Să fii special, într-o lume plină de superficialitate, de răutate, de lucruri nu tocmai frumoase, nu este deloc simplu. Cazul unei fetițe care suferă de sindromul Down, hărțuită de colegii de clasă, a făcut înconjurul lumii, mai ales datorită deznodământului acestei povești triste.
Cuprins:
Fetiță cu sindromul Down, izolată pe un hol al școlii pe motiv că este agresivă
Embla Ademi, o fetiță de 11 ani cu Sindrom Down, din Macedonia de Nord a fost victima colegilor și a părinților acestora, care nu doreau să aibă copiii în aceeași clasă cu ea. Mai mult decât atât, părinții au solicitat unității de învățământ să ia măsuri pe motiv că Embla Ademi ar manifesta un comportament agresiv. Drept urmare, fetița a fost izolată de colegii săi, dusă să stea într-un hol al școlii, singură. La insistențele părinților fetiței, copila a fost reprimită în sala de curs. Părinții colegilor de clasă nu au fost de acord cu această decizie și au boicotat cursurile refuzând să-și trimită copiii la școală. Astfel se face că Embla Ademi s-a trezit singură în sala de clasă, informează Daily Mail.
Fetiță cu sindromul Down, izolată pe un hol al școlii pe motiv că este agresivă. Președintele țării a luat măsuri
Când președintele țării, Stevo Pendarovski, a auzit de cazul Emblei, a decis să ia măsuri. Șeful statului a vizitat-o și, într-un gest de susținere, a însoțit-o la școală, iar imaginile cu ei au devenit virale pe rețelele sociale.
Președintele a declarat că este inacceptabil comportamentul celor care au pus în pericol drepturile copilului, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un copil cu nevoi speciale.
„Acești copii nu doar că merită să beneficieze de drepturile lor, ci trebuie să se simtă egali și bineveniți în băncile școlii. Este obligația noastră, ca stat, dar și ca indivizi și elementul comun în această misiune îl constituie empatia. Acest lucru ar ajuta copiii precum Embla, dar ne ajută și pe noi să învățăm ce este bucuria sinceră, ce înseamnă să împărțim și să fim solidari. Cu toții suntem egali în societate. Am venit aici să-mi ofer sprijinul și să ridic gradul de conștientizare cu privire la importanța incluziunii, ca principiu de bază.”
Ce este sindromul Down?
Sindromul Down este una dintre cele mai frecvente cauze genetice de întârziere cognitivă, determinată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, de unde şi denumirea de trisomia 21, sub care mai este cunoscută această condiţie medicală. Un copil din 700 se naşte cu sindromul Down în Statele Unite, adică aproximativ 6.000 în fiecare an.
Se estimează că în România sunt diagnosticate aproximativ 30.000 persoane cu acest sindrom.