A cincea boală a copilăriei (eritem infecțios) este o boală virală din care majoritatea copiilor se recuperează rapid și fără probleme. Este deosebit de comună la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani.
Cuprins:
Eritemul infecțios se manifestă printr-o erupție cutanată care face obrajii unui copil roșu aprins. De aceea, uneori se numește erupție cutanată cu „obraz pălmuit”. Câteva zile mai târziu, erupția se extinde la trunchi, brațe și picioare. De obicei durează una, până la trei săptămâni.
Cu ce începe:
Aceste simptome se clarifică, iar boala pare să dispară, dar câteva zile mai târziu apare erupția. Această erupție poate să apară cu precădere în cazul copiilor mai mici de 10 ani.
Erupția începe de obicei pe față și face obrajii de un roșu aprins. Apoi, pete roșii (de obicei mai deschise) apar pe piept, spate, brațe și picioare. Erupția poate fi cu mâncărime. După câteva zile, capătă un aspect de plasă dantelată.
Uneori, erupția se poate intensifica atunci când pielea este expusă la căldură sau la soare. Vine și pleacă înainte de a dispărea complet după câteva săptămâni.
La copiii mai mari și la adulți, a cincea boală s-ar putea să nu provoace erupția cutanată roșie a obrajilor, dar poate provoca umflături și dureri articulare care pot dura de la săptămâni la luni și, foarte rar, ani. Dar, în timp, de obicei dispare fără probleme de durată.
A cincea boală (numită și eritem infecțios) este cauzată de parvovirusul B19. Virusul se răspândește în picături atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau atinge o suprafață. Este cel mai contagioasă înainte de apariția erupției cutanate, când simptomele par a fi cele ale unei răceli obișnuite. Până la apariția erupției cutanate, corpul se luptă deja cu infecția de ceva vreme și persoana nu mai este contagioasă. Copiii de obicei nu răspândesc infecția odată ce au erupția cutanată.
De obicei, medicii pot diagnostica a cincea boală văzând erupția pe față și pe corp. Dacă cineva nu are erupția cutanată, dar are alte simptome, medicul poate face analize de sânge pentru a vedea dacă parvovirusul B19 le cauzează.
Este cauzată de un virus, deci nu poate fi tratată cu antibiotice (antibioticele ucid bacteriile, nu virusurile). În cele mai multe cazuri, este o boală ușoară care trece de la sine, deci nu este nevoie de niciun medicament.
De obicei, copiii cu această boală se simt bine și au nevoie doar să se odihnească. După ce febra și simptomele răcelii ușoare dispar, este posibil să fie puțin de tratat, cu excepția oricărui disconfort cauzat de erupție cutanată.
Dacă erupția cutanată a copilului este cu mâncărime, cereți sfatul medicului pentru ameliorarea disconfortului. De asemenea, medicul poate recomanda acetaminofen pentru febră sau dureri articulare. Nu dați aspirină copilului dumneavoastră, deoarece a fost asociată cu o boală rară, dar gravă, numită sindrom Reye, atunci când este administrată copiilor care au o infecție virală.
A cincea boală ar putea îmbolnăvi unii oameni, cum ar fi cei cu:
Parvovirusul B19 poate încetini temporar sau împiedica organismul să producă globule roșii (RBC) purtătoare de oxigen. Acest lucru poate duce la anemie severă, care trebuie tratată într-un spital. O persoană cu anemie severă poate fi palidă, amețită sau adormită.
Infecția cu parvovirus B19 în timpul sarcinii unei femei poate cauza probleme fătului, în special în prima jumătate a sarcinii.
Este greu să previi pe deplin a cincea boală. Nu există vaccin, însă după infectare persoana dezvoltă anticorpi. Imunitatea după infecție durează toată viața.
Spălarea mâinilor bine și des este cea mai bună modalitate de a evita virusul care provoacă a cincea boală și poate ajuta la prevenirea răspândirii multor infecții.
Sunați medicul dacă copilul dumneavoastră dezvoltă o erupție cutanată, mai ales dacă erupția este larg răspândită sau copilul dumneavoastră are și febră, simptome de răceală sau dureri articulare.
Sunați și dacă sunteți gravidă, aveți un sistem imunitar slab sau aveți o tulburare de sânge și:
Referințe:
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…