Febra la copii – cum se administrează corect antitermicele. Interviu cu Dr. Petruța Tarciuc, Medic primar, medicina de familie. Temperatura mai ridicată a corpului este normală în cazul copiilor mici. Valoarea acesteia, în rândul bebelușilor și a copiilor este, în medie de 36,4 grade Celsius, însă variază de la copil la copil. Considerăm a fi febră temperatura corpului care depășește 38 de grade Celsius. Când este cazul să măsurăm temperatura copilului (1):
Există mai multe modalități de măsurare a temperaturii corporale:
În plin sezon de viroze, febra la copii este unul dintre principalele simptome care îi alarmează pe părinți. Există momente specifice în care părinții se simt depășiți de situație și nu știu care este cea mai bună metodă de a-și ajuta copiii. În acest context, sfatul specialistului este cel care trebuie să primeze. Vă invităm să citiți răspunsurile avizate pe care ni le-a oferit doamna Dr. Petruța Tarciuc, Medic primar, medicina de familie la unele dintre cele mai importante întrebări ale părinților despre febra la copii.
R: De la ce temperatură a corpului (grade Celsius) considerăm a fi febră și când intervenim prin administrarea de antitermice?
Dr. Petruța Tarciuc, Medic primar, medicina de familie: Considerăm că un copil are febră dacă termometrul indică peste 38 grade Celsius.Tratamentul pentru febră este indicat doar dacă aceasta influențează starea de confort a copilului. Scopul principal al tratării copilului febril este legat de îmbunătățirea confortului general al acestuia și nu de normalizarea temperaturii corpului. Febra nu este o boală primară, ci este un mecanism de apărare împotriva virusurilor și bacteriilor.
Nu intervenim cu antitermice fără evaluare medicală în următoarele situații:
R: Ce antitermice pot fi administrate și care este schema corectă de administrare a acestora?
Dr. Petruța Tarciuc, Medic primar, medicina de familie: Antitermicele recomandate sunt paracetamolul și ibuprofenul, se administrează în funcție de vârstă, greutatea și caracteristicile copilului. Paracetamolul poate fi administrat de la naștere, intervalul dintre doze este de 4 sau 6 ore. Ibuprofenul poate fi administrat după vârsta de 3 luni, intervalul este de 6 sau 8 ore. Cele 2 produse pot fi combinate.
Din cauza creșterii bruște a numărului cazurilor de viroze respiratorii, stocurile de medicamente (în special formele pediatrice) care conțin paracetamol și ibuprofen sunt reduse în întreaga Europă. Mai mult decât atât, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunțat la final de noiembrie că Panadol Baby 24mg/ml nu se mai găsește în farmacii. Deținătorul autorizației de punere pe piață (DAPP) a motivat această lipsă prin faptul că stocul nu era pregătit pentru un număr atât de mare de cereri.
Problema stocurilor limitate a fost întâmpinată și în cazul „Nurofen sirop” (Nurofen pentru copii cu aromă de portocale suspensie orală flx 100 ml, Nurofen Junior cu aromă de portocale 40mg/ml suspensie orală flx 100 ml). Stocurile urmează să fie refăcute în perioada următoare. ANMDMR urmărește continuu evoluția stocurilor și distribuția acestora în teritoriu.
În decurs de o lună, Agenţia Naţională a Medicamentului a primit 84 de sesizări privind 51 de medicamente lipsă. Așadar, mai multe medicamente sunt trecute pe lista celor care lipsesc din farmacii, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Dintre acestea enumerăm: antibiotice, antiinflamatoare, dar și medicamentele pentru răceală și gripă.
R: La final de noiembrie, în plin val de viroze respiratorii, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că „Panadol Baby” şi „Nurofen” sirop lipsesc din farmacii. În cazul în care părinții nu găsesc aceste medicamente, ce alte produse alternative pot fi folosite eficient pentru reducerea febrei?
Dr. Petruța Tarciuc, Medic primar, medicina de familie: Există câteva produse comerciale care s-au dovedit utile în practica zilnică: Bioflu baby, paracetamol TIS, algin sirop. Produsul Bioflu baby este un produs bine tolerat de copii, poate fi administrat din prima zi de viaţă, are în compoziţie paracetamol în doza cu care părinţii sunt familiarizaţi 120 mg- 5ml. Desigur că medicul de familie, pediatrul sau farmacistul pot recomanda cea mai potrivită alternativă dintre cele comercializate la noi pe piață.
R: Ce pot face părinții în cazul în care febra mare reapare la mai puțin de 4 ore de la administrarea antitermicului?
Dr. Petruța Tarciuc, Medic primar, medicina de familie: Dacă copilul a fost evaluat medical, au fost excluse afecțiunile grave, nu se intervine cu medicamente. Se pot folosi metodele fizice (compresele cu apă călduță, pe frunte, pe diferite segmente ale corpului, aplicate alternativ).
R: Ce trebuie să facă părintele pentru a-i scădea febra copilului, pe lângă administrarea de antitermice? Care sunt cele mai eficiente metode?
Dr. Petruța Tarciuc, Medic primar, medicina de familie: Pe lângă administrarea antitermicelor, copilul trebuie să se odihnească, să primească un aport suplimentar de lichide (apa, ceaiul trebuie oferite frecvent). Se pot folosi compresele cu apă călduță pe frunte, pe diferite segmete ale corpului, aplicate alternativ.
R: Ce trebuie să facă părintele în cazul în care copilul are frisoane, iar febra este mare? Îl învelește? Aplică comprese? Cum trebuie să procedeze în acest caz?
Dr. Petruța Tarciuc, Medic primar, medicina de familie: Frisoanele pot apărea la începutul unei infecții. Frisoanele sunt cauzate de contracția și relaxarea musculară rapidă. Reprezintă modalitatea corpului de a produce căldură. Frisoanele prezic adesea apariția unei febre sau o creștere a temperaturii centrale a corpului. Daca copilului îi este frig, îl acoperim. Dacă îi este cald putem folosi și metodele fizice. În ambele situații administrăm antitermic.
R: Ce nu facem niciodată când copilul are febră?
Dr. Petruța Tarciuc, Medic primar, medicina de familie:
Surse:
(1) – https://www.nhs.uk/conditions/fever-in-children/
(2) – https://kidshealth.org/en/parents/take-temperature.html
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…