Emily Burghelea, din nou la spital după naștere! Emily Burghelea a ajuns de urgență la spital după naștere! Proaspăta mămică s-a confruntat cu furia laptelui. Emily Burghelea a trecut de la extaz la agonie după nașterea băiețelului său. La câteva zile după ce a născut, tânăra mămică a ajuns din nou la spital.
Cuprins:
Nu se mai putea odihni deloc, avea frisoane, iar sânii erau foarte angorjați. Se confrunta cu furia laptelui. Pentru a scăpa de durere și a-și putea detensiona sânii, Emily Burghelea a încercat mai multe metode recomdate de medic: dușuri fierbinți, comprese cu varză ținută la frigider, masaj al sânilor, pastile și unguente. Soțul său i-a fost mereu alături și a avut grijă să nu îi lipsească nimic. Emily este o mămică ambițioasă și vrea să continue să-l alăpteze pe micuțul său, în ciuda tuturor stărilor de rău.
Emily Burghelea, din nou la spital după naștere!
„Nu vă puteți închipui cât de rău a putut să-mi fie aseară. Am crezut că mi se termină viața. Mă simt mai ok acum. Am ajuns la urgență în mijlocul nopții, cu febră 39,4. Nu am trecut niciodată prin așa ceva. Nu puteam să-mi controlez corpul. Tremuram din toate încheieturile. Eram sub plapumă și tremuram. (…) Am ajuns la urgențe și nu prea are nimeni un tratament pentru această problemă. (…) Chestia asta cu febra laptelui e foarte nasoală. Trebuie să aveți mare grijă”, a povestit Emily Burghelea acum câteva zile în mediul online.
Emily Burghelea, din nou la spital după naștere! S-a confruntat cu furia laptelui
„Mi-a zis cineva să apelez la pastile de oprire a lactației, dar nu aș putea să fac asta nici într-o mie de ani. Poate să îmi fie oricât de rău, pot să fac febră de 100 de ori, dar nu o să mă duc niciodată în punctul în care o să opresc alăptarea.
Aseară mi-a fost super rău, era să merg iar la Urgență, dar acolo făceam doar o injecție și am zis că mai bine rămân acasă. Cea mai ușoară varianta era să zic gata, renunț. Dar de multe ori cea mai ușoară variantă nu este și cea corectă”, a ținut să precizeze tânăra și frumoasa mămică de 24 de ani. Acum își împarte timpul între băiețelul și fetița ei, Amedea, așa cum poate, la început, după naștere și cu problemele cu care se confruntă acum.
Ce este furia laptelui
Furia laptelui, colocvial denumită și „venirea laptelui” apare de obicei în cea de-a treia zi de la naștere.
Te confrunți cu furia laptelui dacă în primele zile de alăptare sânii se simt foarte tari, încărcați și dureroși, iar areola este inflamată.
Deși este des întâlnită de către femei și cadrele medicale, există păreri, sfaturi și sugestii contradictorii despre tratarea și cauzele apariției simptomelor. Furia laptelui este cauzată de creșterea rapidă a vascularizării sânilor. Termenul medical este „edem vascular”, acest edem durează în mod normal 2-3 zile și în această perioadă sânii sunt măriți, calzi (angorjați).
Laptele ineficient transferat din sân, alături de edemul vascular, produc angorjarea sânilor. Areola mamară se întărește, sânii devin dureroși, plini și tari, iar nou-născutul are dificultăți la atașare.
Cum previi furia laptelui
Respectând câteva indicații poți preveni apariția simptomelor neplăcute:
- este important ca mama să alăpteze frecvent, la cerere, la primele semne de foame (mâna dusă la guriță, freamăt);
- personalul medical trebuie să evite folosirea suzetei sau a biberonului pentru a permite bebelușului să se atașeze bine la sân,
- este de evitat ca în alimentația bebelușului să fie introduse alte lichide decât laptele de mamă (glucoză, lapte praf, ceai).
Ce poți face pentru a ameliora simptomatologia:
- dușurile călduțe de câteva minute ajută laptele să iasă mai ușor în cazul sânilor tari;
- poți pune comprese cu foi de varză, anterior ținute la frigider – acestea reduc inflamația – frunzele de varză trebuie zdrobite ușor, apoi se aplică pe sân și vor fi schimbate cu unele proaspete după ce se încălzesc. Frunzele de varză conțin tanin, cu rol antiinflamator și absorb excesul de căldură.
- majoritatea femeilor care au febra/furia laptelui acuză stare febrilă, sâni moi între mesele copilului și apoi întărirea lor bruscă. În multe cazuri, un antiinflamator (ibuprofen) ajută starea mamei.
- administrarea de lecitină 1200 mg de 3-4 ori pe zi în primele 3-5 zile, apoi de 2 ori pe zi, poate modifica vâscozitatea laptelui pentru a permite o curgere mai ușoară.
Vezi și: De la lacrimi și răni, la peste 3 ani de alăptare. Povestea mea | Demamici.ro