Grevă generală în învățământ, pe termen nelimitat, din 22 mai. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au anunțat intrarea în grevă generală începând cu 22 mai. Chiar dacă greva se va face la locul de muncă, sindicaliștii recomandă elevilor să stea acasă întrucât în această perioadă profesorii nu vor vor fi responsabili cu supravegherea lor.
„Conform legii, greva se face la locul de muncă. Dar e bine, recomandat, ca elevii să stea acasă, sunt mai mari riscurile dacă nu va avea cine să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”, au comunicat sindicaliștii în conferința de presă comună din 16 mai.
Greva generală a fost votată în urma unui referendum făcut în rândul profesorilor din țară. Rezultatele de peste 70 de procente (73,23%) au determinat punerea în aplicare a intenției și intrarea în grevă generală începând cu data de 22 mai.
Grevă generală în învățământ, pe termen nelimitat, din 22 mai
Potrivit legislației în vigoare, greva generală trebuie să fie precedată de o grevă de avertisment. Aceasta va avea loc pe 17 mai, între orele 11:00 – 13:00, timp în care elevii și profesorii vor fi prezenți la ore, însă nu se va preda.
Grevă generală în învățământ, pe termen nelimitat. „Participarea masivă a colegilor noștri la marșul de protest din data de 10 mai 2023 s-a constituit într-un mesaj extraordinar de puternic pentru Guvernul și Parlamentul României. Nu mai putem accepta tergiversarea adoptării unor decizii care să contribuie la rezolvarea problemelor și a nemulțumirilor colegilor noștri personal didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic”, a spus Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.
Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI): „Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă, sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus „nu” nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează.
De aceea, trebuie să fie părinții alături de noi, să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei. (…) Conform legii, greva se face la locul de muncă. Dar e bine, recomandat, ca elevii să stea acasă, sunt mai mari riscurile dacă nu va avea să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”.