Importanța tatălui în dezvoltarea copilului. Într-un studiu publicat în Infant Mental Health Journal, cercetătorii de la Imperial College London, King’s College London şi Oxford University au urmărit modul în care taţii au interacţionat cu copiii lor la vârsta de 3 luni şi au măsurat dezvoltarea cognitivă a copiilor la peste un an după aceea şi au aflat că acei copii ai căror taţi au fost mai angajaţi şi mai activi în joaca cu copilul în primele luni de viaţă au avut scoruri mai bune la testele cognitive la vârsta de 2 ani.
Cuprins:
Există mai multe feluri în care tatăl poate fi alături de copilul sau copiii săi și fiecare ste important. Unii bărbați iubesc contactul fizic cu copiii, să fie acolo, alături de ei. Ei vor legăna bebelușul și îl vor lăsa să doarmă pe ei, se vor angaja în joaca fizică cu copilul, îl vor însoți în parc și așa mai departe.
Cercetătorii spun că în timp ce un număr de factori sunt critici pentru dezvoltarea copilului şi legătura ne-explorată încă dintre cantitatea interacţiunii precoce tată-copil poate fi una importantă.
Profesorul Paul Ramchandani, de la Department of Medicine de la Imperial spune: „Chiar şi la vârsta de 3 luni aceste interacţiuni tată-copil pot prezice o dezvoltare cognitivă pozitivă la aproape 2 ani ulterior ceea ce înseamnă că e vorba de ceva important pentru dezvoltarea ulterioară, domeniu puţin explorat anterior”, scrie medicalnewstoday.com
Importanța tatălui în dezvoltarea copilului. Cercetătorii au înregistrat video interacţiunea taţilor cu copiii lor în timpul jocului fără jucării la vârsta de 3 ani şi pe durata citirii unei cărţi la vârsta de 2 ani. Aceste înregistrări video au fost evaluate independent de cercetători instruiţi la 3 şi 24 de luni pentru a cuantifica aceste interacţiuni.
În materie de sănătate mentală, implicarea tatălui se asociază cu un nivel crescut de satisfacție și cu o mai intensă stare de bine, la copii. De pildă, bebelușii care au o relație strânsă cu tații lor se adaptează mai repede și mai ușor la situații noi. Ei sunt mai curioși să exploreze mediul înconjurător și mai capabili să depășească stările de stres. Ei sunt mai încrezători în ei înșiși, mai veseli, mai puțin temători, mai puțin sensibili la stres și mai puțin supărăcioși.
La 2 ani a fost evaluată dezvoltarea cognitivă a copilului folosind scala standardizată Bayley care implică sarcini precum recunoaşterea culorilor şi formelor. După analiza a peste 128 de perechi tată-copil şi evaluarea unor factori precum venitul şi vârsta taţilor a fost identificată o corelaţie pozitivă între gradul angajării taţilor şi scorul copiilor la testele cognitive. Taţii cu implicare pozitivă au avut copii cu scoruri mai bune de dezvoltare mentală.
Mai mult, această asociere pozitivă a fost observată indiferent de sexul copilului ceea ce înseamnă că jocul precoce al tatălui cu copilul este important indiferent de sexul copilului şi nu doar pentru băieţi aşa cum se credea anterior, scrie medicalnewstoday.com.
Au fost efectuate studii sociologice pe termen lung, care să evalueze daăa implicarea tatălui este importantă pentru copii și dincolo de primii ani de viață. Rezultatele au fost oarecum surprinzătoare, chiar daca unele dintre aceste beneficii erau, deja, intuite. S-a constatat că relația pe care copilul o are cu tatăl său exercită un impact deosebit în toate relațiile pe care acesta le vă dezvolta pe viitor, inclusiv în viață de adult.
Importanța tatălui în dezvoltarea copilului. Dr Vaheshta Sethna de la Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) de la King’s College London, spune: „Am aflat şi că acei copii care interacţionează cu taţi calmi, sensibili şi mai puţin anxioşi pe durata citirii unei cărţi au avut o dezvoltare cognitivă mai bună la 2 ani, inclusiv privind rezolvarea unei probleme, atenţia şi abilităţile limbajului şi abilitățile sociale.
Aceasta sugerează că cititul pentru copil poate sprijini dezvoltarea cognitivă şi învăţarea. Rezultatele noastre subliniază importanţa sprijinirii taţilor pentru a interacţiona pozitiv cu copiii încă de la început. Intervenţiile care încurajează angajarea tată-copil prin împărtăşirea de emoţii pozitive şi citit sprijină dezvoltarea cognitivă a copilului”, conform medicalnewstoday.com
Studiul oferă o nouă fereastră spre evaluarea implicării tatălui în creşterea copilului, dar au existat şi unele limitări: taţii recrutaţi pentru studiu au făcut parte dintr-o populaţie bine educată, iar evaluarea interacţiunii s-a efectuat prin scurte înregistrări video care pot să nu fie reprezentative pentru alte situaţii.
Profesorul Ramchandani rezumă: „În cazul părinţilor mai angajaţi pozitiv poate fi vorba de mai multe lucruri pozitive în viaţa lor, în general. Tot ce putem spune este că avem acum un semnal care pare a fi important. Mesajul clar pentru noii taţi este să se implice în joaca cu copilul lor chiar dacă copiii sunt foarte mici pentru că această interacţiune poate avea un efect pozitiv”.
Importanța tatălui în dezvoltarea copilului. Ținând seama de toate acestea, este imposibil să exageram rolul pe care tatăl îl joacă în familie și în dezvoltarea copiilor. Cifrele sunt elocvente, un exemplu fiind acela că fetele care se bucură de o relație foarte bună cu tații lor au rezultate mai bune la matematică, iar băieții aflați în aceeași situații au note mai bune atât de-a lungul anului, cât și atunci când vine vorba despre evaluările periodice. Ceea ce suntem și ceea ce devenim este influențat într-o măsură covârșitoare de implicarea taților, încă din prima zi de viață și pe durata întregii copilării și adolescenței.
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…