Factorul RH (Rhesus) este o trasatura genetica si indica prezenta unei proteine specifice pe suprafata globulelor rosii. Atunci cand factorul RH este prezent, determina un RH pozitiv. Absenta lui va determina un RH negativ.
Cuprins:
In general, aproximativ 85% din populatie are RH pozitiv, in timp ce restul are RH negativ.
Desi absenta RH-ului nu indica probleme cu sanatatea, atunci cand vrei sa ramai insarcinata s-ar putea sa intampini niste probleme.
Din acest motiv, testul pentru determinarea factorului RH este esential inainte de a decide ca vrei sa faci un copil.
Daca ai factorul RH negativ, iar tatal este pozitiv, vei fi nevoita sa iti monitorizezi sarcina mai mult decat daca ambii sunteti pozitiv.
Si in timpul sarcinii, fatul poate fi afectat, daca nu prezentati aceeasi compatibilitate de RH. Acest lucru inseamna ca sistemul tau imunitar va produce anticorpi anti-RH.
In mod normal, acesti anticorpi nu reprezinta un risc la prima sarcina, insa in cazul celei de-a doua sarcini, daca fatul mosteneste Rh-ul pozitiv de la tata, anticorpii anti-Rh produsi anterior vor traversa placenta si vor distruge globulele rosii ale copilului.
Acest lucru poate cauza aparitia anemiei fetale. Pentru a supravietui, este nevoie sa se intervina asupra fatului prin transfuzii de sange intrauterine.
Vezi si: Sarcina planificata. Cum te pregatesti sa devii mama | Demamici.ro
Daca ai primit diagnosticul de RH negativ, va urma un alt test important. Este vorba de testul de screening pentru anticorpi RH.
Acest test se va face in primul trimestru de sarcina, iar apoi in saptamana 28.
Daca in momentul in care iti faci testul, medicul constata ca inca nu ai produs anticorpi anti-RH, ti se va recomanda preventiv un tratament injectabil cu imunoglobine Rh.
A
stfel, se va preveni formarea de anticorpi in timpul sarcinii, iar fatul nu va fi afectat.
De retinut ca daca planuiesti sa mai ramai insarcinata trebuie sa urmezi acest tratament preventiv, la fiecare sarcina, chiar si dupa nasterea unui copil cu Rh pozitiv, diferit de al tau.
Vezi si: Greturile in sarcina. Cum le potolim | Demamici.ro
In timpul sarcinii, mici cantitati de sange al copilului pot veni in contact cu sangele tau.
Acest schimb poate provoca reactii, cum ar fi cel de imunizarea a organismului tau si producerea de anticorpi anti-Rh. Din acest motiv este important sa urmezi un tratament cu imunoglobuline RH.
Acelasi tratament trebuie urmat si in situatia in care sarcina nu decurge in parametri normali.
Avortul, sarcina extrauterina, sarcina molara pot cauza reactii adverse ca urmare a faptului ca sangele tau vine in contact cu sangele copilului cu factorul RH diferit.
Acelasi lucru se aplica si in cazul: sangerarii vaginale in timpul sarcinii, traumatismelor abdominale, rotatia copilului inainte de inceperea travaliului sau chiar in timpul testelor prenatale ce implica recoltare de tesut.
Vezi si: Cand e cel mai bine sa anunti la serviciu ca esti insarcinata | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…