Greva suptului – ce este, cum apare si care sunt solutiile | Demamici.ro

Atunci cand copilul refuza sanul dupa ce pana in acel moment n-a mai facut acest lucru, inseamna ca a intrat in asa zisa greva a suptului. Practic, copilul refuza brusc sa mai suga lapte.

Greva suptului dureaza in medie 2-4 zile, insa uneori poate tine chiar si o saptamana sau mai mult. Din aceasta cauza, copilul va fi agitat si cu greu ii vei putea intra in gratii. Aparent, micutul va fi nemultumit de orice.

Se poate ca bebelusul sa refuze doar un san si sa manance de la celalalt sau sa refuze total alaptarea. De asemenea, se poate ca micutul sa nu refuze sanul, dar sa fie extrem de agitat in timpul alaptarii si astfel, dificil de hranit.

Ce este greva suptului

Cauzele grevei suptului

Mastita

Laptele este mult mai sarat atunci cand mama are mastita, astfel ca nivelul sarurilor din laptele matern creste, iar copiii pot respinge sanul sau prefera sa suga doar de la sanul care nu e afectat.

Insa mastita nu afecteaza calitatea laptelui, acesta fiind la fel de nutritiv pentru bebelus. Atunci cand refuza doar un san, hraniti-l la cel pe care-l accepta, iar de la sanul cu mastita stoarceti laptele.

Imediat dupa ce mastita trece, copilul va suge din nou fara probleme. Mastita este, de fapt, o inflamatie a sanului  si poate sa fie produsa de o infectie. Doar mastita infectioasa se trateaza cu antibiotice.

Aceasta se manifesta prin sensibilitate a sanilor, dureri, cresterea presiunii la nivelul sanului, pielea se poate simti calda si poate fi rosie la nivelul sanului, poate aparea febra si apare disconfort mamar.

Eruptia dentara

Bebelusii pot refuza laptele matern si din cauza eruptiei dentare. In timp ce unii copii nu prezinta niciun simptom la eruptia dentara, altii au dureri mari. Aceasta provoaca umflarea gingiilor, ceea ce duce la afectarea suptului, iar copilul va refuza sanul.

Chiar daca bebelusul refuza sanul din cauza ca ii ies dintisorii si are dureri, este indicat sa continuati sa il hraniti sau sa pompati laptele si sa incercati cu biberonul, cu o lingurita sau cu o canita speciala.

Infectii gripale

Chiar daca bebelusul este bolnav, nu trebuie sa fie intrerupta alaptarea pentru ca laptele matern contine anticorpi care pot combate infectiile si bolile, iar astfel laptele este digerat usor si rapid.

Insa infectiile gripale pot duce la greva suptului, care este data de congestia nazala. Trebuie alaptat copilul intr-o pozitie verticala sau semi-inclinata, pentru a va asigura ca bebelusul respira bine. Se poate folosi si un aspirator nazal sau solutii speciale care sa desfunde nasul copilului si sa respire mai bine.

In plus, si durerile de gat pot face dificil suptul. O metoda alternativa ar fi sa stoarceti laptele si sa i-l administrati cu ajutorul unei lingurite, a unei cescute sau a biberonului, in functie de ce prefera acesta.

Colicii

Atunci cand copilul are colici, poate sa planga trei ore pe zi, de trei ori pe saptamana, si poate persista aceasta stare pana la trei saptamani sau chiar luni. In plus, poate sa prezinte si o serie de simptome gastrointestinale.

Pentru ca devine agitat, copilul poate sa refuze sanul. Atunci cand alaptati un copil cu colici, trebuie sa gasiti pozitia cea mai confortabila pentru alaptare. Ajutati-l sa eructeze dupa masa pentru a diminua din disconfort.

Inflamatii ale urechii

Chiar si o inflamatie a urechii poate sa faca bebelusul sa intre in greva suptului. O inflamatie a urechii pune presiune si cauzeaza durere, astfel ca cel mic va refuza sa suga. Incercati in continuare sa ii oferiti sanul si incurajati alaptarea. Il puteti hrani dintr-o cescuta sau cu o lingurita.

Ce faceti daca bebelusul refuza biberonul

Bebelusul poate refuza si biberonul, nu doar sanul. In acest caz, trebuie verificat daca temperatura laptelui este potrivita. Nu toti bebelusii au aceeasi preferinta cand vine vorba de temperatura laptelui.

In plus, este posibil sa fie blocat orificiul tetinei, ceea ce poate fi verificat prin simpla incercare de a scurge lapte din biberon. Tetinele au orificii de dimensiuni mixte, astfel ca e posibil ca bebelusul sa fie pregatit pentru o tetina cu un flux mai puternic de lapte. Trebuie verificat gustul laptelui, pentru ca e posibil ca acesta sa aiba un gust neplacut sau un miros ciudat.

Ca si in cazul alaptarii la san, copilul poate refuza biberonul si din alte motive, cum ar fi un disconfort sau durere. Refuzul poate fi dat si de faptul ca cel mic este distras in timpul meselor de alte persoane sau anumite activitati.

Insa este posibil si ca bebelusul sa fie satul si sa nu ii fie foame, sau daca a inceput diversificarea, sa fie mai interesat de alimentele solide sau de folosirea unei canite speciale.

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună