1 din 2 parinti din Romania isi loveste copilul. Situatia lui Luca, baietel de 9 ani omorat in bataie de propria mama, poate fi intalnita la jumatate dintre copiii din Romania.
In raportul „De ce lovim copiii?”, al Organizatiei World Vision Romania este indicat faptul ca Luca a fost omorat in bataie de fiinta care i-a dat viata.
Tot in raport se mai arata si faptul ca 1 din 10 parinti din Romania nu si-ar lovi copilul, dar si ca 1 din 2 parinti din Romania crede ca lovirea e o forma de educatie si ca e spre binele copilului.
„Cazul femeii din Cluj care și-a omorât în bătaie copilul de 9 ani aduce în atenția publicului una dintre cele mai grave probleme sociale din țara noastră, adesea ținută doar în spatele ușilor închise: violența fizică asupra copiilor.
În 2018, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a raportat aproximativ 15.000 de cazuri de violență asupra copilului, dintre care 1173 de cazuri de abuz fizic.
Dintre cazurile de violență fizică, 1005 au avut loc în familie. Acestea sunt doar cazurile raportate, foarte probabil unele extrem de grave, însă cifrele oficiale ascund realitatea altor sute de cazuri neraportate.
Cele mai multe violenţe, cele tăcute, care lasă răni deschise toată viaţă, se întâmplă în spatele uşilor închise şi nu apar niciodată în statisticile naţionale”, gasim scris in comunicatul de presa remis de World Vision Romania.
Cercetarile, studiile de specialitate, dar si practica psihologilor indica faptul ca orice tip de abuz si violenta fizica, emotională, dar si psihologica poate sa afecteze dezvoltarea copilului pe termen mediu si lung.
Din aceasta cauza, victimele pot dezvolta urmatoarele:
„Deși legea precizează clar că un „copil nu poate fi supus pedepselor fizice”, nu sunt incluse însă sancțiunile pentru nerespectarea acestui drept al copilului, acela de a fi „protejat împotriva oricăror forme de violență, vătămare sau abuz fizic sau mental” (art. 19 din Convenția Organizației Națiunilor Unite semnată de România).
Deși Codul Penal prevede că „lovirea, alte violențe și vătămarea corporală din culpa pot duce la punerea în aplicare a acțiunii penale din oficiu” (art 199, punctul 2), acest lucru nu s-a întâmplat în cazul copilului de 9 ani care a decedat ca urmare a bătăilor aplicate, deși vecinii erau la curent cu faptul că mama își bătea frecvent copiii.
Conform HG 49 din 2011, semnalarea situațiilor de violență asupra copilului poate fi făcută „atât de copil, cât și de orice persoană care intră în contact cu acesta în mediul familial, comunitar sau profesional”.
Mai mult, legislația (legea 272/2004, art 89, alin 3) prevede că „angajaţii instituţiilor publice sau private care, prin natura profesiei, intră în contact cu copilul şi au suspiciuni asupra unui posibil caz de abuz, neglijare sau rele tratamente au obligaţia de a sesiza de urgenţă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”, se continua in comunicatul World Vision Romania.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…