Grafice de creștere la bebeluși și copii. Ce trebuie să știi despre acestea. În primul an de viață al copilului, atât părinții cât și medicul pediatru vor fi interesați constant de greutatea și înălțimea copilului, bineînțeles, în raport cu vârsta sa.
Mămicile își fac, de cele mai multe ori, multe griji cu privire la dezvoltarea armonioasă a bebelușului, astfel că pe lângă măsuritorile făcute de pediatru la fiecare control, de ajutor poate fi și graficul de creștere. Cu toate acestea, fiecare copil este unic, este deosebit, și nu de puține ori acesta nu se încadrează exact în cifrele estimate de grafic, mai ales că sexul copilului, genele moștenite de la părinți, alimentația, problemele de sănătate, mediul în care s-a născut și trăiește, toate acestea diferă la fiecare copil, astfel că și dezvoltarea este diferită.
Grafice de creștere la bebeluși și copii. Ce sunt graficele de creștere pentru bebeluși?
Pediatrii și medicii de familie folosesc un grafic de creștere special pentru a controla progresul copilului. Graficele de creștere au fost dezvoltate din informațile obținute în urma măsurării și cântăririi a mii de copii. Din aceste date au fost stabilite greutatea și înălțimea medie pentru fiecare vârstă și sex, rezultând o linie curbă.
În țările europene, graficele de creștere utilizate de către medici sunt cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Pe acestea le poți găsi AICI, în cazul în care dorești să le consulți.
Ele sunt disponibile în funcție de sexul copilului, știut fiind că dezvoltarea fizică a băieților este mai rapidă și mai însemnată decât cea a fetelor.
Raportați, de asemenea, la vârsta copiilor, indicatorii prezentați pe site-ul OMS sunt: lungimea/înălțimea, greutatea, indexul de masă corporală, circumferința craniană și circumferința brațului. Există de asemenea grafice pentru raportul între înălțime și greutate, și informații despre principalele etape de dezvoltare motorie din primii ani de viață.
Cu ce ajută graficele?
Cu ajutorul acestor grafice, care au urmărit modul în care cresc și se dezvoltă un număr mare de copii de-a lungul multor ani, medicul pediatru și medicul de familie pot de asemenea evalua dacă micuțul tău are o evoluție corespunzătoare.
Aceleași grafice permit o estimare orientativă a înălțimii și greutății pe care o va avea copilul tău ca adult, căci ritmul de dezvoltare se menține de obicei pe aceeași curbă. În plus, o deviație semnificativă și persistentă de la curba de creștere pe care s-a plasat mereu copilul, poate fi un indicator semnificativ al unei afecțiuni, cum e de pildă boală Crohn.
De asemenea, este bine să știi (pentru a nu intra în panică și a crede că bebelușul tău are o problemă de sănătate) că aceste grafice de creștere pentru copiii mai mici de 2 ani au fost concepute cu gândul la acei bebeluși sănătoși, alimentați cu lapte matern. Astfel, dezvoltarea celor hrăniți cu lapte praf urmărește adesea alte curbe de creștere.
Grafice de creștere la bebeluși și copii. Ce includ acestea?
De la naștere până la 36 luni (3 ani):
La băieți: Înălțimea și greutatea în funcție de vârstă, circumferința capului după vârstă și raportul între greutate și înălțime.
La fete: Înălțimea și greutatea în funcție de vârstă, circumferința capului după vârstă și raportul între greutate și înălțime.
Pentru copii între 2 și 20 de ani:
Fete: statura și greutatea în funcție de vârstă, raportul între înălțime și greutate.
Băieți: statura și greutatea în funcție de vârstă, raportul între înălțime și greutate.
De ce se măsoară circumferința capului la bebeluși?
La copiii mici, circumferința capului (lungimea circulară a capului în zona sa cea mai mare) poate da informații și indicii importante despre dezvoltarea creierului copilului. Dacă capul copilului e mai mare sau mai mic decât al celorlalți copii de vârsta lui, sau dacă circumferința capului se oprește din crescut sau din contră, crește prea rapid, acesta este un semn important care poate indica o problemă de sănătate.
De exemplu, un cap nefiresc de mare poate fi semn de hidrocefalie, o reținere de lichid în interiorul creierului. Un cap care e mai mic decât media poate indică o lipsa de dezvoltare firească a creierului sau chiar o stagnare a evoluției sale.
Grafice de creștere la bebeluși și copii. Există valori ideale?
Dragă mămică, nu te îngrijora dacă bebelușul tău nu este în grafic exact „ca la carte”. Nu există o valoare ideală de înălțime sau de greutate pentru un copil, acestea țin de diferiți factori din dezvoltarea copilului. Doar medicul îți poate spune dacă cel mic are probleme de sănătate. Așadar, dacă îți faci griji că cel mic s-ar putea dezvolta necorespunzător, programează-l la un consult de specialitate. Doar un cadru medical este în măsură să îți dea cele mai bune lămuriri.
Sursa foto: Pexels.com
Vezi si: Greutatea si inaltimea bebelusului in primul an de viata – grafice de crestere | Demamici.ro
Vezi și: Perimetrul cranian al bebelusului! Care sunt valorile normale in primul an de viata | Demamici.ro