Dezvoltarea bebelușului

Ecranele cauzează întârzieri în dezvoltare, socializare și limbaj! Ce spune logopedul | Demamici.ro

Ecranele cauzează întârzieri în dezvoltare. Întârzierile în dezvoltarea copiilor cauzate de supraexpunerea la ecrane sunt un fenomen în creștere și care este studiat de medici, psihologi, logopezi și specialiști în neuroștiințe.

Deoarece accesul copiilor la ecrane și la diferite tipuri de conținut a crescut enorm în ultimii ani, de când celor mici li se oferă din ce în ce mai des și mai mult acces la tabletă, smartphone, sau TV, dar mai ales de la pandemia COVID-19, specialiștii din domeniul sănătății copiilor au observat o creștere uluitoare a numărului de cazuri de copii care manifestă diferite tipuri de întârzieri în dezvoltare.

Ecranele cauzează întârzieri în dezvoltare

„Unul dintre domeniile care este relativ prea puțin studiat în întreaga literatură privind timpul în fața ecranelor este cel privind impactul expunerii la ecrane asupra copiilor foarte mici, mai ales atunci când ecranele sunt oferite bebelușilor. Este, cu siguranță o preocupare globală și cred că aceste descoperiri ar trebui să se aplice și în alte țări”, spune specialistul conform parenting20.ro.

Prizonieri în lumea virtuală

„Copilul, prizonier în lumea virtuală, este rupt de ceilalți și de lume. Un timp furat din cel pentru dezvoltarea tuturor tipurilor de inteligență: emoțională, socială, cognitivă, senzorio-motorie. Timp prețios furat copilăriei.

Bombardând copilul cu flash-uri vizuale și sonore extrem de rapide, ecranele emit stimuli necorespunzători, care pot afecta creierul copilului mic. Prins în această furtună senzorială care pentru el nu are sens, iată cum ia naștere anarhia în creierul lui aflat în construcție.

Ecranul împiedică dezvoltarea copilului, indiferent dacă se află în mâinile sale sau în imediata lui apropiere, pornit în fundal sau în mâinile părinților.”, subliniază Psihologul Clinician Andreea Năstase, Logoped, Psihoterapeut Cognitiv Comportamental și președintele Institutului de Logopedie București.

Ecranele cauzează întârzieri în dezvoltare. Iată temele care au fost abordate în webinarul „Copiii și ecranele. Cum să creștem copii echilibrați și sănătoși în era tehnologiei”:

  • Întârzierile în dezvoltarea copiilor cauzate de supraexpunerea la ecrane – Copiii sunt afectați la nivel comportamental, devenind agresivi. Mai mult, limbajul si socializarea sunt și ele afectate.
  • Întârzierea de limbaj, o problemă în creștere după pandemie – Copiii au stat acasă cu cea mai ieftină bonă, numită televizor. Ei bine, expunerea îndelungată la televizor și la orice formă de ecran a dus la rupturi de nivel social.
  • Cât ecran este prea mult? Timpul de expunere recomandat – Trebuie urmată schema 3-6-9-12. Până la vârsta de 3 ani, copilul nu trebuie să fie deloc expus la ecran. Între 3 și 6 ani o oră pe zi în prezența părintelui, exclus jocurile video. Între 6 și 9 ani, tot o oră pe zi, fără jocuri sau rețele de socializare. Între 9 și 12 ani fără rețele de socializare. Un copil supraexpus la ecran înseamnă un copil care stă mai mult de 4 ore în fața televizorului, tabletei sau telefonului.
  • Semne ale întârzierii în dezvoltare. Ce trebuie să urmărească părinții – Copiii au un deficit de atenție foarte mare. Până la vârsta de 2 ani, copilul trebuie să știe cel puțin 50 de cuvinte, să fie conștient de sine, de mediul înconjurător și de mama. Să știe să răspundă la propoziții simple și să știe să execute sarcini simple ex: închide ușa, deschide ușa, du șervețelul la coș. Copilul care nu socializează, nu verbalizează și nu este atent are clar întârzieri în dezvoltare.
  • Soluții pentru părinții care observă întârzieri în dezvoltarea copiilor – Dacă părintele bănuiește o întârziere de orice natură la copil, atunci trebuie să meargă la o evaluare logopedică. Atenție, logopedul are studii și de psihologie, ceea ce îl va ajuta să înțeleagă mai bine comportamentul celui mic.
  • Cum stimulăm dezvoltarea echilibrată a copilului. Recomandări pentru părinți – Copilul trebuie stimulat în permanență. Există diferite joculețe de socializare, jocuri care dezvoltă atât motricitatea fină, cât și pe cea grosieră. La un simplu search pe Google, puteți găsi astfel de jocuri educative.

Ecranele cauzează întârzieri în dezvoltare. Soluția sigură pentru a deconecta copilul de ecrane fără scandal

Majoritatea părinților știu că supraexpunerea copiilor la ecrane are efecte negative asupra lor, mergând de la refuzul jucăriilor fizice și al cărților, refuzul de a face activitățile necesare (teme, treburi casnice), nerăbdarea, intoleranța la frustrare până la întârzieri în dezvoltare, deficit de atenție, simptome identice cu cele de autism sau ADHD, crize de furie, dependență și agresivitate.

Tocmai de aceea, limitarea timpului petrecut de copii la ecrane este un scop al multor părinți. Totuși, pentru majoritatea părinților, acest scop este foarte greu de atins, deoarece nici nu vrem să ne certăm cu copiii în puținul timp pe care îl petrecem împreună, și poate că nici nu avem resursele emoționale de echilibru, calm și răbdare pentru a duce lupta pentru limitarea ecranelor până la capăt.

Ecranele cauzează întârzieri în dezvoltare. Ce bine ar fi dacă, atunci când îi reamintim copilului că a sosit momentul să închidă desenele sau tableta, chiar ar face asta fără să-i repetăm de zeci de ori și fără scandal!

Fie că este vorba despre desenele animate de la televizor, despre videoclipurile de pe YouTube sau TikTok, despre jocurile video sau despre rețelele de socializare, în timp ce este conectat cu ele, se întâmplă două lucruri cu impact negativ asupra copilului. Primul este iluzia conectării pe care copilul și-o creează în timp ce are acces facil la lucruri plăcute pe ecran. Iar al doilea este deconectarea de viața reală, de lumea reală, de oameni. Deconectarea de tine, părintele lui…

Și, din păcate, atunci când copilul este deconectat de părinte, educația pozitivă, prin comunicare și înțelegere – singura educație făcută cu respect, fără să fie bazată pe frică, – nu prea mai este posibilă.

De aceea este atât de important să cultivăm în mod constant conectarea cu copilul, inclusiv limitându-i ecranele. Căci fiecare oră pe care o petrece cufundat în lumea virtuală este o oră în care se îndepărtează de tine. Și, apoi, îți este din ce în ce mai greu să ajungi la el. Și timpul trece, copilul crește.

Ecranele cauzează întârzieri în dezvoltare. Așadar, modalitatea prin care poți obține cea mai bună cooperare posibilă din partea copilului tău este să cultivi în mod constant conectarea cu el.

Atunci când ești conectată cu adevărat la copilul tău, el te va asculta mai ușor sau, dacă îi va fi greu, cel puțin va înțelege de ce e nevoie să pună stop ecranului și nu va mai face crize pentru a încerca să te convingă să-i mai dai timp în plus.

Vezi și: Autismul virtual – cauze, simptome si metode de prevenire! Cat timp ar trebui sa petreaca copilul in fata ecranelor | Demamici.ro

Vezi și: Dezvoltarea motricității fine și grosiere la bebeluși | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună