Giardioza (infecția cu giardia). Parazitoza intestinală care dă bătăi de cap părinților. Din păcate, infecția cu Giardia intestinalis este destul de frecventă în rândul copiilor, mai ales a celor mici care merg la creșă sau la grădiniță.
Cuprins:
Pe lângă faptul că cei mici nu au încă un sistem imunitar foarte bine dezvolat, aceștia descopera lumea atingând, pipăind, gustând, așadar este aproape imposibil să ai grijă în permanență pe ce pune mânuțele cel mic. Mai mult decât atât, cel mic se poate infecta ușor și dacă atinge jucării infectate, astfel că niciodată nu vei reuși să controlezi complet acest aspect.
Cauza bolii este parazitul care trăiește și se multiplică în intestinul omului sau al animalelor. Odată ce a ajuns în intestin, acesta se atașează de mucoasa intestinală, căreia îi modifică funcția normală și produce boala numită giardioză.
Cum se pot infecta copiii (și nu numai, chiar și adulții pot avea giardioză):
– Introducerea în gură a unui obiect care a venit în contact cu fecalele unei persoane sau a unui animal cu giardia;
– Consumarea apei (aceasta poate fi întâmplătoare și poate proveni din lacuri, râuri, izvor sau chiar piscină) contaminate provenite de la oameni sau animale infectate cu chisturi de giardia sau din canalizare;
– De asemenea, te poți contamina cu giardia dacă vei consuma hrană nepreparată termic sau prea puțin gătită, astfel, în cazul în care este contaminată cu chisturi de Giardia Lamblia acestea nu vor fi îndepărtate. Totodată, și fructele și legumele nespălate bine pot fi contaminate;
– Copiii se pot infecta atingând și ducând la gură chisturi pe care le pot lua de pe suprafețe contaminate (scaunul unei persoane infectate, jucării, obiecte sanitare, mese de schimbat bebeluși, coș de gunoi în care se găsesc scutece murdare).
Mulți dintre copiii sau adulții infectați cu Giardia Lamblia nu prezintă simptome de giardioza, chiar dacă sunt infectați și parazitul este prezent în materiile fecale. Însă, aceste persoane pot transmite boala.
Cele mai frecvente simptome:
– Diaree care durează 7-10 zile. Poate dura mai mult dar de asemenea poate să se amelioreze și mai repede în 2-4 zile.
– Dureri, sensibilitate abdominală, crampe;
– Pierderea poftei de mâncare, greață;
– Flatulență (gaze) sau balonare;
– Oboseală, insomnii.
Infecția cu giardia se vindecă complet în zilele noastre, însă, atunci când vine vorba de sugari și copii mici, această problemă aparent banală, poate provoca simptomele persistente și complicații severe.
Cele mai frecvente complicații sunt:
– Deshidratarea. De obicei, apare că urmare a diareei severe.
– Incapacitatea de dezvoltare a copilului din cauza diareei cronice ca urmare a infecției cu giardia. Aceasta poate duce la subnutritie și poate afecta dezvoltarea fizică și mentală a copilului.
– Intoleranță la lactoză. Multe persoane cu infecție de giardia dezvoltă intoleranță la lactoză. Problema poate persista mult după eradicarea infecției, iar atunci când dieta sugarului și a copilului mic se bazează într-o proporție covârșitoare pe lapte și produse din lapte, acest lucru poate deveni, cu adevărat, o problemă.
Deși nu poți controla tot (deși ți-ai dori ca cel mic sau cei mici să fie feriți de orice problemă medicală, oricât de mică ar putea fi), anumite obiceiuri pot preveni infecția cu giardia, mai ales că împotriva acestui parazit nu există vaccin care să prevină infestarea.
Iată ce trebuie să faci pentru a preveni infestarea cu giardia:
– Spală-te pe mâini și spală-l, cât de des se poate, și pe cel mic! Acestă metodă este cea mai simplă cale pentru a preveni majoritatea tipurilor de infecții.
Nu uita să te speli pe mâini mai ales după ce ai folosit toaleta sau după ce ai schimbat scutecele. La fel de temeinic trebuie să îți curăți mâinile și înainte de a mânca sau de a pregăti mâncarea. Dacă nu ai la dispoziție apă și săpun, folosește un gel dezinfectant sau șervețele antibacteriene, însă acestea nu sunt eficiente în distrugerea chisturilor de giardia care supraviețuiesc multă vreme pe suprafețe.
– Evita să bei apă din surse nepotabile, precum lacuri, râuri etc. și, atenție, niciodată nu îi da copilului mic apă din aceste surse. Însă, dacă nu ai altă posibilitate și nu ai o sursă sigură de apă potabilă, înainte de a o bea, fierbe acea apă timp de cel puțin 10 minute.
– Folosește apă îmbuteliată atunci când călătorești! În plus, în anumite zone unde apa nu este potabilă, folosește chiar și atunci când te speli pe dinți apă îmbuteliată.
Dacă ai ajuns în situația în care o persoană din familie se confruntă cu simptome care te duc cu gândul la o infecție cu giardia, este obligatorie prezentarea la medic pentru stabilirea diagnosticului. Din cauza faptului că această afecțiune parazitară este extrem de contagioasă, medicul ar trebui să investigheze întreaga familie, pentru ca tratamentul să fie făcut corespunzător, iar vindecarea completă.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…