Fontanela este porțiunea moale a capului bebelușului, o zonă fragilă, alcătuită din mai multe porțiuni membranoase ce nu s-au osificat încă.
Cuprins:
Această parte moale a capului are un rol esențial la nașterile naturale. Punctele moi permit craniului să își modifice forma, astfel încât, expulzia bebelușului să poată fi făcută mai ușor.
Fontanela poate fi motiv de îngrijorare pentru mulți părinți, speriați ca bebelușul să nu se lovească într-o zonă atât de vulnerabilă.
Totuși, chiar dacă fontanela nu prezintă o suprafață osoasă, acest lucru nu înseamnă că bebelușul nu se află în siguranță. Există o membrană fibroasă și densă, care protejează creierul bebelușului în caz de mici accidente sau traumatisme.
Bebelușul se naște cu mai multe tipuri de fontanele
Fontanela anterioară: mai este cunoscută și sub denumirea de fontanelă frontală. Ea este localizată la nivelul superior al bolții craniene. Are o formă de romb și este ușor de observat, având la naștere o dimensiune de aproximativ 4-6 cm.wq
Fontanela posterioară: este situată în zona centrală a bolții craniene, spre spate. Are formă triunghiulară și are diametrul la naștere de 1-2 cm.
De dimensiuni ceva mai mici sunt cele 4 fontanele temporale situate în zonele laterale ale capului, stânga și dreapta. Fontanele sfenoidale sunt poziționate anterior-lateral, iar fontanele mastoide pot fi observate în regiunea posterior-lateral.
La ce vârstă se închide fontanela
De reținut că la fiecare control al bebelușului, medicul va verifica și stadiul fontanelei la bebeluș.
Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare și nu există un termen precis când fontanela se va închide.
Acest lucru se poate întâmpla în primele luni de viață sau în jurul vârstei de 1-3 ani.
Asfel, în primele luni de viață se va închide mai întâi fontanela posterioară, iar la aproximativ 6 luni se vor închide fontanelele sfenoidale.
Până la vârsta de 18 luni se definitivează închiderea celor mastoide, iar final, între 1 și 3 ani, se închide și fontanela anterioară
Fontanela se poate închide oricând în intervalul 3-24 de luni, însă în unele situații procesul poate dura mai mult.
Nu e cazul să te alarmezi, mai ales că anomaliile la nivelul fontanelei sunt destul de rare. Totuși, dacă observi o modificare a formei sau a dimensiunii, acest lucru poate indica alte afecțiuni, care pot pune în pericol viața copilului.
Vezi si: Fontanela la bebelusi. Ce este si in ce conditii ar trebui sa va ingrijorati | Demamici.ro
Vezi si: Totul despre otita. Ce este si cum se trateaza | Demamici.ro