Activități și joacă

Fractura de trambulină. Care sunt riscurile de producere. Reguli de respectat pentru ca cel mic să se joace în siguranță | Demamici.ro

Primăvara s-a instalat, iar peste numai câteva săptămâni, vara cea mult așteptată de copiii de toate vârstele va veni. Odată cu vremea frumoasă vine și timpul mult mai mare petrecut în parcuri, dar și al jocurilor în aer liber, care, din păcate, pot deveni periculoase.  

Una dintre distracțiile preferate de copii în perioada verii este săritul pe trambulină. Aproape că nu există loc de joacă sau parc care să nu aibă această atracție atât de iubită de cei mici. Însă, pe lângă bucuria acesteia, există și un pericol de care puțini părinți știu: fractura de trambulină.

Aceasta se poate produce atunci când un copil sare pe trambulină cu un adult sau cu un alt copil mai mare, cu o diferență de greutate semnificativă, iar reculul trambulinei după săritura persoanei cu greutate mai mare are o forță suficient de mare încât să determine o fractură de tip tasare a tibiei proximale la copil. (Tibia proximală este porțiunea de os numită metafiză, care la copii este în formare și nu are încă rezistența osului de adult). Astfel, săriturile pe trambulină reprezintă cauza cea mai frecventă a accidentelor la grupa de vârstă 1-6 ani, potrivit studiului publicat de institutul Robert-Koch în anul 2016.

Fractura de trambulină. Care sunt riscurile de producere. Reguli de respectat pentru ca cel mic să se joace în siguranță

În plus, un studiu publicat în anul 2014 de medicii ortopezi și traumatologi germani a arătat că numărul accidentelor pe trambulină s-a triplat în rândul copiilor de sub 15 ani.

De ce să nu sari niciodată pe trambulină cu copilul tău

Academia Americană de Pediatrie a lansat un avertisment cu privire la riscurile folosirii trambulinelor de către copii și adolescenți. Mai mult decât atât, specialiștii recomandă evitarea acestei activități fizice și sfătuiesc părinții să nu să cumpere trambuline.

Un caz absolut șocant este cel al unui băiețel din Statele Unite care la numai trei ani și-a fracturat femurul, (n.r. cel mai rezistent os din corp), în timp ce sărea pe trambulină alături de părinții săi. Micuțul a fost nevoit să stea timp de șase săptămâni imobilizat la pat, într-un mulaj din ghips care îi cuprindea picioarele și bazinul, scrie eva.ro.

În cadrul unui studiu realizat în Marea Britanie, specialiștii au descoperit că într-o perioadă de șase luni au avut loc 131 de accidentări în cazul copiilor, cauzate de trambulină, o treime dintre ele fiind fracturi. Printre alte accidentări s-au numărat tăieturile și entorsele. Vârsta medie a copiilor afectați a fost de șase ani, iar în timpul accidentelor erau aproximativ trei persoane pe trambulină.

De aceea, oricât de mult v-ar ruga copiii să săriți cu ei în trambulină, explicați-le care sunt riscurile și nu faceți acest lucru, oricât de mult și-ar dori să o faceți.

Siguranța pe trambulină în funcție de vârstă

Copiii mici nu ar trebui să folosească niciodată o trambulină. Aceștia au un risc mult mai mare de a se răni. „Copiii foarte mici sunt cei mai expusi pericolelor”, declara chirurgul pediatru Peter Schmittenbecher. Acest fapt se datorează capacităților motrice și de coordonare încă insuficient dezvoltate. În plus, articulatiile celor mici sunt încă foarte instabile. Prin săriturile la comun ale copiilor de vârste și greutăți diferite, se ajunge imediat la un dezechilibru de greutate și „un transfer de energie care îi propulsează pe copiii mai mici și mai ușori în aer, în mod necontrolat”.

Copiii cu vârsta peste 6 ani pot sări pe o trambulină de dimensiuni mari. Dar au nevoie de supravegherea adulților, mai ales dacă au mai puțin de 10 ani. Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani sunt mai predispuși la fracturi, deoarece oasele lor sunt încă moi. Copiii mai mari au risc de entorse.

Atunci când sunt utilizate corect, trambulinele sunt sigure pentru adolescenți și adulți. Totuși, este bine să aveți grijă, mai ales dacă aveți leziuni recente sau o boală cronică.

Sursa foto: Pexels.com

Vezi și: Atenție, mămici! Un bebeluș a rămas cu leziuni cerebrale permanente după ce a căzut din pat | Demamici.ro

Vezi și: Jenny Mollen si-a scapat fiul in cap. Micutul a ajuns la Urgente cu fractura de craniu | Demamici.ro

 

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună