I-a fost frică să nască un copil cu sindromul Down, dar acum trăiește o binecuvântare: „Iubesc tot la ea, fiecare cromozom în parte”. Este povestea unei mame care la vârsta de 40 de ani a văzut cum cea mai mare teamă a ei se transformă în realitate, fără să bănuiască la început, că aceeași teamă va deveni și cea mai mare binecuvântare din viața ei.
Cuprins:
Șansele ca o femeie să nască un copil cu sindromul Down, după vârsta de 35 de ani, sunt mult mai mari. Iar de această statistică a fost conștientă și Michele, o femeie care visase multă vreme, până la acea vârstă, să devină și ea mamă.
Pe plan personal nu a reușit să-și întemeieze o familie și nici măcar să-și găsească partenerul potrivit, așa că a decis să nu mai aștepte și să devină mamă deși nu avea un partener de viață.
Michele, care în prezent are vârsta de 40 de ani, a decis în urmă cu câțiva ani ani să rămână însărcinată prin inseminare artificială. La scurtă vreme după ce a primit vestea bună a sarcinii, medicii au anunțat-o și că bebelușul ei urma să se nască cu sindromul Down.
„S-a întâmplat exact lucrul de care îmi era teamă cel mai mult, să am un copil cu sindrom Down. Știam că după 35 de ani, șansele să naști un bebeluș cu acest diagnostic cresc.
La 12 săptămâni de sarcină, am aflat că există 93% șanse ca bebe să se nască cu sindromul Down. Când am aflat vestea, am fost șocată. Nici măcar nu știu ce mi-a mai spus femeia respectivă la telefon, pur și simplu nu mă gândeam decât că mi s-a năruit lumea și s-a întâmplat exact lucrul de care îmi era frică”, a povestit Michele.
I-a fost frică să nască un copil cu sindromul Down, dar acum trăiește o binecuvântare: „Iubesc tot la ea, fiecare cromozom în parte”
Inițial, a sperat să fie vorba de o eroare, așa că a decis să mai facă o ecografie pentru a fi sigură. Michele își aduce aminte și acum momentul în care medicii i-au reconfirmat diagnosticul și au întrebat-o apoi dacă își dorește să păstreze copilul sau nu.
„Când am fost întrebată dacă vreau să întrerup sarcina, mi-am dat seama în secunda următoare că îmi doresc acest copil mai mult decât orice. Deci am refuzat categoric și am dus sarcina până la capăt. Știu că tatăl meu m-a însoțit atunci la spital și m-a încurajat, spunându-mi că familia va iubi acest copil oricum ar fi el. Țin minte că asta m-a liniștit”.
„Ea a devenit centrul Universului meu. Iubesc tot la ea, fiecare cromozom în parte”
Abia în momentul în care fetița ei, botezată cu numele Delaney, a apărut în viața ei, Michele și-a dat seama că este perfecțiunea întruchipată. Iar sindromul Down al micuței nu schimba cu nimic acest lucru.
„Fetița mea este cea mai mare binecuvântare pe care o puteam primi în viața asta. Mi-a lipsit până acum și nici măcar nu aveam idee. Iubesc tot la ea, fiecare cromozom în parte. Ea a devenit centrul Universului meu. De fiecare dată când zâmbește, mi se umple inima de bucurie. Este ca o rază de soare, atunci când o văd uit de toate problemele care există în viața mea”, a mai spus Michele.
Proaspăta mămică a știut din prima ce are de făcut, așa că micuței Delaney nu i-a lipsit nimic. La vârsta de 1 an și jumătate, fetița a început deja terapia ocupațională și asimilează informația foarte bine de la terapeuți.
Odată cu povestea ei, Michele și-a dorit să le reamintească oamenilor că persoanele cu sindromul Down sunt extrem de speciale, iar acest diagnostic nu ar trebui privit ca ceva negativ.
„Oamenii asociază sindromul Down cu ceva negativ, însă vreau să demontez acest mit. Copiii cu sindrom Down sunt speciali și au multe abilități, se pot descurca la fel de bine ca oricine altcineva. Așa că am făcut o pagină de Instagram care se numește @goingupnotdowns, unde vreau să arăt oamenilor că este o fetiță minunată și unde vreau să fac oamenii conștienți că acest diagnostic nu trebuie să fie ceva negativ, de care să le fie teamă”, a mai spus Michele, potrivit today.com.
sursa: https://www.today.com/health/womens-health/down-syndrome-advocate-single-mom-rcna60374
Vezi și: Sindromul Down: cauze, simptome și tratament | Demamici.ro