Atunci cand copilul prezinta simptome de faringita (rosu in gat), trebuie mers cu copilul la doctor pentru a i se prescrie cel mai bun tratament.
De cele mai multe ori se prescrie imediat antibiotic fara a se face inainte un exudat faringian sau teste de detectie rapida a antigenelor streptococice.
Copilul are rosu in gat?
In acest sens, doctorul Mihai Craiu,medic specialist pediatrie in cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Al. Rusescu, trage un mare semnal de alarma, spunand ca faringita este, din pacate, numarul 1 la prescriptia de antibiotice din Romania.
„A venit sezonul rece si multi copii sunt aduşi de către părinți la medic pentru febră. Cel mai frecvent diagnostic in aceasta perioadă este „ROŞU ÎN GÂT” (termenul popular pentru faringită sau orice alt diagnostic ce cuprinde „faringită” in structura sa – de exemplu rinofaringită😊).
Despre faringită ar trebui spuse doar cateva cuvinte:
1. Este cauza numarul 1 de prescripție INUTILĂ si DĂUNĂTOARE de antibiotice la copiii din România!
2. Este cel mai frecvent produsă de virusuri adică nu ar trebui sa fie tratată cu antibiotice.
3. Singura bacterie care trebuie recunoscută drept cauză a bolii şi eventual tratată este Streptococcus pyogenes grup A (streptococul beta-hemolitic sau GAS).
4. Copiii foarte mici nu ar trebui sa faca nici testare pentru GAS şi nici determinare ASLO – Spune Protocolul Național de la Societatea de Pediatrie” a spus dr. Craiu Mihai pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
„Haideți să fim cu toții (medici, părinti, farmacişti şi pacienți) mai prudenți! Este singura sperață pentru a evita dezastrul anunțat al apariției microbilor rezistenți la TOATE antibioticele cunoscute” a mai spus medicul Mihai Craiu.
Profesorul Gabriel Adrian Popescu, un medic cu o mare expertiza in utilizarea judicioasa a diverselor antibiotice si autor al Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiana, a spus ca 40-60% din retetele pe care sunt prescrise antibiotice in Romania sunt inadecvate.
Parintii trebuie sa fie foarte vigilenti, iar daca acestia observa ca medicul doar s-a uitat putin in gatul copilului, apoi i-a prescris antibiotice, cu siguranta va fi nevoie si de o a doua parere.