Frecție cu spirt sau oțet, o metodă „băbească” periculoasă! De ce să nu-i faci niciodată asta copilului. Frecție cu spirt sau oțet, o soluție „băbească” pentru episoadele de febră ale copilului. O metodă pe care multe generații de părinți au folosit-o, însă care, este cu adevărat nocivă pentru copil.
Cuprins:
Acest tip de frecție cu spirt (alcool sanitar) sau oțet, aplicată copilului bolnav, a rămas în continuare la modă. Multe mămici o consideră nu doar un leac băbesc, dar și o alternativă sănătoasă, naturală, comparativ cu antitermicele.
Totuși, în anumite cazuri, în special în cazul copiilor foarte mici, acest tip de masaj terapeutic vine și cu efecte secundare la pachet.
Chiar dacă o astfel de terapie poate scădea temporar febra și să dea o senzație de răcorire a organismului, ea poate fi fatală.
În cazul bebelușilor sub 3 luni, acest leac nici măcar nu trebuie luat în considerare. Părinții trebuie să știe că orice creștere a temperaturii poate anunța complicații de sănătate, iar vizita la medic este primul lucru pe care să îl faceți.
În cazul copiilor mai mari, febra nu reprezintă o urgență medicală decât dacă temperatura este peste 40 de grade.
S-a constatat că o astfel de frecție cu spirt sau oțet a declanșat iritații și arsuri pe pielea copilului. Chiar și diluate cu apă, spirtul sau oțetul pot provoca leziuni pe pielea sensibilă a copilului.
Nu în ultimul rând, aceste substanțe ajung să fie foarte bine absorbite de piele. Acest lucru se datorează faptului că suprafața pielii este și ea foarte bine vascularizată în condiții de febră. Din acest motiv, alcoolul se poate dovedi toxic pentru cel mici. În unele cazuri, se poate ajunge și la deces.
La fel de toxice pot fi aceste substanțe și prin inhalare. Oțetul sau spirtul pot provoca arsuri inclusiv la nivelul ochilor, prin inspirație.
De obicei, intre varsta de 1 si 5 ani copiii fac des febra de peste 39 de grade. Atunci cand ajunge la aceasta temperatura, i se va face o frectie usoara pe tot corpul cu un prosop inmuiat in apa la temperatura camerei.
Se va opri imediat orice alimentatie, oferindu-se copilului numai apa sau ceai. Copilul nu va fi imbracat mai gros si nici nu va fi acoperit mai mult decat de obicei si nu i se va incalzi mai tare camera. Exceptie se va face in cazul in care are frisoane.
Medicul se va consulta in cazurile de mai jos:
Citește mai multe AICI.
Vezi si: Antitermicele la copii. Cum se administreaza in febra si ce consecinte pot avea | Demamici.ro
Vezi si: Medicul Vasi Radulescu: „15 lucruri de tinut minte despre febra!” | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…