Fetițe gemene, născute prematur, se îmbrățișează la prima întâlnire după ieșirea din burtică. Se spune că gemenii au o legătură extrem de strânsă încă din burta mamei, iar aceasta va dura și se va menține specială toată viața.
Cuprins:
Ann și soțul său, Jason Poon, știau că sarcina era una extrem de riscantă. Fetițele gemene identice împărțeau același sac amniotic și aceeași placentă. Fiecare era legată de placentă printr-un cordon ombilical diferit. Astfel de sarcini apar în momentul în care embrionul nu se divide decât după formarea sacului amniotic (în jurul zilelor 9-13 după fertilizare).
Principalele complicații ale sarcinii monocorionice sunt reprezentate de reducerea spontană la sarcina cu făt unic în primele săptămâni de gestație, anomalii congenitale sau restricție de creștere intrauterină.
Complicațiile, cunoscute până în acest moment, care pot să apară în cazul sarcinii monocorionice sunt:
- sindromul transfuzor-transfuzat (twin-to- twin transfusion syndrome = TTTS)
- Secvența anemie-policitemie (twin anemia-polycythemia sequence =TAPS) – este o variantă de TTTS în care unul dintre gemeni este anemic, iar celălat geamăn este policitemic dar fără discordanțe de lichid amniotic.
- TRAP (twin reversed arterial perfusion sequence) în care corpul unui făt cu o inimă slab dezvoltată este perfuzat de cordul celuilalt făt.
Ann a fost nevoită să intre în cezariană de urgență la 28 de săptămâni de sarcină
Începând cu săptămâna 10 de sarcină, Ann a întețit numărul controalelor medicale pentru a se asigura că fetele se dezvoltă bine și sunt în parametri normali.
„Puțin după împlinirea a 26 de săptămâni de sarcină am fost internată la Royal Women’s Hospital unde planul era să fiu monitorizată de trei ori pe zi timp de șase săptămâni, urmând ca în săptămâna 32 de sarcină să fiu programată pentru cezariană.
Din nefericire, lucrurile nu au mers conform planului. În timpul monitorizării de rutină, doctorii au observat că unul dintre bebeluși se afla în suferință fetală. Acela a fost momentul în care au decis că cel mai bine pentru bebeluși este să fie scoși chiar atunci. Aveam 28 de săptămâni și cinci zile de sarcină.
Eram devastată pentru că știam că se vor naște mult prea prematur. În momentul în care au scos-o pe Olivia am auzit un plânset puternic. Zoe se afla într-o poziție mai dificilă, mai doctorii s-au chinuit până au reușit s-o scoată. Nu a plâns și nici nu se mișca când a venit pe lume. Asta ne-a înspăimântat de-a dreptul.
Ambele fete au fost luate de personal pentru a primi îngrijire medicală de urgență. După aproximativ 10 minute, un neonatolog a venit și ne-a spus că fetele sunt bine. După 6,5 luni de anxietate dusă la extrem, puteam, într-un final, să respir ușurată.
Ca majoritatea bebelușilor născuți prematur, fetele au trecut printr-un adevărat carusel în timpul în care au fost internate în secția de Terapie Intensivă. Au fost zile în care arătau semne de îmbunătățire, însă în altele părea că starea lor se deteriorează rapid.”, a povestit mămica Ann.
Fetițe gemene, născute prematur, se îmbrățișează la prima întâlnire după ieșirea din burtică
„Din nefericire, pentru că erau atât de mici, am ratat ora magică și contactul piele pe piele. A fost necesară transportarea lor imediată în secția de Terapie Intensivă.
Dar din moment ce au fost suficient de puternice să fie scoase din incubatoare, perechea magică s-a reunit. Erau în continuare înconjurate de tuburi și furtune, însă chiar și așa au reușit să se cuprindă în cea mai emoționantă îmbrățișare. Inima mea de mamă s-a topit imediat.
După săptămânile de chin prin care am trecut, eram ușurată să am ambele fetițe pe pieptul meu. Olivia a fost prima pe care mi-au adus-o la piept. A urmat Zoe care a întins brațul strâns pentru a-și îmbrățișa surioara. Și au stat amândouă așa, nemișcate, pentru o vreme. Totul era perfect în acel moment și în sfârșit ne simțeam ca o familie adevărată”, a adăugat mămica cu lacrimi în ochi.