Mos Craciun este insusi sufletul Craciunului, iar sarbatoarea nu ar mai avea acelasi farmec in lipsa lui, dar ce ne facem cand copilul ne intreaba daca exista sau nu? Sa-i spunem adevarul? Ii frangem inima, sa-l mintim? Iata cateva recomandari din partea psihologilor cu privire la aceasta situatie complicata.
Pana la varsta de 4 ani, copilasul nu intelege metaforele si ideile abstracte, iar imaginatia lui nu are limite. Pe masura ce crestem, capacitatea de a crea lumi noi si prieteni imaginari scade. Cu toate ca are abia 3 anisori de viata, omuletul are incredere in ce spune adultul, cu atat mai mult cu cat afirmatia lui este sustinuta de dovezi.
Spre exemplu daca pui prajituri si lapte pentru Mos Craciun, iar dimineata acestea dispar, copilasul va lua situatia ca pe o dovada a existentei lui. Se pare ca dupa varsta de 4 ani, copilul este capabil sa faca diferenta intre o idee si ceva concret. Din acest motiv, unii parinti aleg sa le spuna copiilor adevarul in jurul acestei varste.
Unii specialisti ne recomanda sa asteptam ca micutul sa dea semne de indoiala cu privire la existenta Mosului si abia atunci sa-i dezvaluim adevarul. Studiile arata ca micutul va trece usor peste sentimentele negative resimtite la aflarea vestii, asadar, ai rabdare sa ceara el adevarul!
Cand copilul ajunge la varsta de 5-8 ani, semnele de indoiala legate de existenta lui Mos Craciun devin din ce in ce mai evidente si asta pentru ca micutul este capabil sa-si puna intrebari logice. Isi da seama ca ar fi imposibil sa ajunga la toti copiii intr-o singura noapte, ca nu poate zbura intr-o sanie trasa de reni, ca nu are atatia bani cat sa faca atatea cadouri la toata lumea si asa mai departe. Mai mult decat atat, in jurul acestei varste incep sa apara si zvonurile, raspandite de ceilalti copii, cu privire la faptul ca parintii sunt de fapt Mos Craciun.
Cu toate ca cei mici reusesc sa constientizeze niste lucruri, ei inca vor sa creada. Schimbarea nu are loc dintr-o data. Din acest motiv este important sa nu-i bruscam cu adevarul nostru.
Cum ii raspund copilului la intrebarea: „Mami, exista Mos Craciun?”. „Pai raspunde-i: Tu ce crezi?” este varianta recomandata de Georgeta Niculescu, psiholog si psihoterapeut in Psihoterapia Centrata pe Persoana, potrivit qbebe.ro.
„El ce crede despre asta? Intreaba-l. Nu este nevoie sa ii spui tu – el iti va spune tie. Ce parere si-a format, ce poate sa primeasca, sa duca; ce are nevoie sa auda… Copilul isi va da el insusi – si iti va da si tie – raspunsul. Dar are nevoie sa il intrebi, sa explorati impreuna”, a adaugat specialistul, conform sursei citate.
Citeste si:
COPIII NASCUTI IN DECEMBRIE SUNT SPECIALI! 6 MOTIVE CARE ITI FAC BEBELUSUL DEOSEBIT | DEMAMICI.RO
7 REGULI PE CARE TREBUIE SA LE RESPECTI DACA MERGI IN VIZITA LA UN NOU-NASCUT