Greutatea normală a bebelușului în funcție de vârstă și sex. Cât trebuie să ia în greutate în primele luni de viață? Fiecare bebeluș e unic, nu există copilași identici, așadar, fiecare se va dezvolta în ritmul propriu, în funcție de moștenirea genetică, sex, rasă.
Cuprins:
Primul an de viață al bebelușui este cel mai important, în această etapă copilul se dezvoltă enorm, achizițiile motorii, cognitive sunt unice în raport cu orice altă vârstă.
Pentru evaluarea dezvoltării fizice a bebelușului se folosesc graficele de creștere, care înregistrează date privind greutatea, lungimea și perimetrul cranian în funcție de sex și vârstă. Graficele de creștere au fost elaborate și folosite că metodă de screening în SUA din 1977, ulterior fiind acceptate și adaptate de către Organizația Mondială a Sănătății și utilizate în întreaga lume.
De obicei, cei mai mulți bebeluși vin pe lume cu o greutate în limite normale, între 2600 – 4300 g (copiii născuți între 37 și 42 de săptămâni). Lungimea bebelușului variază între 46 și 54 de centimetri. Însă, greutatea bebelușului la naștere poate fi influențată de mai mulți factori:
În primele 2 săptămâni de viață, nou-născutul poate pierde între 5-10% din greutatea de la naștere, ca apoi, să recupereze pierderea și să aibă la sfârșitul primei luni de viață un spor ponderal de 700-800 g.
În prima lună cei mai mulți nou-născuți trec printr-o perioadă de creștere rapidă în greutate, cu aproximativ 200-225 g/ săptămână, adică aproximativ 900 g/ lună. Majoritatea bebelușilor trec printr-o perioadă de creștere rapidă în greutate în primele 10-12 zile și la 3-6 săptămâni.
La 3 luni, cel mic își va susține singur capul (apare reflexul tonic cervical), iar creșterea în greutate este de aproximativ 25 g/ zi, în timp ce la 4 luni, bebelușul își dublează greutatea de la naștere.
În perioada 4-6 luni, copilul crește cu aproximativ 113-142 g/ săptămână. În cazul copiilor alăptați cu formulă de lapte pot fi introduse și alte alimente în dieta bebelușului, la recomandarea medicului.
În cea de-a 7-a lună de viață, cel mic va lua în greutate între 450-560 g, însă, în lunile a 8-a și a 9-a, creșterea în greutate încetinește, aproximativ 85-113 g/ săptămână până la vârsta de 1 an.
În perioada 10-12 luni, bebelușul, care, între timp, devine un copilaș micuț, își va stagna creșterea în greutate, însă acesta nu este un motiv de îngrijorare. La această vârstă, copilul este mai activ și va arde mai multe calorii, creșterea ponderală fiind încetinită. Până la vârsta de 1 an greutatea copilului este triplul celei de la naștere, în cele mai multe cazuri.
Pentru că mamele au un șașelea simț doar de ele știut, uneori graficele nu sunt suficiente. Pentru a te asigura că bebeșul primește toți nutrienții necesari este nevoie să observi copilul.
Iată la ce să fii atentă și când trebuie să ajungi la medic:
Dacă beblușul tău are unul dintre aceste simptome, cel mai bine este să programezi o consultație la un pediatru, acesta urmând să îți explice (în urma unui set de analize) ce va trebui să faci pentru ca cel mic să aibă o dezvoltare perfectă.
Sursa foto: Pexels.com
Vezi si: Greutatea si inaltimea bebelusului in primul an de viata – grafice de crestere | Demamici.ro
Vezi si: Perimetrul cranian al bebelusului! Care sunt valorile normale in primul an de viata | Demamici.ro
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…