurii și gâtului. Acest lucru se întâmplă cu precădere iarna, când sursele de căldură sunt pornite și usucă aerul.
Fumatul, substanțele chimice sau alți agenți iritanți
Leziuni la nivelul gâtului
Boala de reflux gastroesofagian
Această tulburare a sistemului digestiv se caracterizează prin întoarcerea conținutului gastric în esofag. Afecțiunea medicală determină apariția unor simptome neplăcute precum senzația de arsură care apare în „capul pieptului”, dar și senzația de gât iritat.
Puteți trata gâtul iritat sau durerea în gât la înghițire acasă, atâta timp cât infecția nu este una de natură bacteriană, caz în care trebuie să vă prezentați la medic pentru a vă prescrie tratament cu antibiotic. Odihniți-vă cât de mult puteți pentru a vă ajuta sistemul imunitar să lupte cu infecția.
Gargară cu apă sărată. Dizolvați 1/4 până la 1/2 linguriță cu sare într-un pahar cu apă caldă (225 ml). Apa călduță ajută sarea să se dizolve mai rapid. Dacă aveți la îndemână sare de mare, puteți să o folosiți în locul sării iodate de masă. Dacă nu, puteți utiliza orice tip de sare. Procedura este recomandată copiilor mai mari de 6 ani (6).
Beți lichide calde precum ceai cu miere, supă, apă călduță cu lămâie sau ceaiuri din plante. Hidratați-vă suficient. Atunci când gâtul este uscat, durerea se accentuează. Nu oferiți miere copiilor mai mici de un an din cauza riscului de botulism.
Consumați alimente reci, precum înghețată, pentru a ameliora durerea din gât.
Dacă aerul este prea uscat, folosiți un umidificator pentru ca umezeala din cameră să atingă o valoare normală și confortabilă.
Faceți repaus vocal până când dispar simptomele neplăcute.
Creșteți aportul de vitamina C. Vitamina C contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. Puteți opta pentru suplimente cu vitamina C sau o puteți lua direct, consumând ingrediente precum: fructe de pădure, citrice (portocale, lămâi, grapefruit), broccoli și multe altele (7).
Pentru ameliorarea durerii și reducerea disconfortului se pot administra comprimate de supt TheraTuss Natural*. Produsul este un supliment alimentar cu aromă de zmeură ce conține șase ingrediente cheie într-o singură pastilă, printre care salvie, mentă și vitamina C. Comprimatele oferă confort respirator, efect plăcut şi calmant asupra gâtului, susţin apărarea naturală a organismului şi contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. Produsul poate fi administrat copiilor, începând cu vârsta de 5 ani.
Produsul se poate găsi fizic pe rafturile farmaciilor din România, dar îl puteți comanda și online de pe sensiblu.com, farmaciatei.ro și drmax.ro.
*Theratuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie informaţiile de pe ambalaj. Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o dietă variată şi echilibrată şi un mod de viaţă sănătos.
Deși de cele mai multe ori simptomele nu pot fi prevenite, există câțiva pași pe care îi putem urma pentru a scădea șansele apariției simptomelor de gât iritat sau durere la înghițire:
Metode de prevenire a durerilor în gât la copii (8):
Învățați-vă copiii, încă de la vârste foarte mici importanța acestor lucruri simple, dar esențiale care țin de igiena personală:
Surse:
(1) – https://www.healthline.com/health/painful-swallowing#when-to-seek-help
(2) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635
(3) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7145142/
(4) – https://www.healthline.com/health/sore-throat#symptoms
(5) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525997/
(6) – https://www.healthline.com/health/salt-water-gargle#process
(7) – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/
(8) – https://nchmd.org/health-library/articles/con-20164002/#:~:text=Take%20your%20child%20to%20a,Difficulty%20swallowing
Vezi și: Băuturile reci și înghețata nu sunt responsabile pentru durerile în gât la copii | Demamici.ro
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…