Erupția dentară la bebeluși este una dintre cele mai dificile perioade atât din viața celor mici, cât și a părinților. Nopți nedormite, agitație, plânsete, toate acestea fac parte din „normalitatea” unei zile în care bebelușul este în plină erupție dentară.
Cuprins:
Erupția dentară poate provoca durere și disconfort la bebeluși. Gingiile pot fi umflate și sensibile. Perioada în care poate apărea primul dinte este extrem de variată, ficare copil fiind diferit. Dacă unii bebeluși s-ar putea să nu aibă niciun dinte până la prima aniversare, alții vor avea primul dințișor ieșit la 6 – 7 luni sau chiar mai devreme.
De obicei, primii dinți care apar sunt dinții anteriori inferiori (incisivii centrali inferiori), iar majoritatea copiilor vor avea toți dinții „de lapte” până la vârsta de 3 ani.
Primii dinți erup, în majoritatea cazurilor, între 6 și 12 luni de viață ale bebelușului. În schimb, primii molari încep să apară între 13 și 19 luni (1).
Bebelușul se naște cu 20 de dinți „ascunși” în gingie. Simptomele timpurii ale dentiției bebelușului includ salivația în exces și gingiile dureroase. Gingiile bebelușului pot fi roșii, umflate și sensibile acolo unde dinții sunt pe cale să erupă. Alte simptome ale erupției dentare la bebeluși sunt:
Într-un studiu publicat în 2016 în „Pediatrics” (2) se arată că temperatura corporală poate să crească ușor în timpul erupției dentare, însă febra (temperatura corporală care depășește 38 de grade Celsius) nu este asociată cu apariția dinților, ci este un semn de boală sau infecție care necesită tratament adecvat.
Puteți ajuta la calmarea bebelușului prin masaj gingival. Puteți masa ușor gingiile dureroase ale bebelușului folosind un deget curat, o lingură rece, un tifon umed.
De asemenea, îi puteți oferi bebelușului o jucărie specială pentru dentiție. Însă, înainte de a ajunge la cel mic, asigurați-vă că jucăria este una sigură, confecționată dintr-un material de calitate, eventual cauciuc natural. Pentru siguranța bebelușului, evitați obiectele din plastic și inelele de dentiție umplute cu lichid care s-ar putea rupe/ sparge cu ușurință.
Specialiștii avertizează împotriva folosirii colierelor sau brățărilor pentru dentiție din chihlimbar, silicon, marmură sau lemn. Acestea pot prezenta pericol de strangulare și sufocare, arată my.clevelandclinic.org (1).
În timpul erupțiilor dentare este indicat să aveți la îndemână un gel calmant pentru gingii. Alegerea acestuia este foarte importantă. Anumite produse conțin anestezic, iar folosirea neadecvată a acestora poate cauza probleme de sănătate. Pentru a evita astfel de neplăceri, puteți apela la un gel gingival pe bază de plante, cu efect calmant imediat. Osa Gel calmează gingiile inflamate și iritate atunci când apar primele simptome de erupție dentară la bebeluși și ameliorează disconfortul.
Special conceput pentru a fi folosit în perioada erupțiilor dentare (poate fi utilizat încă de la 4 luni de viață), Osa Gel nu conține zahar, lactoză și nici lidocaină. Produsul este natural și conține ulei de mușețel, ulei de cuișoare, ulei de salvie, ulei de mentă, și extract de propolis.
Osa Gel poate fi folosit de cel mult 3 ori în decursul a 24 de ore, în special după mese și înainte de culcare.
Dacă durerile cu care se confruntă bebelușul tău sunt foarte mari și interferează cu hrănirea sau somnul, poți consulta medicul pentru a-i prescrie medicație adecvată.
Chiar dacă ordinea eupțiilor dentare poate fi diferită de la un copil la altul, în majoritatea cazurilor, dinții „de lapte” apar într-o anumită ordine:
1. Incisivii inferiori centrali (partea de jos). Apar între lunile 6 – 10.
2. Incisivii superiori centrali (partea de sus). Apare perechea de incisivi în partea superioară, undeva între lunile 8 – 12.
3. Incisivii laterali (partea de sus), între lunile 9 – 13.
4. Incisivii laterali (partea de jos). Setul inferior, de asemenea, apare oricând, între 10 și 16 luni.
5. Molarii (partea de sus). Apar, de obicei, între lunile 13 și 19.
6. Molarii (partea de jos). La fel ca molarii de sus, erup pe ambele părți, între lunile 14 și 18.
7. Caninii (partea de sus). Caninii pot apărea la copii între 16 și 22 de luni. Ei umplu spațiul dintre incisivii laterali și primii molari.
8. Caninii (partea de jos). Caninii aflați în partea inferioară ies, de asemenea, între 17 și 23 de luni.
9. Al doilea rând de molari (partea de jos). Molarii din partea de jos apar mai întâi în maxilarul inferior, între 23 și 31 de luni.
10. Al doilea rând de molari (partea de sus). Al doilea rând de molari erup între lunile 25 și 33.
Erupția dentară se va finaliza când copilul va avea între 2 ani și jumătate și 3 ani. Dinții „de lapte” vor începe să cadă între 6 și 7 ani. Dentiția decidua (dentiția de lapte) este compusă din 20 de dinți: 8 incisivi, 4 canini și 8 molari.
Dinții bebelușului trebuie curățați. Mai mult decât atât, chiar înainte de apariția dinților, puteți curăța ușor gingiile bebelușilor cu o compresă sterilă sau cu un prosop curat. Însă, din momentul în care apare primul dinte, ar trebui să începi igienizarea bucală de două ori pe zi.
Periuța de dinți ar trebui să fie mică și cu peri moi, iar pasta de dinți trebuie să fie specială pentru bebeluși (3)
În jurul vârstei de 3 ani, poți învăța copilul cum să își spele dinții, ba chiar să folosească și ața dentară. La această vârstă, ar trebui să înceapă să folosească o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre de fiecare dată când își periază dinții.
Surse:
(1) – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11179-teething-teething-syndrome?fbclid=IwAR0OQCwB-zEVuZ0cB-Ac3uoEBTtWZPk7Eqfudh2YvFIstivEbuqGvHLL9xs
(2) – https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/137/3/e20153501/81436/Signs-and-Symptoms-of-Primary-Tooth-Eruption-A?redirectedFrom=fulltext
(3) – https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/looking-after-your-babys-teeth/
Sursa foto: iStock
Vezi și: Cum imi dau seama ca bebelusului ii ies dintii? Remedii pentru alinarea durerii | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…