Foarte multe femei sunt maltratate in timpul nasterii. Într-un studiu recent publicat în revista Reproductive Health, una din șase femei din Statele Unite a raportat că a fost maltratată în timp ce năștea, iar asta a inclus „pierderea autonomiei; s-a strigat la ea, a fost certată sau amenințată, sau n-a primit niciun răspuns la cererile de ajutor.” Una din sase…
Cuprins:
De asemenea, rezultatele studiului arata ca maltratarea a fost mai frecventă în rândul femeilor de culoare, femeilor cu parteneri de culoare, femeilor cu statut socioeconomic mai scăzut și femeilor sub 30 de ani.
Foarte multe femei sunt maltratate in timpul nasterii
Marturia unei moase
Rareori imi pierd cuvintele, dar in situatia asta m-am trezit aproape incapabilă să vorbesc.
Sunt moașă și sunt dezgustată.
Responsabilitatea purtarii unui copil si a aducerii lui pe lume reprezinta pentru o femeie cea mai mare onoare „disponibila” in experienta umana.
Nu o să mint – nu este o muncă ușoară. Este stresant și epuizant și, uneori, sunt momente in care pun la indoiala decizia pe care am luat-o de a-mi petrece zilele facand acest job.
Da, dar noi, moasele, am muncit incredibil pentru a ajunge acolo unde suntem astăzi. Dar acum suntem aici, alături de o femeie care naște. Este un dar, o binecuvantare sa putem proteja o femeie care face munca profundă de a aduce viața în această lume și este o meserie pe care trebuie sa o facem cu dedicare si respect.
Dacă te simti prea stresată, prea obosită, prea încurcată pentru a trata femeile cu respect, inseamna ca a sosit ziua să părăsești această profesie.
Ai făcut un jurământ. De fiecare dată când ignori, sau îți ridici vocea sau nu respecti o femeie aflată în travaliu, îți încalci acel jurământ, deoarece făcând acest lucru, faci un rău. Trauma nașterii – maltratarea unei femei in timpul travaliului si al nasterii induce traume – consecințe sunt cat se poate de reale.
Cand dam nastere nu o facem doar cu corpul nostru, ci din tot sufletul. In acel moment suntem deschise si vulnerabile, iar energia din jurul nostru este extrem de importanta. Tocmai din acest motiv, sa nu crezi ca mama nu observa ochii dati peste cap cand iti inmaneaza planul de nastere, ca ignora remarca ta subtila referitoare la „comportamentul nebunesc” cand e in timpul travaliului. Pe mama o doare cand ii ignori chemarea, cand nu iti faci timp sa-i duci calmantele, cand nu ii spui o vorba buna.
Uita-te putin in urma cand ai ales sa urmezi cursurile pentru a deveni moasa. Esti multumita cu omul care ai devenit astazi? Esti multumita de felul in care iti faci meseria?
Pentru toate femeile care urmeaza sa-si aduca copiii pe lume
Meritati respect prin simplul fapt ca existati. In cultura noastra, meseria de cadru medical este urcata pe un piedestal. Bineinteles ca medicii fac lucruri uimitoare. Salveaza vieti. Dar pana si cel mai inteligent, cel mai bun doctor este tot un om, ca tine. Da, poate ca au un dar, dar mamico, si tu ai. Nu exista vreo diploma pe lume asta care sa permita maltratarea unei fiinte.
Ai incredere in tine. De foarte multe ori am intalnit femei care spuneau: „M-am simtit mica acolo, in timpul nasterii, dar probabil eram eu prea sensibila” sau „S-au purtat urat cu mine, dar poate o luasera hormonii mei razna”.
Daca cineva s-a comportat urat cu tine, spune-o. Nu trebuie sa-ti bagi sentimentele sub pres pentru ca tu crezi ca „ti s-a parut”. Grijile tale sunt cat se poate de valide si merita sa fie auzite.
Daca ai fost tratata necorespunzator, nu e vina ta. Nu-mi pasa daca ai pus o mie de intrebari, daca ai plans sau ai tipat tot timpul cat ai fost in travaliu sau daca nu ai facut tot „ce ti-au spus ei sa faci”. Nimic nu justifica un comportament urat, niciodata.
Daca ai fost tratata urat in timpul nasterii, ai drepturi si nu esti singura.