Începând din această toamnă, fiecare elev va avea dreptul să primească 5 tichete a câte 50 de lei fiecare, adică 250 de lei, conform unui proiect de hotărâre de guvern publicat în dezbatere de Ministerul Educației.
Banii vor fi primiți numai dacă părinții depun o cerere/declarație pe propria răspundere la școală, cu acești bani putând să cumpere elevilor echipament sportiv, cărți şcolare şi rechizite.
Tichetele vor fi emise în octombrie-noiembrie 2019 și vor expira pe 12 iunie 2020. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească elevii este frecventarea cursurilor.
Programul anunțat de minister se numește „Programul de susținere a educației «Merg la școală», pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și profesional de stat”.
Acest tichet se acordă la cerere unuia dintre părinți sau a reprezentantului legal al elevului sau, după caz, persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea elevului, pe perioada absenței părinților.
La școala la care este înscris elevul se vor depune cererea și declarația pe propria răspundere, iar termenul limită pentru depunerea cererii însoțite de documentele justificative prevăzute în cerere, este de 15 octombrie 2019.
Modelul de cerere poate fi consultat aici:
Însă nu există studii care să arate eficiența acestor programe. În raportul privind finanțarea învățământului preuniversitar Curtea de Conturi a României scria despre programul ”Rechizite școlare” urmatoarele:
„La nivelul MEN nu au existat studii reale privind impactul programului de acordare a rechizitelor şcolare din perspectiva susţinerii activităţii şcolare a elevilor din medii defavorizate, precum şi modul în care acest program a influenţat creşterea numărului elevilor care îşi continuă studiile.
Au fost achiziționate rechizite şcolare cu mult peste nivelul necesităților reale ale beneficiarilor, în mai multe unități școlare neținându-se cont de stocurile existente din anii anteriori, ceea ce a condus la crearea de stocuri fără mișcare sau cu mișcare lentă și implicit la imobilizarea sau utilizarea ineficientă a fondurilor bugetare”, potrivit edupedu.ro.