Fimoza este o afecțiune care apare în rândul băieților și care poate să producă îngrijorare în rândul mamelor de băieți.
Cuprins:
Fimoza reprezintă incapacitatea de retractare a prepuțului de pe glandul penian. Din cauza unui inel fibros prepuțial, orificiul prepuțului devine foarte strâmt și nu este permisă decalotarea.
De altfel, acesta reprezintă un subiect controversat în rândul părinților, dar și al medicilor. Pentru a evita această afecțiune, unele mămici decid astfel să apeleze la decalotare.
Fimoza poate fi fiziologică sau patologică. Prima categorie este întâlnită la majoritatea nou născuților de sex masculin și nu reprezintă motiv de îngrijorare. În 90% dintre cazuri ea se corectează de la sine până la vârsta de 5 ani.
Fimoza patologică, după cum indică și denumirea, este o boală.
Fiind o afecțiune temporară, firească, ea va dispărea pe măsură ce copilul crește, este lăsat liber, fără scutec și ajunge chiar să practice singur decalotarea.
Așadar, mămici de băieți, este perfect normal ca juniorul să „se joace” cu organele sale genitale, iar astfel, instinctiv, prepuțul ajunge să fie retractat fără durere, în mod natural.
Copilul nu va prezenta nicun fel de disconfort, ocazional se pot observa mici acumulari de substanta albicioasa sau formarea unui „balonaș” în momentul urinării.
În cazul în care apar dureri sau alte simptome este bine să vă prezentați la medic.
Fimoza patologică este dată nu doar de incapacitatea de retractare a prepuțului, dar și de alte simptome îngrijorătoare: durerea, jet de urină modificat, inflamare, roșeață.
În primă fază este necesară tratarea locală cu unguente, iar dacă nu se observă o evoluție, intervenția chirurgicală este ultima soluție.
Mămicile de băieți ar trebui să fie informate și despre parafimoza, care se poate instala uneori după începerea decalotării.
Dacă prepuțul se blochează după ce a fost decalotat și nu poate fi readus în poziție normală trebuie să vă prezentați de urgență la medic.
Parafimoza este o urgență medicală și dacă este ignorată poate împiedica irigarea corectă cu sânge a organelor genitale.
Vezi si: Ce este coalescenta labiala la fetite. Care sunt cauzele si cum se trateaza | Demamici.ro
Ce este frenul labial si cum influenteaza dezvoltarea copilului | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…