Fetița de 5 ani care a trecut printr-un transplant hepatic ar fi avut de fapt ciroză. „La 5 ani, avea 15 kg”. Rebeca, fetița de doar 5 ani despre care s-a crezut inițial că suferea de hepatita ”misterioasă”, a decedat, anunțul fiind făcut de medicii de la Institutul Fundeni.
Cuprins:
„Fetița care a suferit un transplant de ficat pe data de 30 aprilie a decedat în seara zilei de 17 mai, ora 20:40, în urma complicațiilor postoperatorii apărute în ultimele zile”, a anunțat Institutul Clinic Fundeni.
Inițial s-a crezut că micuța suferea de hepatită misterioasă, ulterior medicii spunând că ar fi de fapt de boala Wilson, o afecțiune genetică extrem de rară. Astăzi, înă, medicii de la Fundeni au făcut lumină în acest caz extrem de trist. După numeroase teste și analize, specialiștii au ajuns la concluzia că principala cauză a insuficienței hepatice a copilei a fost faptul că avea un ficat cirotic.
„Am decis să efectuăm transplantul în urgență, a avut indicație de transplant, dar avea multiple probleme neurologice, hematologice. Acel copil, la 5 ani, avea 15 kg. Nu a fost o insuficiență de cauză misterioasă. În timpul transplantului, ficățelul era cirotic. Era o boală care exista de câțiva ani la fetiță și care a dus la această insuficiență acută și care a necesitat transplant de urgență. În zilele următoare vom afla și cauza cirozei.”, a explicat Vlad Brașoveanu – șeful secției Chirurgie și Transplant Hepatic.
Totodată, doctorul a subliniat că fetița avea nevoie de aproximativ 150-200 de grame de ficat, iar medicii au avut la dispoziţie un fragment 300 de grame de ficat „de calitate foarte bună”. Așadar, intervenția privind transplantul a decurs în condiții bune, însă problemele au apărut pe secția de Terapie Intensivă.
Copila a avut nevoie de o nouă intervenție chirurgicală
Ulterior, copila a avut nevoie de o nouă intervenție chirurgicală. „Surpriza mare a fost că la această reintervenţie am constatat că suturile pe care le-am făcut la nivelul intestinului subţire, suturile pe care le-am făcut la nivelul ficatului erau, practic, desfăcute, dezunite, ceea ce înseamnă că această fetiţă avea un proces de cicatrizare practic absent, din multiple cauze. Practic a fost pentru noi o surpriză pentru că, de fiecare dată am fost întrebat care este evoluţia unui copil după transplant. Evoluţia este bună, pentru că copiii se recuperează foarte repede. Ei, aici s-au întâmplat nişte complicaţii foarte severe”, a adăugat Vladislav Braşoveanu.
La rândul său, Dana Tomescu, șefa secției ATI de la Fundeni a declarat, cu lacrimi în ochi: ”Am reușit să detubăm pacienta și a fost extraordinar, pentru că a putut vorbi puțin cu mama, tata, după care au apărut modificări la nivelul tubului digestiv și pulmonar. A necesitat reintubarea și ulterior drenajul. Explicațiile le dăm cu multă tristețe, pentru că fiecare vine la spital să se facă bine.”
Rebeca a fost operată pe 30 aprilie
Pe 30 aprilie fetița de 5 ani primea o parte din ficatul unui adolescent de 17 ani care intrase în moarte cerebrală. Medicii au fost optimiști în ceea ce-o privește, chiar dacă intervenția chirurgicală nu a fost deloc una simplă.
„Întotdeauna suntem rezervaţi în prognostic. Am avut o perioadă extrem de dificilă în managementul fetiţei, imediat după ce s-a pus noua grefă, în sensul că grefa respectivă, deci fragmentul pe care l-a primit, a avut o întârziere de funcţie care a fost un fel de siderare, ca să spun aşa, se numeşte scanning al grefei. A fost o perioadă în care a necesitat, în continuare, măsuri extrem de invazive de terapie intensivă.
A avut o perioadă în care sângele nu s-a coagulat, extrem de hipotermă, deci a fost un moment chiar foarte dificil. Dar după terapia intensivă făcută, după ce a ajuns şi în reanimare şi am continuat cu măsurile de terapie intensivă, în acest moment suntem optimişti, deci şi-a reluat diureza. Grefa funcţionează, parametrii de coagulare s-au normalizat în urma măsurilor”, a declarat medicul Dana Tomescu, la scurt timp după transplantul hepatic.