Pentru unii elevi educatia a ajuns o povara, la propriu. Din cauza numarului mare de manuale si caiete pe care copiii trebuie sa le aiba la ore, ghiozdanul cantareste mai mult decat o plasa de cumparaturi. Pentru ca celor mici le este greu sa-l care, parintii le cumpara trolere.
Asa se face ca de dimineata, in curtea scolii te simti ca intr-un aeroport. Zeci de elevi trag dupa ei ghiozdane cu rotile, incarcate pana la refuz. De teama ca nu cumva greutatea sa le deformeze postura corpului, copiii prefera trolerul in locul ghiozdanului traditional.
Teodora este deja la gimnaziu si recunoaste ca i-ar fi greu sa care zilnic ghiozdanul in spate.
„Cand l-am cantarit ultima data avea in jur de 8 kg. Mi-am mai lasat din caiete in banca”, a declarat fetita pentru Stirile Kanal D.
Din ce in ce mai multi elevi apeleaza zilnic la rucsacul pe rotile pentru ca este mult mai simplu de carat. In ciuda ingrijorarii parintilor, nu ghiozdanul clasic este de vina, ci doar greutatea lui, spun medicii.
„Poate determina contractura musculara daca este un ghiozdan prea greu, daca este un ghiozdan care depaseste 10% din greutatea corpului. Un ghiozdan purtat asimetric, adica pe un singur umar poate accentua o curbura scoliotica deja instalata, mai ales daca nu se aplica tratamentul corect”, a declarat Alexandru Ulici, medic primar ortopedie pediatrica.
Citeste si: