Enterocolita este o afecțiune gastrointestinală frecvent întâlnită în perioada verii, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. În sezonul cald, alimentele se pot altera mult mai rapid din cauza temperaturilor ridicate sau a depozitării necorespunzătoare. Nerespectarea unor condiții minime de igienă poate duce la apariția unor infecții cu diferite virusuri sau bacterii la nivelul tractului digestiv.
Cuprins:
Enterocolita se manifestă ca o inflamație la nivelul tractului digestiv (intestinul subțire și intestinul gros). Atunci când sunt afectate ambele intestine, simptomele tind să fie severe. Cu cât sistemul imunitar al unei persoane este mai vulnerabil, cum ar fi cel al copiilor, cu atât cresc și riscurile unei astfel de contaminări.
Inflamația de la nivelul intestinului afectează mucoasa, cauzează umflături și sensibiliează zona, schimbând, astfel, modul în care intestinul secretă și absoarbe nutrienții din alimente. Din acest motiv, este afectată și digestia și apar tulburări la nivel digestiv și la nivelul scaunului.
Sistemul imunitar reacționează atunci când recunoaște un virus sau o bacterie în corp, iar inflamația apare ca rezultat al apărării organismului. (1)
În fiecare an, în sezonul cald, aflăm că pe litoral sunt foarte multe cazuri de enterocolită, mai ales în rândul copiilor. De ce se întâmplă acest lucru și cum ajung copiii să se îmbolnăvească fix în concediu? Enterocolita este determinată de virusuri, bacterii, paraziți care ajung în corp prin:
Iată principalele simptome care apar la adulți și copii, în cazul unui diagnostic cu enterocolită. Părinții care au copiii bolnavi pot recunoaște următoarele simptome, iar astfel să se prezinte la medic cât mai repede cu putință (2):
În funcție de cauzele care au declanșat boala, enterocolita poate fi:
În funcție de manifestări, enterocolita poate fi:
Medicii încă nu au oferit o clarificare cu privire la cauzele exacte care duc la o astfel de afecțiune. Unii specialiști sunt de părere că prematurii au un sistem imunitar slab dezvoltat, iar din acest motiv sunt mai sensibili în cazul unei contaminări bacteriene (3).
Simptomatologie: abdomen umflat, diaree, vomă, febră, dificultăți în respirație, stare acută de oboseală.
Simptomatologie: crampe, nevoia de a merge la toaletă mai des, diaree apoasă, febră, stări de oboseală, o stare generală de rău, durere severă de stomac.
Simptomatologie: debutează brusc, cu febră de până la 40˚C, transpirații, balonare, vărsături, ușoare dureri abdominale.
Un simptom principal este diareea, care se manifestă prin scaune frecvente și explozive (10-15 pe zi). Acestea conțin la început materii fecale, iar apoi prezintă un conținut lichid.
Ea apare ca urmare a unui răspuns imunitar la proteinele alimentare. Cele mai frecvente astfel de proteine provin din laptele de vacă, orez sau cereale.
Simptomatologie: în forma acută, apar vărsături, paloare, diaree, deshidratare, care poate conduce uneori la șoc hipovolemic. (5)
Episoadele de diaree sunt frecvente în rândul copiilor, fiind și unul dintre principalele simptome ale enterocolitei.
Diareea se caracterizează prin eliminarea unor scaune moi sau chiar apoase, care sunt însoțite adesea și de dureri abdominale sau crampe.
În forma ei ușoară, diareea durează 1-2 zile, iar în forma mai gravă, poate persista chiar și până la 2 săptămâni. Un episod de diaree acută este de cele mai multe ori cauzat de un virus. Părinții trebuie să fie foarte atenți să prevină deshidratarea copilului, care poate apărea pe fondul unui episod de diaree prelungit.
Dacă un astfel de episod durează mai mult de 2 săptămâni, vor fi necesare analize și investigații suplimentare. Doar un medic va putea pune un diagnostic corect și va solicita recoltare de sânge, teste pentru boala celiacă sau chiar efectuarea unor proceduri medicale precum o colonoscopie sau o endoscopie.
Diardep de la Dr. Phyto este un supliment alimentar, pe bază de extracte vegetale, care favorizează un tranzit intestinal normal. În plus:
Diardep este indicat în profilaxia și tratamentul diareei de diverse cauze:
Printre principalele complicații ale episoadelor de diaree se numără deshidratarea. Ea se declanșează atunci când corpul consumă sau pierde mai multe lichide decât bea. Prin episoade repetitive de diaree, corpul pierde lichide și se ajunge la deshidratare.
În cazurile severe, deshidratarea poate fi chiar fatală.
Deshidratarea poate deveni și caz de Urgențe, iar în cazul unui copil, starea lui se poate agrava imediat.
Dacă observați simptomele de mai sus, este necesar să vă prezentați imediat la un medic.
Un astfel de produs este și Rehisol de la Dr. Phyto. Suplimentul alimentar pe bază de glucoză și electroliți este indicat în caz de deshidratări de diferite etiologii (vărsături, transpirații excesive, febră, aport necorespunzător de lichide), dar și în cazul tulburărilor de tranzit intestinal.
Rehisol Plus de la Dr. Phyto conține în plus și un probiotic, Saccharomyces boulardii (probioticul se găsește în plicuri separate de cele cu săruri de rehidratare).
Rehisol Plus de la Dr. Phyto este indicat în: deshidratarea din sindroamele diareice și dispeptice, diareea acută de cauză infecțioasă (inclusiv cu Clostridium difficile), deshidratări asociate cu dismicrobism intestinal, diareea parenterală, diareea călătorului, diareea persistentă sau cauzată de nutriția enterală.
Surse:
(1) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24633-enterocolitis
(2) – https://www.medindia.net/patientinfo/enterocolitis.htm
(3) – https://www.medicalnewstoday.com/articles/318567#types
(4) – https://newsmed.ro/enterocolita-pseudomembranoas-cauze-i-tratament
(5) – https://www.medichub.ro/reviste/medic-ro/sindromul-enterocolitei-induse-de-proteine-alimentare-id-381-cmsid-51
(6) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/symptoms-causes/syc-20352241
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…