Categorii: CopiiEducație

Evaluarea Națională 2023. Ce subiecte au avut elevii la proba scrisă de Limba și Literatura română | Demamici.ro

Evaluarea Națională 2023 a început luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română. Miercuri, 21 iunie, va avea loc proba scrisă la matematică. Proba la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie. Toate cele trei probe sunt scrise.

Ministerul Educaţiei a anunţat că peste 161.500 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi pentru a susţine Evaluarea Naţională, în perioada 19 iunie – 4 iulie. Probele vor fi organizate în 3.553 de unități de învățământ/centre de examen.

În acest an, la proba scrisă de Limba și Literatura Română, elevii de clasa a VIII-a au avut două texte suport: „Limir- Împărat” de Ioan Slavici şi „Deşertul pentru totdeauna” de Octavian Paler. De asemenea, au avut de rezolvat mai multe chestiuni de gramatică.

Printre cerințele legate de cele două texte, elevii au trebuit să spună două cuvinte din câmpul lexical al fructelor și să stabilească dacă sunt adevărate sau false mai multe enunțuri. Elevii au trebuit să facă și un text în care să argumenteze de ce este importantă respectarea regulilor. De asemenea, ei au avut de făcut caracterizarea unui personaj dintr-un text al lui Ioan Slavici.

Subiectele la Limba Română de la Evaluarea Națională 2023 sunt redactate sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso.

Ce materiale sunt interzise în sala de examen

Ministerul Educației precizează că în sala de examen candidații nu pot intra dacă au în posesie materiale care îi pot ajuta, iar nerespectarea regulilor duce la eliminarea acestora din sală. Se interzice candidaților să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile și cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.

Vezi și: Subiectele la matematică pentru Evaluare Naţională 2023, clasa a II-a. Cele 12 exerciții pe care le-au avut de rezolvat elevii | Demamici.ro

Vezi și: Subiectele de la Evaluarea Națională de clasa a II-a, citire. Ce text și cerințe au primit elevii | Demamici.ro

 

 

Share

Articole recente

Start CampioMATE 2025: înscrierile în Campionatul de matematică pe echipe au început | Demamici.ro

Ediția 2025 a CampioMATE este pe cale să înceapă: peste 15.000 de elevi de gimnaziu…

4 zile

Importanța educației civice în școli. De la ce vârstă ar trebui să începem să le explicăm copiilor despre politică? | Demamici.ro

Într-un context politic extrem de important pentru viitorul țării noastre, observăm cât de importantă este…

6 zile

Dobândirea unei pronunții autentice în engleză, facilitată de Novakid World Kids Academy de la vârste fragede (P) | Demamici.ro

Studierea unei limbi secundare reprezintă un proces plin de satisfacție, care necesită patru abilități principale…

o săptămână

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

2 săptămâni

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

o lună