Mămici și tătici celebri

Fiica lui Tily Niculae, accident tranzitoriu ischemic la doar 12 ani: „Nu a rămas cu semi-pareză sau cu vreun handicap” | Demamici.ro

Fiica lui Tily Niculae, actrița cunoscută din serialul „La Bloc”, a trecut printr-un moment cumplit. Totul s-a întâmplat anul trecut, însă vedeta a vorbit abia acum despre această problemă care i-a cutremurat sufletul de mamă. 

Fetița sa, la vârsta de 12 ani, a suferit un accident tranzitoriu ischemic! Fiica actriței Tily Niculae, Sofia, a suferit un accident tranzitoriu ischemic în toamna lui 2023. Incidentul a început cu o simplă durere de cap la școală, care s-a agravat rapid.

„Pur şi simplu, într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul – ceea ce eu am pus pe seama consumului de ecrane sau a oboselii, că a început să se culce mai târziu şi că presiunea de-acum la şcoală e mai mare, plus căldurile care au tot fost. Şi am zis să meargă să facă o baie şi să se odihnească.

Numai că, până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi a venit în avalanşă: când a intrat în cadă nu şi-a mai simţit piciorul drept, după care a vrut să se ridice şi a căzut în cadă, cu piciorul întors ca la copiii care au tetrapareză spastică, apoi i s-a întors mâna”, a povestit Tily Niculae.

„Nu ştiu cum am reuşit să o scot din cadă singură”

„Nu ştiu cum am reuşit să o scot din cadă singură, ea fiind acum mai înaltă decât mine, are deja 1,70 m, dar când am ajuns cu ea în sufragerie, deja nu mai putea nici să vorbească. M-am prins pe loc că e un fel de AVC – medicii nu i-au pus acest diagnostic, pentru că la RMN creierul a ieşit fără nicio pată, de-aceea l-au numit accident tranzitoriu ischemic. Adică a fost un tromb care a venit, a blocat şi a plecat. Acesta a fost norocul ei şi motivul pentru care nu a rămas cu semi-pareză sau cu vreun handicap”, a povestit actrița în emisiunea „La Măruță”.

Din fericire, după ce a fost supusă unor investigații amănunțite, fetița a reușit să își recupereze aproape în totalitatea starea fizică.

„Fizic, nu se mai simte copilul care era înainte, chiar dacă nu a fost afectată. Și-a revenit, dar a marcat-o foarte mult ceea ce a văzut în spital, mulţi copii bolnavi, multe mame triste și o atmosferă apăsătoare”, a adăugat actrița.

Vezi și: Tily Niculae, despre durerea pierderii celor 3 sarcini: „O mamă este mamă și pentru copiii născuți și pentru copiii nenăscuți” | Demamici.ro

Vezi si: Tily Niculae, mama de doi: „Nu va spun ce emotii traiesc!” | Demamici.ro

Accidentul ischemic tranzitoriu (AIT) la copii

Accidentul ischemic tranzitoriu (AIT) la copii este o afecțiune rară și serioasă, care poate indica riscul unui accident vascular cerebral (AVC) ulterior. AIT este caracterizat de o reducere temporară a fluxului sanguin către o parte a creierului, ceea ce duce la simptome similare cu un AVC, dar care durează de obicei mai puțin de 24 de ore. În cazul copiilor, simptomele pot fi greu de recunoscut sau mai subtile decât la adulți, însă evaluarea promptă și tratamentul adecvat sunt cruciale.

Simptomele AIT la copii

Simptomele unui AIT la copii pot include:

  • Slăbiciune sau amorțeală bruscă la nivelul feței, brațelor sau picioarelor, în special pe o parte a corpului.
  • Dificultăți de vorbire sau înțelegere a limbajului.
  • Pierderea vederii într-un ochi sau vedere încețoșată.
  • Probleme de coordonare sau echilibru.
  • Amețeli sau confuzie bruscă.
  • Dureri de cap severe și bruște.
  • Cauze posibile ale AIT la copii

Cauzele unui AIT la copii pot fi variate și includ:

  • Malformații vasculare: Probleme congenitale ale vaselor de sânge, cum ar fi malformațiile arteriovenoase.
  • Boli hematologice: Anemia falciformă este una dintre cele mai comune cauze de AIT la copii.
  • Infecții: Unele infecții severe pot afecta vasele de sânge din creier.
  • Traumatisme craniene: Loviturile la cap pot duce la probleme vasculare și la apariția unui AIT.
  • Probleme cardiace: Anomaliile congenitale cardiace, cum ar fi defectele septale, pot favoriza formarea cheagurilor de sânge care pot bloca temporar vasele cerebrale.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul AIT la copii implică o evaluare neurologică detaliată, teste imagistice (RMN, CT), și uneori teste de sânge pentru a identifica problemele care ar putea fi la baza acestui episod. În funcție de cauză, tratamentul poate include:

  • Medicamente anticoagulante pentru prevenirea formării cheagurilor.
  • Intervenții chirurgicale sau proceduri pentru repararea malformațiilor vasculare sau cardiace.
  • Modificări ale stilului de viață pentru a reduce riscurile, precum controlul tensiunii arteriale sau gestionarea anemiei falciforme.

Prevenție și monitorizare

Copiii care au suferit un AIT necesită monitorizare pe termen lung, deoarece sunt la un risc crescut de AVC. Tratamentul preventiv și controlul atent al afecțiunilor subiacente sunt esențiale pentru a reduce riscul de recurență.

Share

Articole recente

Oferă un cadou InimOS copilului tău și contribuie la finalizarea primului spital veterinar social comunitar din țară – Sache | Demamici.ro

Vă anunțăm cu drag că Utopic by Mona Vulpoiu, Mica Cera, Miss H and Friends, Ruvix și Valea Copilăriei …

2 luni

Impact extraordinar în comunitatea Ilfov: Conferința de închidere a proiectului „Autismul – Simfonie Albastră” | Demamici.ro

Pipera, 12 decembrie 2024 – Asociația Blue Life Autism, beneficiară a unei finanțări nerambursabile oferite…

2 luni

Start CampioMATE 2025: înscrierile în Campionatul de matematică pe echipe au început | Demamici.ro

Ediția 2025 a CampioMATE este pe cale să înceapă: peste 15.000 de elevi de gimnaziu…

2 luni

Importanța educației civice în școli. De la ce vârstă ar trebui să începem să le explicăm copiilor despre politică? | Demamici.ro

Într-un context politic extrem de important pentru viitorul țării noastre, observăm cât de importantă este…

2 luni

Dobândirea unei pronunții autentice în engleză, facilitată de Novakid World Kids Academy de la vârste fragede (P) | Demamici.ro

Studierea unei limbi secundare reprezintă un proces plin de satisfacție, care necesită patru abilități principale…

2 luni