Ecografia de șold la bebeluși. Importanța ei în prevenirea și tratarea displaziei de șold. Ecografia de șold reprezintă o investigație medicală nedureroasă, un examen cu ultrasunete care nu iradiază și nu este invazivă. Medicii recomandă ca ecografia de șold să fie făcută nou-născutului până la 4-6 săptămâni de viață.
Cuprins:
Respectarea termenului este necesară întrucât capul femural se osifică, acest lucru împiedicând trecerea ultrasunetelor. După 6 luni de viață a bebelușului, diagnosticul se poate pune doar în urma unei radiografii a bazinului, investigație care presupune expunerea la raze X.
Un procent de 5% dintre nou-născuți prezintă malformații la nivelul articulației șoldului. Dacă nu sunt descoperite, acestea pot contribui la apariția luxației congenitale de șold care pe termen lung se poate transforma într-un handicap pe viață.
Luxația congenitală de șold mai este cunoscută sub denumirea de displazie de dezvoltare a șoldului, o afecțiune care împiedică dezvoltarea normală a articulației. La nou-născut, displazia apare atunci când capul osului coapsei (femurul) nu se poziționează corect la nivelul cavității osului iliac (iese din articulația sa cu bazinul).
Severitatea variază de la simpla instabilitate a şoldului la dislocare completă. Aproximativ 1 din 20 de nou-născuţi născuţi la termen prezintă instabilitatea şoldului şi 2-3 din 1000 de nou-născuţi au nevoie de tratament pentru displazie de şold.
Displazia de şold nu este o malformaţie congenitală pentru că nu lipseşte imic. Această laxitate se datorează hormonilor materni care ajută ligamentele să se relaxeze în timpul naşterii. Din cauza acestor hormoni displazia de şold apare mai des la fetiţe decât la băieţi. De asemenea, poziţia copiului în uter poate determina forţarea întinderii articulaţiei şoldului şi apariţia instabilităţii articulare.
Din fericire majoritatea displaziilor de şold dispar în mod normal şi şoldurile cresc normal ulterior. Aceasta se întâmplă în 90% din cazuri, dar înfăşarea strânsă a picioarelor, factori genetici şi alte afecţiuni pot împiedica corecţia spontană a displaziei.
De curând, studiile au arătat că forme uşoare de displazie a şoldului sunt cauze frecvente de artrită a şoldului la adulţi tineri. Aproximativ 1 din 3 din cazurile care necesită protezare de şold înaintea vârstei de 50 de ani se datorează unei displazii de şold care a scăpat diagnosticului. Circa 10% din toate cazurile de protezare de şold se datorează unor forme minore de displazie de şold.
Prevenirea şi tratamentul precoce al displaziei de şold sunt cheia unui tratament simplu, înainte ca dislocarea şoldului să devină apară sau şoldul să se fixeze într-o poziţie incorectă.
Printre principalele cauze/ factori de risc se numără:
Vezi si: Infasatul bebelusului creste riscul displaziei de sold! Specialistii avertizeaza | Demamici.ro
Vezi si: De ce nu e bine sa-ti pui copilul in premergator! Sfatul medicului VIDEO | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…