Eliminarea lohiilor sau sângerarea care are loc după naștere este o reacție firească a corpului oricărei femei. Totuși, acest subiect poate fi destul de stânjenitor pentru unele mămici, iar din acest motiv este indicat să stai de vorbă cu medicul și moașa încă dinainte de naștere.
Cuprins:
Odată cu eliminarea lohiilor se evacuează nu doar sânge, dar și fragmente de țesut, mucus și fragmente necrozate.
Cantitatea cea mai mare de sânge provine din zona în care a fost atașată placenta. În mod normal, acest proces durează între 4 și 6 săptămâni, însă fluxul hemoragiei va oscila simțitor în această perioadă și, la fel ca în perioada menstruală, în primele zile, săptămâni, vei pierde mai mult sânge.
Cele trei tipuri de lohii
Lochia rubra: această sângerare se produce în primele 3-4 zile după naștere. Acum are loc cel mai abundent flux și vei elimina în mare parte sânge. Tot în această perioadă vei elimina și resturi de meconiu, fragmente de endometru, secreții cervicale sau membrane fetale.
Lochia serosa: sângerarea își schimbă aspectul și se va transforma în această fază în scurgeri maronii și apoi gălbui. Această schimbare durează aproximativ o săptămână.
Lochia alba: este stadiul final al eliminării de fluide și va fi alcătuit în special din mucus, leucocite, celule epiteliale. Vei observa, probabil, scurgeri albe ceva mai abundente decât o secreție vaginală normală.
Eliminarea lohiilor. Când ai motiv de îngrijorare
Deși nu foarte plăcut, acest proces este unul cât se poate de natural. Totuși, dacă semnalezi anomalii, este bine să te consulți cu medicul tău.
Iată când e cazul să te îngrijorezi:
- lohiile sunt mult prea abundente, ești nevoită să schimbi absorbantul mai frecvent decât o dată pe oră.
- cheaguri de sânge de dimensiuni mari (minge de baseball)
- odată cu eliminarea lohiilor simți un miros neplăcut, la care se poate adăuga o stare generală de rău, frisoane, febră.
Reguli de igienă generală după naștere
Chiar dacă în unele cazuri, eliminarea lohiilor după nașterea prin cezariană apare în cantități mai mici, nu uita că procesul de vindecare al peretelui uterin durează la fel, indiferent de tipul de naștere.
În perioada de recuperare, este esențial să acorzi o atenție sporită igienei personale.
În primul rând, nu se introduce nimic în vagin. Astfel, se recomandă folosirea absorbantelor și nu a tampoanelor interne, pentru a evita riscul de infecții.
Tot pentru evitarea unor posibile infecții, orice contact sexual este interzis în această perioadă.
Unii medici îți vor sugera să eviți băile în cadă sau înotul și să optezi pentru duș.
Igiena locală în eliminarea lohiilor trebui să fie minuțioasă și să aibă loc de două ori pe zi. Dacă ai și o sutură perineală, trebuie să îi acorzi și acesteia atenția cuvenită și să respecți recomandările medicului.
Vezi si: Sanii se modifica in sarcina. Este normal sa apara scurgeri la nivelul sanilor? | Demamici.ro
Citeste si: Sanii nu se lasa din cauza alaptarii! 10 motive pentru care sanii sunt fenomenali | Demamici.ro