Enterocolita poate strica orice vacanță, mai ales atunci când ai un copil mic. Dușmanul ascuns din sezonul cald, enterocolita, este o inflamație care apare în tractul digestiv al unei persoane și afectează atât intestinul subțire cât și colonul.
Cuprins:
Din nefericire, enterocolita este extrem de contagioasă, iar dacă cel mic s-a îmbolnăvit în vacanță, sunt șanse destul de mici să vă mai puteți bucura de concediu, cel puțin pentru câteva zile.
Enterocolita poate fi cauzată de agenți infectioși:
De asemenea, această boală poate fi cauzată și de:
Însă, de cele mai multe ori, enterocolita este cauzată de consumul alimentelor contaminate. Enterocolita se poate transmite oral, prin înghițirea de alimente infectate cu diverse virusuri sau bacterii. În sezonul cald, la mare, enterocolita apare mai ales din cauzei înghițirii apei de mare, care poate duce la apariția unor infecții gastrice.
Enterocolita se transmite cu ușurință de la o persoană la alta, mai ales în cazul în care nu sunt respectate regulile de igienă, sau la o persoană cu un sistem imunitar mai scăzut.
Boala are un debut brusc, manifestat prin crampe abdominale, stări de greață și diaree apoasă. Atunci când acestor simptome li se adaugă și vărsăturile, diagnosticul este de gastroenterocolită acută, o formă mai complexă de enterocolită.
Încă de la primele simptome, medicii recomandă izolarea pacientului, așadar, este exclus să poți ieși cu cel mic din camera de hotel dacă ai avut ghinionul și s-a îmbolnăvit în timpul concediului.
La copiii mici este nevoie de atenție deosebită, pentru că se pot deshidrata foarte ușor! Deshidratarea la cei mici se poate observa prin lipsa udării scutecelor, plâns fără lacrimi și apariția buzelor uscate.
Mare atenție! Tratamentul pentru vindecarea enterocolitei poate fi recomandat doar de către medic! În primă fază, tratamentul este unul simptomatic. De asemenea, este recomandat consumul de multe lichide: supă, apă și ceaiuri neîndulcite. În timpul unui episod de enterocolită, regimul alimentar trebuie să fie o prioritate.
Se pot consuma: orez fiert, carne fiartă slabă, brânză proaspătă, morcovi fierți, mere coapte sau fierte sub formă de compot. În cazul sugarilor, laptele matern este foarte bun ori, în cazul celor hrăniți cu formulă de lapte, se poate folosi cel fără lactoză.
Cu regim alimentar și trament de la medic, enterocolita se poate vindeca în cel mult o săptămână.
Vezi și: Topul bolilor de vară la copii și cum să le combați | Demamici.ro
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…