Știri interne

Fetița de 5 ani confirmată în România cu hepatită severă, pregătită pentru transplant de ficat la Fundeni. Donatorul este un băiat de 17 ani | Demamici.ro

Fetița de 5 ani confirmată în România cu hepatită, pregătită de transplant de ficat la Fundeni. Donatorul este un băiat de 17 ani.

UPDATE 30.04.2022 – Fetița în vârstă de 5 ani, cu hepatită severă, a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni, acolo unde urmează să primească o parte de ficat de la un donator în vârstă de 17 ani. Medicii au stabilit că hepatita severă a fost cauzată, în cazul ei, de boala Wilson. Această afecțiune reprezintă o tulburare genetică ce are drept caracteristică principală stocarea excesivă a cuprului în organism.

„Fetiţa este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienţilor cu insuficienţă hepatică, având şi alte comorbidităţi. În timpul transportului cu ambulanţa a fost însoţită de un medic specialist ATI de la Spitalul Grigore Alexandrescu”, precizează Ministerul Sănătății.

Fetița de 5 ani confirmată în România cu hepatită severă

În prezent, ea este internată în București, la spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”. Medicii vor decide, astăzi, în urma unui set de analize, dacă are nevoie de un transplant hepatic.

Fetița de 5 ani a fost primul caz confirmat în România de hepatită cu cauze necunoscute. Ea este în spital încă de la începutul acestei luni. Starea ei este stabilă, dar nu se îmbunătățește. Medicii au încearcat noi tratamente, dar nu par să dea rezultate și din acest motiv este luat în calcul inclusiv un transplant hepatic. Joi, mama ei a fost la Institutul Fundeni și a făcut analize, pentru a vedea dacă este compatibilă și dacă ar putea să-i doneze fetiței o bucată din ficat. Fetiței i-au fost făcute analize suplimentare, pentru a vedea dacă nu are vreo boală autoimună și se așteaptă rezultatele.

„Cazul ei este, să zicem, destul de ciudat. La început, analizele arătau destul de rău, dar starea fetiței era foarte bună, în contradicție cu analizele, după care, sigur, se simte afectarea hepatică. Trebuie permanent supravegheată”, a declarat pentru Digi24 secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol.

Între timp, alți doi copii din România, cu vârste de 8 luni, respectiv 10 ani, sunt și ei suspecți că au această formă de hepatită din cauze necunoscute. La nivel mondial, s-au înregistrat până acum în jur de 200 de cazuri, primele în Marea Britanie, dar între timp au fost confirmate și în Asia, în Japonia, și pe continentul american, în Canada. Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani. Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

Specialiștii cercetează dacă ar putea fi o legătură între hepatita misterioasă și Covid-19

Virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută – cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E – nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri și a apărut suspiciunea că la mijloc ar putea fi un adenovirus.

Fetița de 5 ani confirmată în România cu hepatita cu cauze necunoscute are anticorpi de Covid-19, ceea ce indică, într-adevăr, că la un moment dat a fost infectată cu noul coronavirus.

„Sunt sute de tipuri de adenovirusuri care circulă. Dau, în general, infecții respiratorii, probabilitatea de a lua la întâmplare o persoană și de a o testa pentru adenovirus ne poate duce în situația ca acea persoană să fie pozitivă, deci simpla prezență a adenovirusului la acești copii nu e neapărat un indicator că aceasta ar fi cauza”, spune medicul Marius Geantă.

Hepatita din cauze necunoscute nu este o boală nouă, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol. De această dată există însă îngrijorare pentru că sunt multe cazuri (circa 200 la nivel mondial) într- un timp scurt și nu se știe motivul. În România au fost raportate, în urmă cu 2 ani, patru astfel de cazuri, conform stirileprotv.ro.

Fetița de 5 ani confirmată în România cu hepatită. Sunt câteva măsuri care previn această boală, spun specialiștii din Ministerul Sănătății. „Mască în aglomerație, spălatul pe mânuțe, sticlă proprie la școală din care să bea apă, sandviciul propriu din care să mănânce, adică nu bem, nu mâncăm unii după ceilalți”, reamintește secretarul de stat Adriana Pistol.

Vezi și: Hepatita misterioasă care afectează grav copiii a ajuns și în România. Declarațiile Dr. Adrian Marinescu | Demamici.ro

Vezi și: Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună