Genu valgum sau genunchii în X la copii. Genu valgum este o deviație a gambei spre exteriorul axei membrului inferior cu proeminența genunchiului spre interior.
Cuprins:
Dacă deviația este marcată, genu valgum, denumit în mod popular genunchi în X, poate împiedica mersul. În plus, genu valgum este adesea un factor de artroză a genunchiului, deoarece presiunile nu se exercită pe locurile obișnuite.
Genu valgum apare fiziologic la cei mici în prima parte a copilăriei, după vârsta de 2 ani, frecvent la 3-4 ani, și dispare spontan. În cazul în care se agravează după 4 ani și devierea este unilaterală, genu valgum este considerat patologic și trebuie tratat. Mai mult, este mai frecvent la fete.
La copiii între 3 și 5 ani, genu valgum este accentuat printr-un exces de greutate. El este cauzat de o hiperlaxitate a ligamentelor interne ale genunchiului sau de unele sechele de fractura – fractura părții inferioare a femurului sau părții superioare a tibiei, care nu este consolidată într-o poziție bună. Mai mult genu valgum duce la o boală osoasă– rahitism sau la o malformație osoasă. Genu valgum este nedureros și se ajunge la operație atunci când forma este destul de gravă.
– Traumatism sau infecție la nivelul genunchiului sau piciorului
– Malformații osoase provocate de rahistism, o boală determinată de lipsa vitaminei D și a calciului
– Alte boli osoase
– Obezitate (kilogramele în plus pun presiune pe genunchi)
– Artrita articulațiilor genunchiului
Obezitatea agravează genu valgum, potrivit Jurnalului de Ortopedie pediatrică. Publicația scrie că în urma unui studiu recent, s-a descoperit că 71% dintre copiii cu genu valgum erau supraponderali sau obezi.
– Unghiul format între axul coapsei și axul gambei este mai mic de 165 de grade;
– Distanța dintre maleolele interne este mai mare de 8 cm (cel mai frecvent este cuprinsă între 15 și 25 cm);
– Nu se corectează la proba funcțională;
– Se poate observa prezența piciorului plat;
– Membrul inferior afectat este scurtat;
– Se produc deviații la nivelul coloanei vertebrale și a bazinului.
Se poate observa printr-un consult la ortopedie pediatrică și dacă sunt probleme, apoi urmează recuperare medicală.
La examenul fizic complet, medicul va observa inegalitatea lungimii picioarelor, unghiul de aliniament al genunchiului, forma neregulată a tălpilor sau a încălțămintei. De asemenea, se va analiza felul în care copilul stă în picioare sau în timpul mersului, după cum scrie healthline.com.
Dacă medicul consideră necesar, va recomanda investigații suplimentare precum radiografia sau examenul RMN, pentru a observa cu exactitate gradul de deformare.
– Kinetoterapie: Exerciții specifice pentru asuplizarea și tonifierea musculaturii adiacente articulației genunchiului, în vederea obținerii unei stabilități cât mai bune și corective.
– Terapie manuală si Kinesio Tapeing.
– Talonete pentru corectarea eventualei inegalități de membre sau a asocierii piciorului plat precum și a alunecării articulației mediotarsiene medial.
– Tratament chirurgical: în formele grave, mai ales la vârsta adolescenței.
Acestea sunt strict fiziologice prin formarea unor noi programe motorii corecte, menținerea mobilității articulare, menținerea troficității țesuturilor în jurul articulațiilor, normalizarea tonusului muscular. Aceste mișcări au rolul de a antrena întregul corp în mișcare și de a pregăti organismul copilului pentru efort, conform healthline.com.
Prin kinetoterapie se pot trata afecțiuni ale aparatului locomotor la copii: luxațiile congenitale de șold, platfusul sau așa-zișii genunchi în X, tal valg ( talus valgus), genu varum, genu valgum etc. Dacă este executată de un profesionist, kinetoterapia are menirea să redea copilului potențialul motric la vârsta cronologică prin: îmbunătățirea mobilității articulare, refacerea imaginii kinestezice din aria motorie și tonifierea musculaturii.
Examinarea clinică se face cu cel mic culcat pe spate. Se iau în considerare gradul de anteversie femurală și de torsiune tibială. De cele mai multe ori anteversia femurală și rotația tibială externă ne dau senzația de un genu valg mai accentuat, dar dacă rotulele sunt fixate și privesc în sus, genu valg poate să nu fie prezent.
Pe lângă deformarea care este vizibilă cu ochiul liber, copilul poate prezenta și dureri de genunchi, iar mersul poate să fie cu o rotație a degetelor spre exterior.
În primii ani de viață genunchii în X pot fi accentuați de poziția de W abordată de copil prin așezarea cu picioarele spre exterior.
Autor: Loredana Dumitrașcu
În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.
Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.
Vezi si: Piciorul tal valg la bebeluși: cauze și tratament | Demamici.ro
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…