Știri interne

Farmaciile pot vinde antibiotice fără rețetă! Dr. Mihai Craiu avertizează părinții în privința consumului mare de antibiotice la copii: „O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm” | Demamici.ro

Farmaciile pot vinde antibiotice fără rețetă. Dr. Mihai Craiu avertizează părinții în privința consumului mare de antibiotice la copii: „O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm”.

Farmaciile pot vinde antibiotice fără rețetă, în baza unei declarații pe propria răspundere

Farmaciile pot vinde antibiotice fără rețetă în caz de urgență medicală, pentru un tratament de două zile, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății. Modificarea legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial.

Conform Ordinului inițial al Ministerului Sănătății, farmaciile puteau elibera medicamente din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic, „în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului”. Eliberarea medicamentului se face în baza unei declarații pe propria răspundere.

Ulterior, ​Ministerul Sănătății a redus doza de urgență de antibiotice – care poată fi eliberată de farmacii fără rețetă – de la 72 de ore la 48 de ore.

Decizia legislativă vine într-un context în care românii oricum sunt fruntași în Europa la consumul de antibiotice. România ocupă loc pe podium (locul 3) la capitolul rezistență la antimicrobiene, potrivit unor declarații făcute de Andrei Baciu, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în toamna anului trecut.

Dr. Mihai Craiu avertizează părinții în privința consumului mare de antibiotice la copii

Dr. Mihai Craiu vorbește despre impactul acestei decizii legislative în rândul copiilor. Părinții îngrijorați tind de multe ori să facă automedicație, mai ales atunci când copilul se confruntă cu febră mare. Ce se va întâmpla în contextul în care părintele speriat are la îndemâna antibiotice fără prescripție medicală? Va face apel la calm și la rațiune? Se va duce la medic? Sau îi va administra copilului antibiotic fără a cere o opinie specializată și fără a-l duce la un control medical?

Trei sferturi dintre bolile care debutează cu febră la copii sunt viroze. Acestea nu se tratează cu antibiotic, iar antibioticul poate face mai mult rău decât bine

Virozele debutează adesea cu febră înaltă. Acestea, fiind produse de virusuri, nu se tratează cu antibiotice. Mai mult decât atât, administrarea de antibiotice se poate dovedi foarte dăunătoare, după cum menționează și Dr. Mihai Craiu: „E greu de generalizat, dar trebuie spus că dintre bolile cu febră ale copilului, oricare ar fi ele, la un copil sănătos anterior episodului febril, în principiu 75-80% dintre ele sunt produse de viroze. Adică antibioticul nu numai că este inutil, că nu are pe cine să influențeze, dar este chiar dăunator, deoarece nu omoară niște musafiri nedoriți în corpul copilului, ci omoară flora lui intestinală normală, care îl ajută la imunitate, la digestie, la toate lucrurile care știm că sunt necesare creșterii și dezvoltării copilului.”

„Așadar, antibioticul dat de frică nu numai că nu ajută, dar face rău imediat și acest lucru îl observă și părintele – copilul poate vomita sau poate avea diaree dacă primește antibiotic într-o boală în care nu are nevoie de el. De aceea ne recomandă farmacistul să luăm probiotice și să avem niște precauții în administrarea antibioticului”, este concluzia medicului, prezentată într-un interviu pentru hotnews.ro.

Pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, Mihai Craiu spune că „de multe ori deciziile noastre, atât ale părinților cât și ale medicilor, se bazează și pe emoții, iar un părinte speriat, care nu are o chimie bună în comunicarea cu medicul său, are tendința să vadă doar pericolele.”

„Nu îl liniștesc niciun fel de argumente. Mai ales în fața unei boli febrile. Iar în acest caz, un medic ce renunță la „lupta cu morile de vânt” va prescrie o rețetă cu un antibiotic, ca să nu facă părintele automedicație. Mai ales că, acum, a devenit oficial posibil să primești de la o farmacie oarecare, antibiotic pentru trei zile, și fără rețetă medicală”. Pentru cazuri de urgență, zice legea… De parcă îl oprește o reglementare pe orice părinte panicat să meargă la altă farmacie după primele trei zile… Apropos de soluții „românești” și de găsitul de „vinovați”, în loc de soluții. Dar asta este… ”, a scris Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale, medic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

„Apropos de soluții „ românești” și de găsitul de „vinovați”, în loc de soluții. Dar asta este… O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm, în țara noastră, aflată pe un loc „fruntaș” la nivel european în ce privește rezistența la antibiotice și consumul excesiv al acestora…”, avertizează medicul.

Farmaciile pot vinde antibiotice fără rețetă! Dr. Mihai Craiu avertizează părinții în privința consumului mare de antibiotice la copii. Potrivit pediatrului, pentru a ști când un episod de „roșu în gât” este boală bacteriană, produsă de streptococul beta-hemolitic, la bolnavii cu vârstă mai mare de trei ani, trebuie făcut exsudat faringian.

„Test rapid sau cultură clasică pe geloză-sânge. Sau să ne uităm bine la copil. Există semne clinice care evocă foarte puternic infecția streptococică a gâtului. Cum ar fi combinația de febră cu roșu în gât și LIPSA tusei. Dacă se adaugă durere locală sau picheteuri hemoragice pe palat, diagnosticul de faringită streptococică este aproape o certitudine.

Tare mult trag speranță că niște algoritmi performanți vor îndrepta multe din aceste imperfecțiuni de reglementare, de diagnostic sau de tratament. Noroc cu Inteligența Artificială, căci bine condusă, aceasta va repara emoțiile naturale”, adaugă Dr. Mihai Craiu.

Vezi și: Dr. Mihai Craiu, sfaturi importante pentru părinții de copii mici, în plin sezon de viroze respiratorii: „Doctoriile, mai ales cele de adulți, sau cele de copii date în doze repetate, sunt cu certitudine inutile și uneori dăunătoare” | Demamici.ro

Vezi și: Lavajul nazal la copii. Dr. Mihai Craiu: „soluția rezonabilă, cu riscuri minime”. Tutorial VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună